Παρασκευή, 17 Μαΐου 2013

Για τον κόσμο που "δεν καταλαβαίνει"

Συνέλευση ΕΛΜΕ ΚαρδίτσαςΠόσες και πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει ότι ο κόσμος “δεν καταλαβαίνει”, “πρέπει να τα χάσει όλα για να βγει (από το κλουβί του)”, “δεν τραβάει” και άλλα πολλά. Πόσες φορές έχουμε ακούσει ότι οι αγώνες “δεν γίνεται να νικήσουν” και ότι χρειάζονται “άλλα μέσα”, “γενική απεργία”, ή... “να πάρουμε τα καλάζνικοφ με απεργίες και πορείες δεν γίνεται”.

Ας δούμε, λοιπόν, ποιά ήτανε η τύχη των τελευταίων σημαντικών αγώνων των εργαζομένων, και πώς κατάφερε η κυβέρνηση να περάσει όλες τις επιστρατεύσεις αμάσητες.

Στην περίπτωση των εργαζομένων στο Μετρό, ο κλάδος ήτανε στην 7η μέρα απεργίας όταν έγινε η επίταξη. Οι εργαζόμενοι, παρά το γεγονός ότι δεν είχε γίνει καμία συνέλευση σωματείου, δεν είχε εκλεγεί απεργιακή επιτροπή, επέμεναν να συγκεντρώνονται κατά εκατοντάδες στα αμαξοστάσια και είχανε κάθε διάθεση να προχωρήσει ο αγώνας παρά την επιστράτευση. Δημιουργήθηκε ένα πλατύ μέτωπο συμπαράστασης από όλους τους πολιτικούς χώρους που αναφέρονται στο κίνημα. Τέλος, μια μέρα πριν την επιστράτευση, τα σωματεία των τρόλεϋ, της ΕΘΕΛ, του ηλεκτρικού, καθώς και το ΕΚΑ, κήρυξαν απεργία δημιουργώντας έτσι ένα πλατύ μέτωπο συμπαράστασης που αγκάλιαζε όλο τον κλάδο των μεταφορών. Ο πρόεδρος του σωματείου (που μάλιστα πρόσκειται στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ), έβγαζε πύρινους λόγους και έλεγε στην κυβέρνηση “να φέρει τα τανκς”. Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν για συνέλευση και περίμεναν από το ΔΣ να τους πει τι θα κάνουν. Υπήρχαν όλες οι δυνατότητες για μια γενικευμένη σύγκρουση με την κυβέρνηση, που θα μπορούσε να πυροδοτήσει γενικευμένη ανάφλεξη.
Ποια ήτανε η αντίδραση του ΔΣ στην επιστράτευση; Το ΔΣ έκρινε, χωρίς να ρωτήσει τους εργαζόμενους, ότι η απεργία έπρεπε να ανασταλεί. Και μάλιστα, με ένα πρωτοφανή τρόπο, το ΔΣ ούτε καν συνεδρίασε για να ανακοινώση τη λήξη της απεργίας. Το μόνο που έκανε ήτανε να στείλει έναν δικηγόρο(!) να εξηγήσει στους εμβρόντητους εργαζόμενους ότι η άρνηση επιστράτευσης τιμωρείται με φυλάκιση. Επόμενο ήτανε μετά την προδοσία του ΔΣ, οι εργαζόμενοι να γυρίσουν απογοητευμένοι στην δουλειά .

Στην περίπτωση των ναυτεργατών, υπήρξε για ακόμα μια φορά πλατύ μέτωπο συμπαράστασης από όλους τους πολιτικούς χώρους, από την αναρχία μέχρι το ΠΑΜΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Κι όμως, η απεργία έληξε χωρίς να γίνει καμία συνέλευση, χωρίς να ερωτηθούν οι εργαζόμενοι, χωρίς να αναλάβει κανείς την ευθύνη για το κλείσιμο της απεργίας. Αφού το ΠΑΜΕ “έκαψε τα χαρτιά της επιστράτευσης”, κάλεσε τους εργαζόμενους να παραστούν στον επόμενο “αγωνιστικό κόμβο” (την απεργία του ΠΑΜΕ 20 μέρες μετά), χωρίς να βάλει θέμα για συνέχιση της απεργίας.
Με άλλα λόγια, ένας ακόμα κλάδος στάλθηκε στη δουλειά από όλες τις παρατάξεις που συμμετέχουν στο ΔΣ του, χωρίς συνέλευση.

Στην περίπτωση της απεργίας των εκπαιδευτικών, το ΔΣ της ΟΛΜΕ με πραξικοπηματικό τρόπο, ακύρωσε τις αποφάσεις των ΕΛΜΕ που σε συντριπτική πλειοψηφία (90%) είχανε ψηφίσει απεργία κόντρα στην επιστράτευση. Με μια απόφαση που όμοια της ίσως δεν υπάρχει στα συνδικαλιστικά χρονικά, καταπατήθηκαν οι ψήφοι 20.000 εκπαιδευτικών, καταπατήθηκε κάθε έννοια δημοκρατίας. Η απόφαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ ήτανε τόσο δημοκρατική, όσο η επιστράτευση της κυβέρνησης.
Για να δούμε όμως, με ποια δικαιολογία πέρασε η απόφαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ. “Δεν υπήρχαν οι προϋποθέσεις”. 

