Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Νεπάλ: To Νέo Μαοϊκό Κόμμα και πολλοί πρώην μαχητές του Απελευθερωτικού Στρατού σχηματίζουν νέα στρατιωτική δομή



Με μια κίνηση που θυμίζει τις ημέρες «Λαϊκού Πολέμου», το KKN-Μαοϊκό (Κομμουνιστικό Κόμμα Νεπάλ- Μαοϊκό) είναι έτοιμο να σχηματίσει μια στρατιωτική δομή, αν και οι ηγέτες του έχουν δηλώσει ότι ο ένοπλος αγώνας δεν είναι άμεσο σχέδιο του κόμματος.
Το κόμμα δεν έχει ανακοινώσει επίσημα τη δημιουργία μιας τέτοιας δομής, αλλά πηγές δηλώνουν ότι η πτέρυγα αυτή είναι ήδη «ανεπίσημα ενεργή». Ο Γραμματέας του κόμματος Netra Bikram Chand, ο οποίος ηγείται επίσης του Γραφείου Εθελοντών του Λαού, της νεολαιίστικης πτέρυγας του νέου Μαοϊκού κόμματος, έχει κληθεί να ηγηθεί της στρατιωτικής δομής.
Η πτέρυγα συγκεντρώνει τους πρώην μαχητές του ΛΑΣ (Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού ) που επέλεξαν την  εθελοντική συνταξιοδότηση μετά την ειρηνευτική συμφωνία του περασμένου έτους και αγωνιστές  που εκδιώχθηκαν από τα στρατόπεδα το 2010, αναφέρουν πηγές, προσθέτοντας ότι το κόμμα προσπαθεί να εξαργυρώσει τη βαθιά δυσαρέσκεια των πρώην μαχητών απέναντι στην κυβέρνηση και το  ΕΚΚΝ (μαοϊκό), (Ενωμένο Κομμουνιστικό κόμμα Νεπάλ Μαοϊκό, το κόμμα από το οποίο αποχώρησε το ΚΚΝ-Μ) .
Κυβερνητικές πηγές υποστήριξαν η ομάδα αυτή έχει αποκτήσει τουλάχιστον 120 τεμάχια από τα όπλα τα οποία είναι δηλωμένα στο ΕΚΚΝ (Μαοϊκό). Περίπου δύο δωδεκάδες μικρά όπλα που χρησιμοποιούνταν παλιότερα  για την ασφάλεια των ηγετών του ΕΚΚΝ-Μαοικού, τα οποία δεν έχουν επιστραφεί στην Ειδική Επιτροπή, αναμένεται επίσης να καταλήξουν στα χέρια του ΚΚΝ-Μαοικό.
Η στρατιωτική πτέρυγα λειτουργεί σε συνεργασία με το Γραφείο Εθελοντών. Τέσσερις πρώην υπό-διοικητές του μαοϊκού ΛΑΣ, πιστοί στο νέο κόμμα, είναι σε διοικητική θέση σε περιφερειακό και κεντρικό επίπεδο, δήλωσαν οι πηγές.
Το «ανατολικό τμήμα» διευθύνεται από τον Udaya Bahadur Chalaune «Deepak» ο οποίος ήταν ο υποδιοικητής του στρατοπέδου της τρίτης μεραρχίας του ΛΑΣ στην Shaktikhor. Η «διάσπαση» έχει ως στόχο την αναδιοργάνωση των πρώην μαχητών από τα στρατόπεδα της πρώτης της δεύτερης και της τρίτης μεραρχίας, που βρίσκονται στις περιοχές  Ilam, Sindhuli και Chitwan αντίστοιχα, και να λειτουργήσουν υπό τον Κομισάριο Khadga Bahadur Bishwakarma "Prakanda."
Το «κεντρικό τμήμα» διοικείται από τον Ram Lal Rokka "Madan," πρώην υποδιοικητή της  πέμπτης μεραρχίας που βρίσκεται στη Rolpa.Ο Hitman Shakya "Suman" είναι ο Κομισάριος της περιοχής, το τμήμα του είναι επιφορτισμένο με την ανεύρεση πρώην μαχητών από το τέταρτο τμήμα που βρίσκεται στο Nawlparasi και το πέμπτο τμήμα.
