Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

ΚΚΕ: «υπόγραψε και εσύ την αναχώρηση από την ταξική πάλη».




            Η πρώτη σημαντική πολιτική πρωτοβουλία του ΚΚΕ μετά τη διπλή εκλογική αναμέτρηση είναι η κατάθεση νόμου στη Βουλή για ακύρωση των Μνημονίων και η συλλογή υπογραφών στήριξης της πρότασης νόμου, από το λαό και τους μαζικούς φορείς.
            






           Με αυτή την πολιτική κίνηση, η ηγεσία του ΚΚΕ δείχνει ότι σε τίποτα δεν διδάχθηκε από την εκλογική αναμέτρηση και ότι έχει οριστικά και αμετάκλητα πάρει διαζύγιο με την ταξική σύγκρουση. Τόσο το πολιτικό πλαίσιο που θέτει, όσο και η ίδια η κατάθεση νόμου, δεν διαφέρουν στην ουσία από την πολιτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, παρά μόνο στο περιτύλιγμα και την αντιμονοπωλιακή, αντίΕΕ ρητορεία. Μάλιστα αποτελούν βούτυρο στο ψωμί της «Αριστερής Κυβέρνησης» του ΣΥΡΙΖΑ.
            Κατ’ αρχάς, η πολιτική αυτή ακροβασία του ΚΚΕ δείχνει την ανάγκη από τη μία να απαρνηθεί τον μαζικό λαϊκό ξεσηκωμό ενάντια στα μέτρα και στα Μνημόνια. Από την άλλη δείχνει την αγωνία του να διαφοροποιηθεί σε επίπεδο φρασεολογίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, και αποτελεί μία προσπάθεια να στριμώξει τον ΣΥΡΙΖΑ μέσα στη Βουλή (ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη δυσκολευτεί να τοποθετηθεί πάνω στην πρόταση του ΚΚΕ). Θα αποτύχει και στα δύο.

Η «πρόταση νόμου» αποπροσανατολίζει το κίνημα
Κατ’ αρχάς να πούμε ότι οι κομμουνιστές ποτέ δεν υπήρξαν αντίθετοι στη χρησιμοποίηση της Βουλής για την αποκάλυψη των ταξικών εχθρών του λαού. Όμως, εδώ έχουμε να κάνουμε όχι με έναν προπαγανδιστικό νόμο, αλλά με τον κεντρικό πολιτικό στόχο όλων των μικρών και μεγάλων κινητοποιήσεων του λαού απέναντι στην ΕΕ  το ΔΝΤ και τις αστικές κυβερνήσεις. Το να δίνεις κοινοβουλευτική υπόσταση στον βασικό στόχο πάλης του λαϊκού κινήματος, αποπροσανατολίζει από το πώς μπορούν να καταργηθούν οι νόμοι και τα Μνημόνια. Υποβαθμίζει την πάλη που ήδη διεξάγει μαζικά ο λαός στους δρόμους.
Τα μέτρα και Μνημόνια, που πάνε μαζί μα την παρουσία της Τρόικα και του ΔΝΤ στη χώρα, μπορούν να καταργηθούν μόνο με έναν μαζικό λαϊκό ξεσηκωμό, με αντικαπιταλιστικά και αντιιμπεριαλιστικά χαρακτηριστικά. Μπορεί να καταργηθεί μόνο στους δρόμους, με την δημιουργία ενός ενιαίου κοινωνικού-πολιτικού Μετώπου Αντίστασης, με αντικαπιταλιστικά και αντιιμπεριαλιστικά χαρακτηριστικά. Το ΚΚΕ,  σαμποτάρει και χλευάζει την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός τέτοιου Μετώπου, απέχει από τις μαζικές λαϊκές κινητοποιήσεις, περιχαρακώνεται στις χωριστές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, για να αποφύγει την ευθύνη αυτή. Επίσης, όλα τα προηγούμενα χρόνια, χλεύασε τον στόχο της ανατροπής της επίθεσης και των εκάστοτε μέτρων ως «παθητική άμυνα», και πρόταξε την ανάγκη της «Αντεπίθεσης» σαν πολιτικό στόχο.
Εναντιώθηκε ανοιχτά στον Δεκέμβρη της νεολαίας, τον οποίον ουδέποτε χαρακτήρισε «εξέγερση», απείχε τις πλατείες, που ουδέποτε τις χαρακτήρισε «κίνημα». Μάλιστα η ίδια η Παπαρήγα έχει τοποθετηθεί ενάντια σε αυτούς που θέλουν «όλη η Ελλάδα να γίνει Κερατέα» -εμείς είμαστε ανάμεσα σε αυτούς. Και τώρα έρχεται να ζητήσει την συμπόρευση όλου αυτού του κόσμου, για τον ίδιο πολιτικό στόχο (την ακύρωση του Μνημονίου και των μέτρων και το διώξιμο της Τρόικα και του ΔΝΤ),  και τους ζητάει την υπογραφή τους! Σε ποιους; Σε αυτούς που έχουν κάνει για τον ίδιο στόχο απεργίες, πορείες, οδοφράγματα, καταλήψεις, συνελεύσεις, πρωτοβουλίες, τις οποίες χλεύαζε! Είναι σαφές ότι όποιος από όλους αυτούς υπογράψει την πρόταση του ΚΚΕ, υποβαθμίζει την μέχρι τώρα δράση του, υποβαθμίζει τον αγώνα του! Επιστρέφει στις νομιμόφρονες και κοινοβουλευτικές μορφές αγώνα.
Να ενημερωθεί η ηγεσία  του ΚΚΕ, ότι ο λαός ερήμην της και σε αντιπαράθεση με αυτή, έχει ήδη προχωρήσει στον αγώνα για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής. Οργανωτικά και πολιτικά. Και έχει προχωρήσει πολύ πέρα από την συλλογή υπογραφών και την κατάθεση προτάσεων νόμου.

Το πολιτικό πλαίσιο
«Μα!», θα διαφωνήσει έντονα ένα μέλος του ΚΚΕ, «το πολιτικό πλαίσιο είναι αυτό που διαφοροποιεί την πρόταση μας!». Και φυσικά, θα πρέπει να δούμε και το πολιτικό πλαίσιο. Όμως θα πρέπει να παρατηρήσουμε, ότι και το καλύτερο πολιτικό πλαίσιο να είχε η πρόταση, η μορφή πάλης (ή καλύτερα η μορφή αναχώρησης από την πάλη), δεν θα ήτανε απλά αντίστοιχη με το περιεχόμενο του πλαισίου: θα το υπονόμευε ανοιχτά. 

Ας δούμε όμως την πρόταση:
«Στην ουσία όλα αυτά τα μέτρα εκπορεύονται από την στρατηγική της ΕΕ, τη στρατηγική του κεφαλαίου για να φορτωθούν τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Είναι μέτρα που προωθούνται σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ ανεξάρτητα από το χρέος και τα ελλείμματα.
Τα μνημόνια  επιβλήθηκαν  για να διασφαλίσουν την επάνοδο της κερδοφορίας του κεφαλαίου  σε  μια φάση που ο εντείνεται ο διεθνής ανταγωνισμός. Τα μνημόνια συμπεριλαμβάνουν πολλά μέτρα που  προέβλεπε η συνθήκη του Μάαστριχτ , που αποφασίστηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ελληνικές κυβερνήσεις την προηγούμενη περίοδο αλλά η εφαρμογή τους εμποδίστηκε, καθυστέρησε από τη  ανάπτυξη της  εργατικής, λαϊκής πάλης.
Με αυτό το κριτήριο τονίζει ότι οι δανειακές συμβάσεις, τα μνημόνια και οι σχετικοί νόμοι υπηρετούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, των τραπεζιτών, των βιομηχάνων, των εφοπλιστών και των άλλων τμημάτων της πλουτοκρατίας είναι εργαλείο για την μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, την κατάργηση βασικών εργατικών, λαϊκών δικαιωμάτων και έχουν οδηγήσει στην πτώχευση του λαού.»     

Η εξάρτηση της χώρας, σαν πολιτικός κοινωνικός παράγοντας, απουσιάζει από την ανάλυση. Για το ΚΚΕ, η κρίση στην ΕΕ είναι ενιαία, έχει τα ίδια χαρακτηριστικά σε εξαρτημένες και ιμπεριαλιστικές χώρες. Η πολιτική που φορτώνει την κρίση στα εργατικά-λαϊκά στρώματα έχει "συναποφασιστεί" από τις ελληνικές κυβερνήσεις. Για το ΚΚΕ το Μνημόνιο είναι "επιλογή της ελληνικής πλουτοκρατίας για την αύξηση της κερδοφορίας της, στα πλαίσια της ΕΕ" που "παίρνει τα ίδια μέτρα παντού". Η Ελλάδα για το ΚΚΕ είναι μια ανεξάρτητη καπιταλιστική χώρα.
Όμως: «Το ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι η διέξοδος για το λαό βρίσκεται στην γραμμή κατάργησης των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων, της μονομερούς διαγραφής του χρέους, την αποδέσμευση από την ΕΕ, με εργατική , λαϊκή εξουσία, με το λαό ιδιοκτήτη του πλούτου που παράγει, για να αξιοποιηθούν  σχεδιασμένα οι μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας μας, να ικανοποιηθούν οι  λαϊκές ανάγκες.»

Με άλλα λόγια το ΚΚΕ προτείνει έναν νόμο στο αστικό κοινοβούλιο, όμως μέσα στην ίδια την πρόταση νόμου, θέτει σαν προαπαιτούμενο για την πραγματοποίηση των στόχων του την έξοδο από την ΕΕ και την λαϊκή εξουσία, απέναντι σε μία επιλογή «της ελληνικής πλουτοκρατίας για την αύξηση των κερδών της στα πλαίσια της ΕΕ!». Άρα το ΚΚΕ δεν πιστεύει στην ίδια την πρόταση νόμου που καταθέτει. Προϋποθέτει αυτή η πρόταση μία άλλη κυβέρνηση για την υλοποιήσει, «την κυβέρνηση που έχει ανάγκη ο τόπος», «την κυβέρνηση του ΚΚΕ». Αυτό θέλει να καταδείξει η πρόταση νόμου: την ανάγκη εκλογικής ενίσχυσης του ΚΚΕ.
Είναι η επαναφορά των αιτημάτων «εκλογές για να δείξει ο λαός τη δύναμή του», «εκλογές για να διορθώσει ο λαός τα λάθος του», «κάτω η κυβέρνηση της πλουτοκρατίας εκλογές τώρα», «εκλογές, εκλογές, εκλογές και πάλι εκλογές!».

Στα πολιτικά αιτήματα τώρα, εκτός από το «αμυντικό αίτημα» της ανατροπής των μέτρων και των Μνημονίων, προτείνεται η επιστροφή στις κοινωνικές παροχές προ του Μνημονίου!
«-Επαναφορά του κατώτερου μισθού της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στα 751 ευρώ
-Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού. Ανάκληση όλων των μειώσεων που επιβλήθηκαν στο δημόσιο τομέα, τις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες, με προτεραιότητα στους χαμηλόμισθους.
-Άμεση ανάκληση όλων των μειώσεων που επιβλήθηκαν στις κυρίες και τις επικουρικές συντάξεις τα τελευταία 2,5 χρόνια. Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης για όλα τα ταμεία.
-Φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου με συντελεστή 45%»
Ακολουθούν διάφορα  αιτήματα  για επαναλειτουργία διάφορων δημόσιων οργανισμών, του ΟΕΚ, νοσοκομείων, σχολείων κτλ.
   Αυτό δεν είναι το κοινωνικό κράτος της σοσιαλδημοκρατίας, το οποίο το ΚΚΕ το θεωρούσε ασύμβατο με τις λαϊκές ανάγκες;  Αυτές δεν είναι οι κατακτήσεις, που το κίνημα υπερασπίζονταν, πχ με το αίτημα «ΚΑΤΩ Ο ΝΟΜΟΣ-ΠΛΑΙΣΙΟ», ή «ΟΧΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ»; Αυτούς τους στόχους πάλης, το ΚΚΕ τους απέρριψε,  χάρην  της «Αντεπίθεσης», του « 1400 βασικού μισθού», της «Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης» και άλλα τέτοια «προωθητικά»; Που είναι τώρα η «Αντεπίθεση»;
 
         Η «Αντεπίθεση», είναι εκεί όπου υπήρξε πάντα: στα πολιτικά προγράμματα των ρεφορμιστών που αναζητούν την επιστροφή στο παλιό καλό κοινωνικό κράτος του ΠΑΣΟΚ. Γι’ αυτό η πρόταση νόμου του ΚΚΕ, δε διαφέρει παρά μόνο στα λόγια από την γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ, που ζητεί να βγει κυβέρνηση για να εφαρμόσει ακριβώς την ίδια πολιτική: την επιστροφή στην προμνημονιακή ταξική ειρήνη, στον καπιταλισμό με ανθρώπινο πρόσωπο.
       Το χειρότερο για το ΚΚΕ είναι μάλιστα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον πλησιάζει την κυβερνητική πλειοψηφία, και ότι ο κόσμος που τρέφει κοινοβουλευτικές αυταπάτες, μπορεί να υπογράψει την πρόταση του ΚΚΕ, στις εκλογές όμως θα ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ.
        Για ποιο λόγο; Για να ψηφιστεί στη Βουλή ένας νόμος που θα ακυρώσει το Μνημόνιο και θα επαναφέρει το μισθό στα 751 ευρώ!

Συμπέρασμα
              Με την πρόταση νόμου που καταθέτει το ΚΚΕ, εκτός του ότι αποπροσανατολίζει το λαϊκό κίνημα, η ηγεσία του ΚΚΕ, σκάβει βαθύτερα τον πολιτικό της  λάκκο, ενισχύοντας ακριβώς εκείνες τις δυνάμεις μέσα στο ΚΚΕ, που θέλουν επιτέλους να βγει μια «Αριστερή κυβέρνηση που έχει ανάγκη ο τόπος». Ενισχύει πολιτικές ροπές τύπου «Νέας Σποράς», δίνουν πολιτικό αέρα σε φωνές ανοιχτά δεξιόστροφες. Το πολιτικό αδιέξοδο που δημιουργεί η γραμμή αυτή σύντομα θα γίνει φανερό.
          Οι τίμιοι, ταξικοί αγωνιστές που βρίσκονται στις γραμμές του ΚΚΕ, πρέπει να κατανοήσουν ότι το Κόμμα δεν έχει πρόβλημα τακτικής, αλλά πρόβλημα γραμμής και ιδεολογίας. Αλλά αυτό δεν είναι ευχολόγιο. Χρειάζεται οι πραγματικοί κομμουνιστές, να παρέμβουν στις πολιτικές εξελίξεις, να διαμορφώσουν πολιτικά δεδομένα, να διαμορφώσουν όρους μέσα στο κίνημα, ώστε να αμφισβητηθεί και από τα αριστερά η αδιέξοδη αυτή γραμμή.
          Να μην χαρίσουμε τους κομμουνιστές στις αγκάλες του ρεφορμισμού! Να τους δείξουμε, με τη στάση μας,  το δρόμο. Όσο δύσκολος και αν είναι.



16 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΧΑΧΑΧΑΧΑ
Σπαταλησα 5 λεπτα για να διαβασω παραμυθια !!!

Δημήτρης Ν. είπε...

ΧΑΧΑΧΑΧΑ
Απόδειξέ το ότι είναι παραμύθια! Μπορείς;

Ανώνυμος είπε...

Να συμπληρώσω επίσης στο συμπέρασμα αν μου επιτρέπεται το εξής.
1. Έιναι τόσο ρεφορμιστικό που για τον αποκλεισμό του απο τα ΜΜΕ αντι να βγεί να μιλήσει και να βρει το λαό βγαίνει και παρακαλάει τα αστικά μέσα. Άλλωστε για ποιό λόγο να βρει αυτόν τον λαό που η επίθεση τον έχει τσακίσει...αφου δεν ψηφίζει ΚΚΕ, αφού είναι χαζός, αφου δε ψηφίζει σωστά αφου αφου αφου στη τελική το ζήτημα δεν είναι να βγουμε να ανατρέψουμε τα μέτρα αλλά να ψηφίσουμε καλα δηλ ΚΚΕ. Και μιας αυτοι οι Ελεεινοί και τρισάθλιοι που θέλουν να λέγονται και κομμουνιστές και επαναστάτες μη χ---ω πηγαίνουν και απευθύνονται στα αστικά ΜΜΕ μέσω του εκφραστή του συστήματος Ν. Χατζινηκολάου φυσικα πώς να το κάνει αφου έχει αποφασίσει να μείνει κλεισμένος στο κοινοβούλιο ( http://www.enikos.gr/politics/90222,KKE:Mas_apokleioyn.html)
2. Ρε συ φίλε ΚΚΕ που γελάς γιατι δεν απαντας; μήπως δυσκολέυσαι;

malitsios είπε...

Μοιράζω αλεξίπτωτα..έλα πάρε...πάρε
Μαγιατί πέφτεται απο τα σύννεφα και κυρίως γιατί συνεχίζεται να ασχολείστε με το Κ(ορ)Κ(ον)Ε με μια εμμονή.
Τόσα χρόνια πέρασαν απο το 45, ακόμη να συνηδειτοποιήσετε τί βρώμικο ρόλο παίζει αυτό το κώμα; Εκείνον της διαφύλαξης της αστικής νομιμότητας, έχοντας την εργατική τάξη υπνωτισμένη και βαθύτατα χαλιναγωγημένη σε σιφώνιους και παφίλικους φιλιπποκούς.
Τα αριστικά δεκανίκια της εξουσίας θα πρέπει να λαμβάνουν τα ανάλογα απο την κοινωνία.
Και μά τον θείο Κάρολο, όχι άλλες κοινοβουλευτικές ψευδαισθήσεις. Χορτάσαμε νομιμότητα, άς αλλάξουμε σακάκι, βάζει και κρύο σιγά σιγά.

Unknown είπε...

Η πρωτοβουλία του ΚΚΕ, ακριβώς γιατί έχουμε επίγνωση της σημερινής πραγματικότητας, γνώση των ορίων του ΚΚΕ, αυτοπεποίθηση και αμοιβαία εμπιστοσύνη για το στρατηγικό σκοπό και την άμεση πολιτική μας (με όλες τις ανεπάρκειες) θα πρέπει κριτικά να στηριχθεί.(ΠΡΙΝ 14/10/12)
http://prin.gr/?p=107

Ανώνυμος είπε...

Το αδιάσειστο επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ,ο νόμος καταργείται μόνο με έναν άλλο νόμο, φαίνεται δημιουργησε δεξιά αντανακλαστικά στο ΚΚΕ.
Όλο τακτικισμούς και κολπάκια.Λες και αν κατεβάσεις πρόταση νόμου χέστηκε η φατμε στο γενί τζαμί...
Το θέμα είναι όμως ότι η ταξική "αντιπαράθεση" που διεξάγουν είναι η παραδοχή,ωμά,της κυριαρχίας του κεφαλαίου σε όλα τα επίπεδα.
Αν αυτό είναι επαναστατικό και κομμουνιστικό σήμερα δικαιούται και ο κάθε Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ να είναι επαναστάτης...

Anastasios είπε...

Αν και σαν πολυ ΑΝΤΑΡΣΥΑ "κοβω τον αρθρογραφο και αρκετα εμπαθεις απεναντι στο ΚΚΕ καποιους απο τους σχολιαζοντες-χωρις αυτο να με ενοχλει εννοειται-να πω δτο κουβεντες.Καταρχην μπειτε στον κοπο να διαβασετε την προταση νομου του ΚΚΕ ΟΛΗ, και οχι μονο την επικεφαλιδα, ισως τοτε καταλαβετε οτι δεν αποτελει ουτε πανακεια για ολα τα προβληματα της εργατικης ταξης και του λαου, ουτε "επιστροφη στα παλια" οπως καποιος εγραψε, αρα οππορτουνιστικη οπισθοδρομηση κατα την ιδια αποψη.
Το πολιτικο πλασιο της προτασης προυποθετει την συγκρουση με την ΕΕ λλα και την ντοπια αστικη ταξη, την ληψη μετρων που θα αμφισβητουν ευθεως την κυριαρχια των μονοπωλιων-ειμαστε σε σταδιο μονοπωλιακου ιμπεριαλιστικου καπιταλισμου και οχι "εξαρτημενου" οπως καποιος εγραψε, παλιον"καλο παραμυθι" των οππορτουνιστων για να δικαιολογουν "εθνικους αγωνες", συμπραξεις με τα "καλα τμηματα της αστικης ταξης" και αλλα φαιδρα.Για το ΚΚΕ υπαρχει σημερα μονοπωλιακος καπιταλισμος στην Ελλαδα, η ντοπια αστικη ταξη ειναι ικναη να αποφασιζει μονη της τι μετρα και σταθμα θα απρει, αλλα στα πλαισι της ΕΕ στην οποια η ιδια εχει νενταξει την χωρα με το ζορι χωρις φυσικα να ρωτησει το λαο, εξου και η παντελης απουσια στο παρελθον δημοψιφησματων που τουλαχιστον εστω και εκβιασμενα θα τις εδιναν το αλλοθι για τις επιλογες της.Ενα λοιπον το κρατουμενο.Απο την αλλη μερα αρθρογραφε του αρθρου, κανε μας πιο λιανα πως εννοεις τον "ξεσηκωμο", αν αυτο για σενα γινεται με υπερεπαναστατικα συνθηματα του τυπου "παμε τωρα για αντικαπιτλαιστικη εξουσια" τοτε θυμιζεις ΑΝΤΑΡΤΣΥΑ με τις αυταπατες της οτι μπορει να συνυπαρχουν "αντικαπιταλιστικη εξουσια" και ιδιοκτησια στα μεσα παραγωγης απο τα μονοπωλια, αρα προκειται για αντιφαση.Απο την αλλη μερια επισης η χρηση των αστικων θεσμων ειναι επιβεβλημενη απο του κομμουνιστες-Λενιν-αλλα δεν απολυτοποιειται, πρεπει να συνδυαζεται με ποικιλες μορφες παλης, πρωτα απο ολα στους χωρους δουλειας και οχι πισω απο τα πληκτρολογια μονο, που θα βοηθουν τοςυ εργατες να βλεπουν τον κυριο ενοχο και υπευθυνο για τα προβληματα τους, την εργοδοσια.Τα ιδεολογηαμτα σου αρθρογραφε, απλα αυτο το αφηνουν στην ακλρη, κατι που το ΚΚΕ με ολες του τις δυναμεις το αναδυκνυεει καθημερινα μπαινοντας μπροστα στις μικρες και μεγαλες μαχες που δινει η ΕΤ σε εργοστασια, μεγαλομαγαζα, υπηρεσιες, παντου οπου τα εργασιαακα δικαιωματα τσακιζονται.
Δεν εχουμε αυταπατη στο ΚΚΕ για το που φτανει ο ρολος του αστικου κοινοβουλιου, ουτε περιμενουμε απο ΑΝΤΑΡΡΣΥΕΣ η αλλους "υπερεπαναστατες" να μας το πουν, αλλα το να "απεχουμε απο καθε δραση και εντος αυτου, στερει απο την ΕΑ την δυνατοτητα οχι μονο να βελτιωνει τις συνθηκες για την ιδια, αλλα και να αποκαλυπτει τον αντιδραστικο χαραχτηρα του αστικου κρατους και το γεγονος οτι αντικειμενικα εχει ωριμασει ο ενας απο τους δυο ορους για να ξεσπασει επαναστατικη κατασταση, να τους θυμισω, "οταν οι πανω δεν μπορουν νακυβερνησουν οπως πριν, και οι κατω δεν θελουν πλεον να κυβερνηθουν οπως πριν", ρωτω λοιπον τοςυ σχολιαζοντες και τον αρθρογραφο, συμβαινει το δευτερο?Η μονο στη φαντασια σας λεβεντες?Αν συμβαινει και το δευτερο-γιατι το πρωτο ηδη συμβαινει-τοτε ναι το ΚΚΕ δεν εκτιμα σωστα την κατασταη, αν ομως δεν συμβαινει-αποδιεκνυεται απο πολλα-τοτε αφηστε τις κλαψες για το "οππορτουνιστικο ΚΚΕ" και ψαξτε ποσο καλα ξερετε απο Μαρξισμο-Λενινισμο.

Ανώνυμος είπε...

Λέει ο Τάσος,η Ελλάδα είναι μία ιμπεριαλιστική χώρα και βρίσκεται στο στάδιο ανάπτυξης του μονοπωλιακού ιμπεριαλισμού-καπιταλισμού!
Λέει παρακάτω η ντόπια αστική τάξη είναι σε θέση να αποφασίζει τι μέτρα και τι σταθμά θα πάρει απο μόνη της!

ΘΑΥΜΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΣΑΡΑ...

Τι να πώ εγώ για Μαρξισμό και Λενινισμό..


Αν κάποιος πραγματικά αναλύει σήμερα με όσα έχουν γίνει ότι η Ελλάδα είναι ιμπεριαλιστική χώρα με αστική τάξη που έχει ατζεντα και την διεκδικεί στο παγκόσμιο πλέγμα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών...
Ότι η Ελλάδα έχει μονοπώλια που εξάγουν κεφάλαια στο εξωτερικό.
Έχει στρατιωτικό και πολιτικό έλεγχο σε ξένες χώρες...Έχει ενεργειακή αυτονομία,χωρική αυτονομία,τεχνολογική υπεροχή,βιομηχανία που να ανταγωνίζεται τις ΗΠΑ,Γερμανια,Κινα,Ιαπωνια...

Συγνώμη πρέπει κάποιος να είναι ή διανοητικά καθυστερημένος ή να μην έχει καμία σχέση με μαρξισμό και λενινισμό και μάλιστα καμία σχέση με την κοινή λογική για να λέει ότι η Ελλάδα είναι ιμπεριαλιστική χώρα.

Καταρχήν αυτός που το ισχυρίζεται αυτό
Δεν ξέρει καν τι είναι ιμπεριαλισμός.Απλά νομίζει ότι είναι μία βαθμίδα ανάπτυξης του κεφαλαιοκρατικού τρόπου παραγωγής.
Που φυσικά δεν είναι...Δεν είναι σκαλοπάτι ο ιμπεριαλισμός στο προτσές συσσώρευσης και παραγωγής κεφαλαίου.
Είναι μία ολόκληρη ιστορική περίοδος του καπιταλισμού.
Τέλος πάντων,οι οπαδοί της ΨΕΥΤΙΚΗΣ και ΑΝΤΙ-ΛΕΝΙΝΙΣΤΙΚΗΣ θεωρίας της ΑΛΛΗΛΕΞΑΡΤΗΣΗΣ και δεν ξέρω τι άλλο ψέμα όπως η άποψη του ΚΚΕ μπορούν να κάνουν μόνο αγώνα ενάντια στην δήθεν κυρίαρχη αστική τάξη της Ελλάδας και να παίρνουν μέρος στο Ευροκοινοβούλιο και να αρπάζουν τους μισθούς τους και απο κεί μιάς και είναι τόσο ενάντια στην ΕΕ.

Τα περί συμμαχίας με κομμάτια της αστικής τάξης πέστα σε κάποιον άλλο.Γιατί αυτό δεν υπάρχει πουθενά.Ούτε εθνικό μέτωπο ούτε τίποτα.Μέτωπο αντίστασης του λαού και της εργατικής τάξης.

Για ποιό πληκρολόγιο μιλάς?Αυτό το πληκτρολόγιο των ΠΑΜΕτζήδων που πρότειναν να σταματήσει επίσχεση εργασίας στο νοσοκομείο άρτας επειδή δεν είχαν τον συσχετισμό?Το πληκτρολόγιο των άλλων ΠΑΜΕτζήδων που αναχωρούν απο τα σωματεία?Που αναχωρούν απο τους φοιτητικούς συλλόγους χαρακτηρίζοντας τους εκφυλισμένους?Αυτούς που στην λαϊκή εξέγερση ΔΕΝ ΘΑ ΣΠΑΣΕΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΤΖΑΜΙ?
Αυτούς που στην κερατέα,λευκίμη,χαλκιδική,δεκέμβρη 2008, απείχαν?
Στο πληκτρολόγιο όλων των λαϊκών συνελεύσεων που υπάρχουν και υπήρχαν και προσπάθησαν να βάλουν ζητήματα?
Στο πληκτρολόγιο του σιφωνιού που παραδέχεται ότι δεν φτάναν οι δυνάμεις μας?
Στο πληκτρολόγιο των διεθνών σχέσεων με όλα τα σάπια και δεξιά κομμουνιστικά κόμματα όπως αυτό της Αφρικής,ΑΚΕΛ,ΚΚΙνδίας μαρξιστικό,ΚΚΚίνας ...
Στο πληκτρολόγιο των "κομμουνιστών" που παίρνουν κομματικές επιδοτήσεις απο το σύστημα και έχουν υπογράψει ότι δεν θα ανατρέψουν το σύστημα με τη βία?Αλήθεια κάπου σδτο 1930 όταν το ΚΚΕ ήταν για λίγο στην βουλή γιατί είχε αρνηθεί την επιδότηση?

Άσε τώρα τους "υπερεπαναστάτες" καλύτερα ονόμασε τους κομμμουνιστές.Κάτι που έχει διαστρεβλωθεί τόσο που έχει χάσει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα.

Κάνε μας τη χάρη

Cos είπε...

Συναγωνιστή διεθνιστή,
μερικές απορίες:
1. Η Αγγλία έχει ενεργειακή αυτονομία, τεχνολογική υπεροχή και ανταγωνιστική βιομηχανία; Η Ισπανία; Η Ινδία; Η Βραζιλία; Η Δανία; Η Ολλανδία;
2. Η Γαλλία και η Ιταλία είναι ιμπεριαλιστικές χώρες και αν ναι γιατί;
3. Θα ξέρεις φαντάζομαι για τις επενδύσεις ελληνικών εταιρειών στα βαλκάνια. Είναι και μεγάλες και πολλές και σε διάφορους τομείς. Βεβαίως και η Ελλάδα έχει μονοπώλια που εξάγουν κεφάλαια. Οι καταθέσεις Ελλήνων στις τράπεζες του εξωτερικού είναι της τάξης του τρισεκατομμυρίου και άνω και προέρχονται κυρίως από τα κέρδη των μονοπωλίων. Αν για κάποιο λόγο απέσυραν αυτές τις καταθέσεις, το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα θα κατέρρεε, όσο υπερβολικό και αν ακούγεται αυτό.
4. Αλήθεια η αστική τάξη της Ελλάδας εξαναγκάστηκε (και πως) να συμμετέχει στην ΕΕ ή το αποφάσισε η ίδια γιατί την συνέφερε (ή νόμιζε έτσι);
5. Εξαναγκάστηκε (και πως) να συμμετέχει στο ΝΑΤΟ;
6. Μήπως το σκεπτικό σου οδηγεί στους "αγανακτισμένους" που πιστεύουν ότι για την καπιταλιστική κρίση φταίει η Μέρκελ;
Από εκεί και έπειτα, εκφράσεις του τύπου "για να παίρνουν κομματικές επιδοτήσεις", "να αρπάζουν τους μισθούς τους και από την ΕΕ" είναι αστήριχτες, επιπόλαιες και δεν σου ταιριάζουν. Όπως και τα διάφορα "πληκτρολόγια" που επικαλείσαι και ιδιαίτερα του Σιφωνιού.