Μάλιστα.
Ένας ολόκληρος κλάδος, ψηφίζει στις μαζικότερες συνελεύσεις των τελευταίων δεκαετιών σύσσωμος απεργία, παρόλο που γνωρίζει για την επιστράτευση. Οι σύλλογοι των δασκάλων πιέζουν και αναγκάζουν την ΔΟΕ να κηρύξει απεργία διαρκείας. Αποφάσεις απεργίας παίρνουν επίσης οι εργαζόμενοι στην ιδιωτική εκπαίδευση και οι εργαζόμενοι στα φροντιστήρια, ενώ αποφάσεις συμπαράστασης υπάρχουν από μαθητές και συλλόγους γονέων. Αλλά, φεύ, η ΑΔΕΔΥ και η ΓΣΕΕ, με ευθύνες των ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ-ΠΑΜΕ, δεν κηρύσσουν απεργία. Οπότε η ΔΑΚΕ, η ΠΑΣΚΕ, η ΣΥΝΕΚ, το ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών, αφού οι ίδιοι έχουν σαμποτάρει την απεργία, βγάζουν το σμυπέρασμα: “δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις, οπότε δεν μπορούμε να πάμε σε απεργία”. Αφού οι ίδοι δεν δημιούργησαν τις προϋποθέσεις αυτές!
Το συμπέρασμα που μπορεί να βγει από τις πικρές αυτές ήττες του συνδικαλιστικού-εργατικού κινήματος είναι ένα: ο κόσμος καταλαβαίνει πολύ καλά, έχει κάθε διάθεση να αγωνιστεί, υπάρχει μεγάλη θέληση σε όλους του κλάδους για συντονισμό, αλληλοσυμπαράσταση και αγωνιστική ενότητα. Αλλά επειδή κυριαρχεί στο κίνημα ο ρεφορμισμός, η ταξική προδοσία, κυριαρχούν οι πουλημένοι εργατοπατέρες και η γραφειοκρατία, οι αγωνιστικές διαθέσεις του κόσμου καταπιέζονται και αλλοιώνονται. 
 
Ως πότε; Ως που να συγκροτηθούν εκείνες οι πρωτοπόρες δυνάμεις στους χώρους δουλειάς, οι οποίες δεν θα λένε μεγάλα λόγια για χούντες, για τανκς, για εξεγέρσεις τώρα ή ποτέ, για λαϊκές εξουσίας και ταξικά σωματεία, για γενικές απεργίες και εργατικούς ελέγχους, για μεταβατικά προγράμματα και για ελευθεριακούς κομμουνισμούς.
Ως που να συγκροτηθούν οι δυνάμεις εκείνες, που θα επιβάλλουν από τα κάτω, με την ενεργοποίηση του κόσμου, να συγκροτηθούν απεργιακές επιτροπές, συνελεύσεις, να υπάρξει οριζόντιος συντονισμός σωματείων, συλλόγων και κινήσεων γειτονιάς. Ως που να υπάρξουν εκείνοι οι πρωτοπόροι άνθρωποι που θαοδηγήσουν τον κόσμο να πάρει στα χέρια του τα σωματεία, για να ξεπεραστούν στην πράξη οι προδοτικές ηγεσίας και η ρεφορμιστική αριστερά.
Έως ότου μια αγωνιστική γραμμή ριζώσει μέσα στους χώρους δουλειάς, και οδηγήσει τον κόσμο να πιστέψει στις δυνάμεις του και να σπάσει τους υπάρχοντες συσχετισμούς, μέσα στη φωτιά της μάχης. Γιατί μόνο εκεί μπορούν να σπάσουν οι αρνητικοί συσχετισμοί και να δημιουργηθούν οι "προϋποθέσεις".

Μέχρι τότε, να μην ακούς σοβαρά αυτούς που σου λένε “ο κόσμος δεν καταλαβαίνει”, “κουράστηκε”, “χρειάζεται γενική απεργία” και τις λοιπές δικαιολογίες. 
Τα λένε γιατί δεν θέλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Τα λένε γιατί αισθάνονται μικροί απέναντι στα καθήκοντα που τους βάζει η ταξική πάλη. Τα λένε για να μην κάνουν τίποτα. Τα λένε γιατί οι ίδιοι συντηρούν τη σημερινή κατάσταση.

ΥΓ
Να ένα δείγμα του κόσμου που δεν καταλαβαίνει. Η κυρία έχει καταλάβει τα πάντα!

17 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Και η δήλωση της Φατούρου εκ μέρους των Παρεμβάσεων αυτό έλεγε επί της ουσίας, ο κόσμος δεν τραβάει άρα 500 συνδικαλιστές απεργούν και οι υπόλοιποι επιτηρούν. Αυτό κάποιοι επιμένουν να το ξεχνούν όταν κριτικάρουν τους πάντες εκτός από τις Παρεμβάσεις.

Ανώνυμος είπε...

επίσης ο τσιριγώτης που είναι στον ίδιο χώρο και στο ίδιο μετερίζι είπε αυτά http://www.youtube.com/watch?v=b5quEtoy-t4

πώς σου φαίνονται;

Ανώνυμος είπε...

Εμένα πως μου φαίνονται; Ας τα βρούνε μεταξύ τους ποιος είναι εκτός και ποιος εντός γραμμής και να το ξανασυζητήσουμε. Γιατί η μεν Φατούρου πλάσαρε μια πρόταση ηττοπαθούς ακτιβισμού ενώ ο Τσιριγώτης μια πρόταση απεργίας και άρνησης της επιστράτευσης.

Ανώνυμος είπε...

μην ξεπερνάς το γεγονός ότι η Αγγελική εκπροσωπούσε μία ετερόκλητη παράταξη και μάλλον δεν ήταν η προσωπική της άποψη.
Υπάρχει και αυτό το ενδεχόμενο,με την επικείμενη τοποθέτηση της, θα μάθουμε και εμείς τι ακριβώς ισχύει.

Ανώνυμος είπε...


Φατούρου = μέλος ΔΣ ΟΛΜΕ, Αγωνιστικές Παρεμβάσεις Δ.Ε.
Παπαχρήστος = Πρόεδρος ΔΣ ΟΛΜΕ, Δ.Α.Κ.Ε. Δ.Ε.
Πατίδης = μέλος ΔΣ ΟΛΜΕ, ΠΑ.ΜΕ. Δ.Ε.
Κοτσιφάκης = Γ. Γραμματέας ΟΛΜΕ, ΣΥΝεργαζόμενες Εκπαιδευτικές Κινήσεις ΔΕ


Α. ΦΑΤΟΥΡΟΥ: Επειδή εγώ δεν καταλαβαίνω τι σημαίνει συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο και δυο μέλη δε συμμετέχουν [δηλ το ΠΑΜΕ που δεν τοποθετήθηκε στην κλειστή συνεδρίαση του ΔΣ], εγώ έκανα πρόταση και πήρα την ευθύνη της πρότασής μου και πήρα 1 ψήφο. Αυτό δεν καταλαβαίνω. Εν τοιαύτη περιπτώσει όμως, επειδή στη συνέχεια θα τοποθετηθώ για τους όρους και τις προϋποθέσεις, θέλω να ενημερώσω το Σώμα για την πρόταση που έκανα στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΜΕ εκ μέρους των Παρεμβάσεων.

Θεωρούμε ότι η πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΛΜΕ η οποία έφερε στις Γενικές Συνελεύσεις 20.000 εκπαιδευτικούς, λειτούργησε ενοποιητικά για έναν κλάδο που τον έλεγαν πεθαμένο, για έναν κλάδο που τον έλεγαν παραιτημένο, είχε τεράστια σημασία και δημιούργησε σοβαρά ζητήματα σε ολόκληρο το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Ν. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Αγγελική την πρότασή σου.

Α. ΦΑΤΟΥΡΟΥ: Θα είμαι επιγραμματική. Ως εκ τούτου, θεωρώ και μετά απ’ ό,τι άκουσα απ’ όλους τους συναδέλφους Προέδρους, ότι είναι σοβαρότατο λάθος, κρεμάει τον κλάδο η αναστολή της απεργίας τουλάχιστον για την Παρασκευή και έκανα εναλλακτικές προτάσεις για το πώς μπορούμε να πάμε την Παρασκευή στην απεργία, καλώντας το σύνολο του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, αλλάζοντας την ατζέντα.

Το πρόβλημα πλέον δεν είναι εκπαιδευτικό, δεν αφορά τα εκπαιδευτικά αιτήματα, αφορά τη συνταγματική εκτροπή και σαν τέτοια έπρεπε να καταγγελθεί και να σπάσει η επιστράτευση της Παρασκευής. Έκανα διάφορες εναλλακτικές προτάσεις και εν τοιαύτη περιπτώσει, η πρότασή μου ήταν αυτή χονδρικά και στη συνέχεια θα τοποθετηθώ αναλυτικά για τους όρους και τις προϋποθέσεις.

Ν. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Αναστολή από Δευτέρα είπες εσύ.

Α. ΦΑΤΟΥΡΟΥ: Όχι, είπα να πάρει η Γενική Συνέλευση Προέδρων, ή να κάνουμε έκτακτη Γενική Συνέλευση Προέδρων την Κυριακή, έτσι είπα ακριβώς, έκτακτη Γενική Συνέλευση Προέδρων των Κυριακή για να δούμε εάν θ’ αναστείλουμε ή όχι την απεργία εκτιμώντας την Παρασκευή. Έκανα κάποια λαθροχειρία;

Ν. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Συγνώμη Αγγελική, για την ακρίβεια, είπες να πάνε οι καθηγητές στο σχολείο και οι 500 συνδικαλιστές να κάνουν απεργία. Αυτό είπες μέσα.

Ανώνυμος είπε...

Α. ΦΑΤΟΥΡΟΥ: Λοιπόν, αφού θέλετε να τα πω όλα όσα είπα μέσα, να τα πω τώρα γιατί θα τα έλεγα μετά. Είπα λοιπόν ότι οι συνάδελφοι που είναι επιταγμένοι και οι οποίοι πρέπει να είναι 8 με 2 στα σχολεία τους την Παρασκευή, να μην είναι στα σχολεία τους, δηλαδή να είναι απεργοί, να είναι έξω από τα εξεταστικά κέντρα, να μην εμποδίσουμε είπα κανέναν να μπει μέσα, να κάνουμε διαδηλώσεις είπα έξω από τα εξεταστικά κέντρα και να καλέσουμε σε μεγάλο παλλαϊκό συλλαλητήριο όλο το συνδικαλιστικό κίνημα την Παρασκευή το βράδυ στο Σύνταγμα. Και στην επόμενη θα πω κι άλλα, να τα πω και στους άλλους, τους Μουτζαχεντίν.. Θα σας τα πω μετά.

Θέλετε να σας πω κι άλλα; Να σας πω όλη την τοποθέτησή μου στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΜΕ;

Ν. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Όχι Αγγελική.

Α. ΦΑΤΟΥΡΟΥ: Να σας την πω μετά.

Ν. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Οι προτάσεις που βγαίνουν μέσα στο Διοικητικό Συμβούλιο, γιατί εγώ προήδρευα της διαδικασίας και κανονικά θα έπρεπε να σας τις ζητήσω γραπτά, αποτυπώνονται πλήρως και χωρίς παρερμηνείες. Είπες: «Οι καθηγητές πηγαίνουν όλοι στα σχολεία, όλοι ανεξαιρέτως. 500 συνδικαλιστές οι οποίοι δηλώνουν ότι κάνουν απεργία...». Αυτό είναι αναστολή στην πραγματικότητα. Είναι αναστολή για το 99%..

Α. ΦΑΤΟΥΡΟΥ: Είπα ότι όλοι οι συνάδελφοι δεν είναι στα σχολεία 8 με 2 αλλά είναι έξω από τα εξεταστικά κέντρα. Το άκουσες Κοτσιφάκη αυτό που είπα;

Θ. ΚΟΤΣΙΦΑΚΗΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου)

Α. ΦΑΤΟΥΡΟΥ: Το άκουσες. Ευχαριστώ πολύ.

-----------------------------

Ανώνυμος είπε...

Α. ΦΑΤΟΥΡΟΥ: Ψυχραιμία συνάδελφοι Είχαμε την τύχη ή την ατυχία, να ζούμε σε ιστορικές στιγμές. Τόσο ιστορικές οι άτιμες, που κάθε μία ώρα που περνούσε τις τελευταίες 5 ημέρες, το πολιτικό κλίμα διαμορφωνόταν. Διαμορφωνόταν συνέχεια και διαφοροποιούνταν. Αν με ρωτούσε κάποιος το περασμένο Σάββατο «μπορείτε να δώσετε μια κεντρική πολιτική μάχη και να σπάσετε την επιστράτευση;» θα του έλεγα ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο και θα σκεφτόμουν με ποιους τρόπους μπορώ ή όχι να το επιδιώξω.

Πώς διαμορφώθηκε η κατάστασή από το προηγούμενο Σάββατο; είχαμε μια τεράστια συσπείρωση του κλάδου τόση που δεν την περιμέναμε οι περισσότεροι, παρ’ ότι οι εκτιμήσεις μας τις τελευταίες μέρες έλεγαν όντως ότι ο κόσμος που θα έρθει στις συνελεύσεις θα είναι εντυπωσιακά πολύς. Πρώτο ζήτημα. Αυτό ήταν το θετικό θέμα.

Το δεύτερο θέμα που διαμορφωνόταν και ήταν εντυπωσιακό και αυτό, αρνητικά εντυπωσιακό και στην πραγματικότητα έδειχνε κεντρικές πολιτικές συμφωνίες κομμάτων, όχι παρατάξεων, αποφασισμένων να επιδιώξουν με κάθε τρόπο τη μη πραγματοποίηση της απεργίας –κι εδώ αναφέρομαι συγκεκριμένα στην απόφαση της ΑΔΕΔΥ για την «απεργία» της Τρίτης.

Θεωρώ ότι ήταν ένα πολύ μεγάλο χτύπημα και οι πολιτικές Οργανώσεις που εκφράζουν συγκεκριμένα πολιτικά κόμματα στην ΑΔΕΔΥ, δηλαδή η ΔΑΚΕ, η ΠΑΣΚ και το ΠΑΜΕ, που πήραν αυτή την απόφαση, στην πραγματικότητα έδρασαν απεργοσπαστικά στην ΟΛΜΕ, έδωσαν μια πισώπλατη μαχαιριά στην ΟΛΜΕ και εδώ ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του. Πρώτο ζήτημα αυτό.

Δεύτερον: Παρ’ όλα αυτά, παρά το χτύπημα δηλαδή αυτό και παρ’ όλη την απίστευτη απουσία των Ομοσπονδιών, ούτε μία Ομοσπονδία πλην της ΔΟΕ, παρ’ όλες και τις γενικές εκκλήσεις μας και τις ειδικές εκκλήσεις μας τις προσωπικές, ούτε μία, επαναλαμβάνω, Ομοσπονδία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή ούτε μία Ομοσπονδία του ΠΑΜΕ, δεν έχει κηρύξει απεργία για την Παρασκευή. Είναι εντυπωσιακό πραγματικά και χρήζει σοβαρής πολιτικής ερμηνείας για τους σκεπτόμενους ανθρώπους αυτής της χώρας.

Τρίτο ζήτημα: Παρ’ όλα αυτά, παρ’ όλο δηλαδή που οι Συνομοσπονδίες και οι Ομοσπονδίες μας έχουν πραγματικά βάλει σε υγειονομική ζώνη και παρ’ όλο που έχει προκύψει –ποια ΟΛΜΕ ρε παιδιά; Ποια αιτήματα εκπαιδευτικά; Εδώ ένα κεντρικό ζήτημα υπάρχει, το ζήτημα της εκτροπής. Εδώ έχουμε συνταγματική εκτροπή. Εδώ μας βάζουν στο γύψο. Είναι ζήτημα της ΟΛΜΕ πια; Είναι ζήτημα του λαϊκού κινήματος.

Έκανα εκκλήσεις, και προσωπικά έκανα εκκλήσεις παντού, και στο Διοικητικό Συμβούλιο, έκανα εκκλήσεις χτες και στον κ. Τσίπρα με τον οποίο συναντηθήκαμε, έκανα εκκλήσεις σε παρατάξεις και επίσης συνάδελφοί μου είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι γι’ αυτή την εκτροπή πολιτικά κόμματα της Αριστεράς δεν έχουν καλέσει μέχρι τώρα [δεν περίμενα ούτε από τη Νέα Δημοκρατία ούτε από το ΠΑΣΟΚ ούτε από τη ΔΗΜΑΡ ούτε από τη Χρυσή Αυγή, τους έχω κατατάξει στο αντισυνταγματικό τόξο, με δημόσια δήλωσή μου] να καλέσουν ένα παλλαϊκό συλλαλητήριο κόντρα στην επιστράτευση και κόντρα στη συνταγματική εκτροπή.

Λέω λοιπόν: Παρ’ όλα αυτά όμως, τι είδαμε χτες στις Γενικές Συνελεύσεις; Είδαμε να έρχονται Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων, Πρωτοβάθμια Σωματεία, όχι πολλά αλλά ήρθαν πολλά, έχει βγάλει ο ΣΕΦΚ απεργία, θα μου πείτε ο ΣΕΦΚ είναι μικρό Σωματείο, σωστά, Σωματεία Πρωτοβάθμια Δασκάλων, Σωματεία Πρωτοβάθμια των ΟΤΑ, είδαμε δηλαδή να δημιουργείται μια στοιχειώδης λαϊκή ασπίδα.

Γι’ αυτό έκανα έκκληση ότι είναι λάθος τραγικό για τον κλάδο ν’ ανασταλεί η απεργία σήμερα που ο πολιτικός χρόνος διαμορφώνεται. Μέχρι την Παρασκευή το πρωί, μπορεί να διαμορφώνεται ο πολιτικός χρόνος εάν δεν έχουμε αναστολή της απεργίας. Και πρότεινα στο Συμβούλιο, για να μη θεωρηθεί ότι πάμε σε μια τυφλή απεργία, να κάνουμε έκτακτη Γενική Συνέλευση Προέδρων την Κυριακή προκειμένου να εκτιμήσουμε το πώς πήγε η Παρασκευή, να καλέσουμε σε παλλαϊκό συλλαλητήριο την Παρασκευή μετά από το ότι γίνει την Παρασκευή.

Ανώνυμος είπε...

Ν. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Αγγελική, για την ακρίβεια, ως Πρόεδρος θέλω να πεις την ακριβή πρόταση που είπες. Την ακριβή πρόταση.

Α. ΦΑΤΟΥΡΟΥ: Την ακριβή πρόταση θα πω. Είπα στο Διοικητικό Συμβούλιο, παρόντες όλοι, δε μπορεί να με διαψεύσει κανένας, ότι ακόμα και την πρωτοβουλία 500 συνδικαλιστών επώνυμων που βγάζουν δημόσια μια δήλωση, δικών μας συνδικαλιστών εννοώ, της ΟΛΜΕ, 500 συνδικαλιστών της ΟΛΜΕ που βγάζουν σήμερα το βράδυ, την Πέμπτη το πρωί, δήλωση ότι σπάνε την επιστράτευση την Παρασκευή, δημόσια δήλωση, και είμαστε στα εξεταστικά κέντρα όλοι, όχι για να εμποδίσουμε αυτούς που θέλουν να μπουν μέσα, γιατί με την παρουσία μας σπάμε την επιστράτευση και καλούμε τους συναδέλφους που δεν εμπλέκονται με τις εξετάσεις εκεί έξω, και να μην είναι στα σχολεία 8 με 2 αλλά να είναι εκεί [δηλ. στα εξεταστικά] και να μετατρέψουν αυτές τις συγκεντρώσεις σε συλλαλητήρια και παλλαϊκό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα την Παρασκευή το βράδυ..

Ν. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Και οι άλλοι συνάδελφοι είναι μέσα στα κέντρα και κάνουν τις εξετάσεις, αυτό είπες, έτσι; Για την ακρίβεια λέω.

Α. ΦΑΤΟΥΡΟΥ: Έχει φύγει το πρόβλημα από τις εξετάσεις.

Ν. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Εγώ ως Προεδρεύων, επειδή δεν κρατήθηκαν πρακτικά, δεν παρεμβαίνω σε κανέναν. Θέλω να πεις την ακριβή σου πρόταση. Την έχεις αλλάξει τρεις φορές.

Α. ΦΑΤΟΥΡΟΥ: Είπα αυτό, ότι δεν εμποδίζουμε κανέναν να μπει να γίνουν εξετάσεις. Ότι το επίδικο της στιγμής δεν είναι αν θα γίνουν εξετάσεις την Παρασκευή, το επίδικο της Παρασκευής είναι αν θα σπάσει η επιστράτευση. Και την Κυριακή να κάνουμε έκτακτη Γενική Συνέλευση Προέδρων.

ΜΕΛΟΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου)

Α. ΦΑΤΟΥΡΟΥ: Εν τοιαύτη περιπτώσει, εάν αποφασίσει η κυβέρνηση να απολύσει 500 συνδικαλιστές, τότε εκτιμώ ότι θα γίνει ο κακός χαμός σε όλα τα Συνδικάτα της χώρας. Το έχω πει αυτό απ’ το πρωί.

Ν. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Ο συνάδελφος Πατίδης έχει το λόγο.

Η. ΠΑΤΙΔΗΣ : Για την αποκατάσταση της αλήθειας και για να καταγραφεί στα πρακτικά, η συναδέλφισσα Φατούρου δεν είπε τα πράγματα όπως τα πρότεινε στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΜΕ. Δε λέει την αλήθεια. Μέσα στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΜΕ πρότεινε καθαρά να απεργήσουν μόνο 500, εκπρόσωποι συνδικαλιστές, όχι απεργία απ’ όλο τον κλάδο, μόνο 500 και μάλιστα λέει επί λέξει: «Οι υπόλοιποι θα μπουν για δουλειά και όσοι δεν εμπλέκονται με τις πανελλαδικές να μην είναι απεργοί αλλά να είναι απ’ έξω για να κάνουμε συλλαλητήρια». Δήλωσε καθαρά μόνο για 500 απεργούς.

Ν. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Μόνο για 500 είπες Αγγελική.

Η. ΠΑΤΙΔΗΣ: Μόνο για 500 καθαρά. Και μάλιστα μπορώ να σας πω όλη της την τοποθέτηση. Είπε ότι από τους 13.000 ψήφισαν τις αποφάσεις, κάποιες χιλιάδες είναι αποφασισμένοι για απεργία..

Ανώνυμος είπε...

Ν. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Οι 3.000..

Η. ΠΑΤΙΔΗΣ: Οι 3.000, οι 10.000 δεν είναι, συνεπώς δε μπορούμε να πάμε σε απεργία, αλλά επειδή δε μπορούμε να μην κάνουμε και τίποτα, τους χαρακτήρισε μάλιστα «Μουτζαχεντίν» τους 3.000, επειδή λέει «δε μπορούμε να κάνουμε και τίποτα, προτείνω 500 συνδικαλιστές ν’ απεργήσουν και οι υπόλοιποι να κάνουν συλλαλητήριο και όχι απεργία». Αυτή είναι η αλήθεια.

---------------------------

Ν. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Συνάδελφοι τελείωσε η διαδικασία, πριν όμως, ως Πρόεδρος, οφείλω να πω το εξής: Είναι πρωτοφανές σε Διοικητικό Συμβούλιο έστω και έκτακτο, έστω και χωρίς πρακτικά, έστω και έτσι όπως έγινε και ύστερα από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, άλλα πράγματα να κατατίθενται κεκλεισμένων των θυρών και άλλα πράγματα να έρχονται μετά.

Επί της ουσίας εγώ ως Πρόεδρος που προήδρευσα στη συγκεκριμένη συνεδρίαση των 15’, κατέγραψα τα εξής: «Ψήφισαν 20.000» είπε η συναδέλφισσα Φατούρου, 13.000 « ψήφισαν υπέρ, από τους οποίους οι 10.000 ψήφισαν για το γαμώτο, για να κάνουν κριτική στην κυβέρνηση κτλ. και 3.000 Μουτζαχεντίν. Συνεπώς δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να γίνει η κινητοποίηση, επειδή όμως δε μπορούμε να πουλήσουμε και τους 3.000 Μουτζαχεντίν, προτείνουμε απεργιακή κινητοποίηση των 500 συνδικαλιστών. 500 συνδικαλιστές θα απεργήσουν, οι υπόλοιποι θα πάνε κανονικά στις εργασίες τους που έχουν επιταχθεί και οι υπόλοιποι οι οποίοι δεν έχουν επιταχθεί, να έρθουν απ’ έξω».

Εκεί της επεσήμανα ότι στην Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής έχουν κληθεί όλοι να πάνε στα διπλανά σχολεία, άρα δεν υπάρχει κανένας απ’ έξω.

Α. ΦΑΤΟΥΡΟΥ: Κι εγώ τι σου είπα; Ότι αυτοί αντί να πάνε στα διπλανά σχολεία θα είναι έξω από τα εξεταστικά κέντρα, δηλαδή θα είναι απεργοί Παπαχρήστο. Επί του προσωπικού λοιπόν: Όπως είδα, ο συνάδελφος Πατίδης του ΠΑΜΕ, έδωσε ένα σκονάκι στο συνάδελφο Πρόεδρο και ο συνάδελφος Πρόεδρος ακριβώς αυτό έγινε, έκανε την τοποθέτηση αυτή

Ν. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Ο συνάδελφος Πρόεδρος γνώριζε τι ακριβώς είπες, εκτός αν μιλάς Κινέζικα και δεν καταλαβαίνω τι είπες.

Α. ΦΑΤΟΥΡΟΥ: Εγώ είμαι καθαρή: Είπα το εξής: Ότι είναι προφανές και το είπα και στην τοποθέτησή μου στην αρχή, ότι δεν έχουμε τους καλύτερους όρους που θέλαμε. Δεν είπα ότι πάμε σε μια εύκολη μάχη και ούτε είπα ότι τραβάμε την απεργία τυφλά. Γι’ αυτό και έκανα πρόταση την Κυριακή να πάμε σε νέα Γενική Συνέλευση Προέδρων και να εκτιμήσουμε αν πρέπει να κάνουμε αναστολή ή όχι. Ήμουν σαφής.

Εν τοιαύτη περιπτώσει, επαναλαμβάνω ότι η αναστολή της Παρασκευής είναι η χειρότερη δυνατή υπηρεσία που μπορούμε να προσφέρουμε στον κλάδο. Αν όντως θέλουμε, και κάνω έκκληση, αν όντως θέλουμε να πάμε και σε συνέχεια, όχι σώνει και καλά απεργία 5νθήμερη αλλά σε συνέχεια, προτείνω να το ξανασκεφτούμε να πάμε την Παρασκευή με τους καλύτερους όρους και να κάνουμε έκτακτη Γενική Συνέλευση Προέδρων την Κυριακή.


Ανώνυμος είπε...

Άρα το ερώτημα που τίθεται είναι εάν η Φατούρου έκανε μια δεξιά τοποθέτηση (εάν πιστεύει αυτά που είπε) ή μια οπορτουνιστική τοποθέτηση (εάν δεν τα πιστεύει).

ΑΛΕΠΟΥ είπε...

Αυτό που είπε η συντρόφισσα Φατούρου ήτανε λάθος για μένα. Να σου θυμίσω ότι είμαστε σε διαφορετικές οργανώσεις.

Όμως αυτό που σας πονάει ήτανε ότι η Φατούρου τράβηξε κόντρα υπέρ της απεργίας σταράτα και καθαρά, ενώ εσείς είστε γατάκια και ο Σοφιανός ξεβρακώθηκε στο μέγκα.

Για να λέμε τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη, σας ζόρισε πολύ γι' αυτό το την χτυπάτε με μανία.

Ανώνυμος είπε...

Δήλωσα πως είμαι ΚΚΕ κάπου και δεν το θυμάμαι; Το ότι είναι πουλημένο το ΚΚΕ δεν σημαίνει πως δεν είναι οι Παρεμβάσεις και το αν τράβηξε κόντρα υπέρ της απεργίας το δείχνει η δήλωσή της η οποία επί της ουσίας είναι ενάντια στην απεργία. Για μέλη διαφορετικής οργάνωσης τραβάτε μεγάλο ζόρι πάντως να την διαχωρίσετε από τους υπόλοιπους που ξεπούλησαν την απεργία. Σε όλες τις προηγούμενες κινητοποιήσεις στο χώρο των εκπαιδευτικών δεν σας θυμάμαι τόσο "ευγενικούς" απέναντι σε οποιαδήποτε συνιστώσα των Παρεμβάσεων.

ΑΛΕΠΟΥ είπε...

Αν δεν είσαι ΠΑΜΕ τότε θα είναι εύκολο να δεις ότι δεν μπορούμε να τσουβαλιάζουμε αυτούς που βάλανε το κεφάλι τους στον ντορβά με αυτούς που υπονόμευσαν την απεργία. Αν δεν είσαι ΠΑΜΕ μπορείς να δεις το μανία του ΚΚΕ ενάντια στη Φατούρου και να κατανοήσεις από που εκπορεύεται.

Ναι, η Φατούρου και οι Παρεμβάσεις κάναν λάθη και δεν πρέπει να χαριζόμαστε στα λάθη. Γι' αυτό δεν είμαστε ούτε στο Μ-Λ ΚΚΕ ούτε στις Παρεμβάσεις. Και θα τοποθετηθούμε αναλυτικά και εδώ θα είσαι να μας κρίνεις. Δεν θα υποκαταστήσω εδώ σε αυτό το μπλογκ κάποια διαδικασία - θα τοποθετηθούν οι Αγωνιστικές Κινήσεις και θα κρίνεις τότε.

Αλλά η άποψη ότι οι Παρεμβάσεις ξεπούλησαν την απεργία μαζί με το ΠΑΜΕ και το ΔΣ είναι αντιδιαλεκτική και τα βλέπει όλα ίδια χωρίς αντιθέσεις και διαβαμθμίσεις.

Ανώνυμος είπε...

Διάβασε το δεύτερο μισό κομμάτι που μιλάει για το ρόλο της ΟΛΜΕ στην απεργία των δασκάλων, τότε που τα πράγματα τα βλέπατε αντιδιαλεκτικά.

http://www.kkeml.gr/teachers/577_apantisi.htm

Το ΚΚΕ προσπαθεί να βγει λάδι, το Μ-Λ ΚΚΕ μας λέει στην ιστοσελίδα του πως η τοποθέτηση της Φατούρου υπερασπιζόταν την απεργία (άρα δεν βλέπουν κανένα λάθος) κι εσύ μιλάς για λάθη. Οι Παρεμβάσεις σαν σύνολο αλλά και σαν πολιτικές δυνάμεις που τις αποτελούν έχουν κάνει τόσες φορές αυτά τα "λάθη" που η μόνη έκφραση που μπορεί να τα χαρακτηρίσει είναι "κατά συρροή".

Όποιος κάνει κριτική στις Παρεμβάσεις τον βαφτίζετε ΠΑΜΕ και ΚΚΕ αλλά μέσω της διαλεκτικής να υποθέσω σε αντίθεση με τους υπόλοιπους αντιδιαλεκτικούς.

Ανώνυμος είπε...

και κάτι τελευταίο:

"Oι Αγωνιστικές Παρεμβάσεις - Συσπειρώσεις – Κινήσεις, και η εκπρόσωπός τους στο Δ.Σ. της OΛΜΕ σ. Α. Φατούρου, αποτέλεσαν ­και πάλι­ τη συνδικαλιστική ατμομηχανή της απεργίας. Ξεκινώντας από το Δ.Σ. της OΛΜΕ, στις ΕΛΜΕ, στις Γ.Σ. και στις πορείες ήταν η δύναμη που με θάρρος, ανιδιοτέλεια και αποφασιστικότητα σήκωσαν το φορτίο της ταξικής αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση. Βεβαίως δεν έλειψαν από τις τάξεις τους αδυναμίες, ολιγωρίες και συνδικαλιστικές αρρυθμίες και αυτό πρέπει ν’ αλλάξει άμεσα."

Mε τέτοια "ατμομηχανή" πως να μην κολλήσει το τρένο στο σταθμό.

ΑΛΕΠΟΥ είπε...

Νομίζω ότι μαζί μιλάμε χώρια καταλαβαινόμαστε.

-Κατάλαβα ότι δεν είσαι ΚΚΕ όπως είδες στο σχόλιο μου, δεν είμαι τυφλός.

-Σου εξήγησα ότι θα κάνουμε κριτική στις Παρεμβάσεις για τη στάση τους και θα εκφράσουμε τις διαφωνίες μας. Περίμενε τους συναγωνιστές εκπαιδευτικούς να κάνουν την αποτίμηση τους.

-Νομίζω ότι είναι λάθος και αντιδιαλεκτικό να ταυτίζεις τις Παρεμβάσεις με το ΠΑΜΕ και την Φατούρου με το Σοφιανό. Δεν είναι το ίδιο.

Αυτά από μένα και νομίζω ότι είμαι ξεκάθαρος.

Ανώνυμος είπε...

Όντως μαζί μιλάμε χώρια καταλαβαίνουμε.

Έπρεπε να διευκρινήσω πως δεν είμαι ΠΑΜΕ για να με ξεβαφτίσεις ΠΑΜΕ. Δεύτερον, λες για πολλοστή φορά πως ταυτίζω ΠΑΜΕ-Παρεμβάσεις, μπορείς να μου δείξεις που το κάνω αυτό;

Εγώ πολύ απλά κάνω κριτική και στις Παρεμβάσεις στις οποίες θα κάνετε στο μέλλον ενώ σε όλους τους άλλους έχετε κάνει ήδη. Δικαίωμά σας πότε θα κάνετε ή αν θα κάνετε κριτική αλλά δεν σημαίνει πως δεν δικαιούμαστε οι υπόλοιποι να κάνουμε κριτική. Παρεπιπτόντως φτάνει λίγο με τις ταμπέλες (ΠΑΜΕ κτλ) γιατί θυμίζετε κάτι κνίτικα blogs που όποιος διαφωνήσει με το ΚΚΕ τον βαφτίζουν αντικομμουνιστή.