Πρώην υποδιοικητής της έκτης μεραρχίας Nep Bahadur Bista "Βibek" είναι ο διοικητής της Δυτικής μεραρχίας και λειτουργεί υπό τον Κομισάριο Kul Prasad KC "Sonam." Το τμήμα αυτό επιβλέπει την έκτη μεραρχία με βάση το Surkhet και την εβδομη  μεραρχία με βάση το Kailali.
Ένας άλλος υποδιοικητής του έκτου τμήματος, ο Durga Bahadur Chaudhary "Santosh," έχει γίνει ο γραμματέας των αρχηγείων. Σχεδόν όλοι οι διοικητές έχουν  καθοδηγητική θέση στο Εθελοντικό γραφείο, το οποίο δημιουργήθηκε από το κόμμα, υπό την καθοδήγηση του Mohan Baidya μετά από την διάσπαση με το κόμμα "μητέρα", τον Απρίλιο.
Ενώ ο Chaluane είναι ο επικεφαλής του οργανωτικού τμήματος του Εθελοντικού Γραφείου, ο Bista είναι ο επικεφαλής του πειθαρχικού τμήματος και ο Rokka είναι ο επικεφαλής του τμήματος παραγωγής. Ο Chaudhary είναι ο υπεύθυνος της περιοχής  Bardiya του ΚΚΝ-Μαοϊκό.
Πηγές ισχυρίζονται ότι ο πρωθυπουργός Μπαμπουράμ Μπαταράι και ο Πρόεδρος του ΕΚΚΝ (Μαοϊκό) Pushpa Kamal Dahal (Prachanda)είναι ενήμεροι για τις δραστηριότητες του κόμματος που καθοδηγεί ο Baidya (Kiran) και την πρόθεση του  να αναβιώσει την στρατιωτική πτέρυγα και είναι θορυβημένοι από αυτό. Τα κορυφαία στελεχη του στρατού του Νεπάλ και ορισμένα μέλη της Ειδικής Επιτροπής έχουν επίσης, επίγνωση της αναδιοργάνωσης .
Κληθείς να σχολιάσει τη στρατιωτική δομή, ο πρώην διοικητής της μεραρχίας Chalaune ισχυρίστηκε ότι ήταν "απλά μια φήμη." Είπε ότι οι πρώην υποδιοικητές ζητήθηκε να ενώσουν τους πρώην μαχητές που έχουν επιλεχτεί για συνταξιοδότηση, να ακούσουν τα προβλήματά τους και να προσπαθήσουν να βρουν μια λύση.
"Κάθε υποδιοικητής έχει αναλάβει μια από τις ανατολικές, κεντρικές και δυτικές περιοχές για να βοηθήσει τους μαχητές που έχουν επιλεχτεί για συνταξιοδότηση καθώς δεν υπήρχε άλλος μηχανισμός μετά τη διάσπαση κόμμα», πρόσθεσε ότι πρώην μέλη του ΛΑΣ και μέλη της YCL (Νεολαιίστικη Κομουνιστική Λίγκα) αναδιοργανώνονται υπό το Εθελοντικό Γραφείο.
Εν τω μεταξύ, το Εθελοντικό Γραφείο κατευθύνεται στο  να υιοθετήσει ένα νέο όνομα, "Γραφείο Rastirya Yuwa Swayamsewak," ή Εθνικό Γραφείο Νέων Εθελοντών, στο εθνικό συνέδριο του, που προβλέπεται να πραγματοποιηθεί στο Dhulikhel μέχρι τις 10-12Οκτώβριου. Κάθε περιοχή έχει κληθεί να φέρει τουλάχιστον 500 νέους για το συνέδριο, δήλωσε ένα στέλεχος.
Το συνέδριο θα ανακοινώσει εκστρατείες για την "προστασία της εθνικής κυριαρχίας" και την εξασφάλιση της εκπαίδευσης, της υγείας και της εργασίας, ως  θεμελιώδη δικαιώματα στο νέο σύνταγμα και να παρουσιάσει προγράμματα που θα «υπηρετούν το λαό».

Δεν υπάρχουν σχόλια: