Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

The Black power Mixtape (1967-1975)

Η πολιτική του δρ. Κινγκ(Μάρτιν Λουθερ κινγκ) λέει ότι αν δεν είσαι βίαιος, αν υποφέρεις, ο αντίπαλος σου θα  δει ότι υποφέρεις και θα συγκινηθεί. Αυτό είναι πολύ καλό, έβγαλε όμως ένα λάθος συμπέρασμα, για να δουλέψει η μη-βία ο αντίπαλός σου πρέπει να έχει συνείδηση, οι Ηνωμένες πολιτείες δεν έχουν.
                                                                                                                                                    
Stokely Carmichael             






Ένα αρκετά καλό ντοκιμαντέρ που παρακολουθήσαμε τις προηγούμενες μέρες στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, δυστυχώς η προβολή σταμάτησε την Τετάρτη, (και όποιος πρόλαβε πρόλαβε) παρόλαυτα αν την ψάξετε λίγο στο διαδίκτυο κάπου θα την βρείτε. Το ντοκιμαντέρ του Γκόραν Όλσον είναι μια προσέγγιση στο δημοφιλέστατο και αρκετά ενεργό κίνημα των μαύρων στην Αμερική τις δεκαετίες του 60’ και του 70’ και ιδιαίτερα στο κόμμα των Μαύρων Πανθήρων.
Από σκηνοθετικής πλευράς χρησιμοποιείται το κινηματογραφικό υλικό σαν mixtape ενώ από πάνω μιλάνε στο σήμερα γνωστοί καλλιτέχνες και παλιοί συμμετέχοντες του Μαύρου κινήματος.Νομίζουμε πως έχει αξία να δει κάποιος την συγκεκριμένη ταινία-ντοκιμαντέρ αφού δεν αποτελεί μια απλή παράθεση των γεγονότων αλλά αποτελείται από σπάνιο αρχειακό υλικό το οποίο ανακάλυψαν οι δημιουργοί της, στο αρχείο της σουηδικής τηλεόρασης. Από πλευράς περιεχομένου το ντοκιμαντέρ κάνει ένα πέρασμα από κάποια σημαντικά γεγονότα του κινήματος και προβάλλει αρκετους πρωτοπόρους του αγώνα: Kathleen Cleaver, Angela Davis, Stokely Carmichael, Huei Newton. Επίσης μπορεί κανείς να διακρίνει και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που είχε και γενικά το λαϊκό κίνημα στις ΗΠΑ και να βγάλει κάποια πρωτόλεια συμπεράσματα για την πορεία του αμερικάνικου κινήματος ή και τους λόγους που το οδήγησαν στην ενσωμάτωση.Υπάρχει όμως ένα σημαντικό κενό γι’αυτο και η αίσθηση που αφήνει είναι του επιφανειακού περάσματος. 
Τι απέγινε το κόμμα των μαύρων Πανθήρων; πως βρέθηκαν όλοι οι ηγέτες του είτε στη φυλακή είτε δολοφονήθηκαν και το κίνημα μετά από βιαιότατη καταστολή από το Αμερικανικό κράτος διαλύθηκε; Επίσης Κόκκινο πανί μπορεί να είναι για κάποιους η εκτενής αναφορά στην Angela Davis η οποία ήταν μέλλος του Κομμουνιστικού Κόμματος και παράλληλα στις εκλογές του 84’ στήριζε ανοιχτά το κόμμα των δημοκρατικών γιατί ''ήταν ρεαλίστρια.'' Η ταινία εχει πάρει Βραβείο μοντάζ ντοκιμαντέρ στο SUNDANCE FILM FESTIVAL 2011


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ναι υπάρχει στο internet εγώ την βρήκα σε torrent αλλά χωρίς υπότιτλους