Ανώνυμος είπε...

cos.

Δεν θεωρώ ότι μία ιμπεριαλιστική χώρα πρέπει να συνδυάζει όλα αυτα τα χαρακτηριστικά.
Αυτό που είπα είναι ότι δεν έχει κανένα χαρακτηριστικό ιμπεριαλιστικής χώρας.

Τώρα.

Αγγλία ΝΑΙ είναι ιμπεριαλιστική
Ινδία ΝΑΙ
Γαλλία ΝΑΙ
Ιταλία ΝΑΙ (αλλά φθίνουσα)
Η Βραζιλία είναι απλά μία αναδυόμενη δυνατή οικονομία.Η Δανία ούτε κατά διάνοια...Η Ιταλία είναι μία μεγάλη οικονομία και αγορά με ανεπτυγμένη βιομηχανία αλλά φυσικά και δεν έχει λόγο και ισχύ στο μοίρασμα του κόσμου.Η Ολλανδία και η Ισπανία είναι πρώην μεγάλες αποικιοκρατικές δυνάμεις που έχουν πεταχτεί έξω απο τους βασικούς ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και αντιθέσεις.

Εν ολίγοις.
Υπάρχουν ιμπεριαλιστικές χώρες
Υπάρχουν δυνατές οικονομίες δηλαδή εν δυνάμει ιμπεριαλιστικές χώρες
και εξαρτημένες.

Επειδή το ένα χωρίζεται σε δύο όπως μας διδάσκει ο διαλεκτικός υλισμός,έχουμε τις δύο βασικές καταστάσεις που είναι ιμπεριαλιστική χώρα και εξαρτημένη και ενδιάμεσα υπάρχουν κάποιες μεταβατικές καταστάσεις.
ΟΜΩΣ

Στην πραγματικότητα Ιμπεριαλιστική χώρα είναι αυτή που διαμορφώνει συγκεκριμένους όρους και προυποθέσεις.
Όπως
1)Εξαγωγή κεφαλαίων
2)Έλεγχος και επιβολή .α)Στρατιωτικός έλεγχος περιοχών
β)Πολιτικός έλεγχος
Που σημαίνει και έλεγχος αγορών και δρόμων ενέργειας.
3)Βιομηχανία
4)Παραγωγή και εμπορία οπλικών συστημάτων και προϊόντων υψηλής τεχνολογίας.
5)Τεχνογνωσία-Έρευνα

Λοιπόν ας δούμε την πραγματικότητα και ας κατανοήσουμε επιτέλους τι συμβαίνει.
Η Αστική τάξη της Ελλάδας επιβιώνει και υπάρχει μέσα απο την προσκόλληση και την εξάρτηση της απο τους Ευρωπαίους (Γερμανους κυρίως) και Αμερικάνους Ιμπεριαλιστές.Έτσι και φυσικά
"δέχτηκε" να μπεί στο ΝΑΤΟ σαν το γιουσουφάκι του Θείου Σαμ και στην ΕΕ και Ευρωζώνη σαν τον σερβιτόρο της μαμάς Ντόιτσλαντ.

Άρα όταν λέει κάποιος "επέλεξε" για αυτή την υπόδουλη αστική τάξη φυσικά δεν καταννοεί πολλά.
Και ίσως θέλει να βγάλει και λίγο λάδι τον Ιμπεριαλισμό.
Λοιπόν οι ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΕΣ θεωρίες περί αλληλεξάρτησης δεν υφίστανται.
Δεύτερον εμείς καταννοούμε ότι η σοσιαλιστική επανάσταση στην Ελλάδα είναι αλυσοδεμένη με τον αγώνα για την ανεξαρτησία του λαού και της χώρας.
Θεωρώ ότι η τριτοδιεθνιστική τακτική του λαϊκού μετώπου που προέκυψε απο τον Δημητρώφ για τα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα απαντούσε σε ανάγκες άλλων τύπων και κυρίως σε ένα τέρας που το έλεγαν Άξονα Γερμανίας-Ιαπωνίας-Ιταλίας.Ναζισμό και φασισμο.
Τώρα στο σήμερα θεωρώ ότι το ζήτημα της ανεξαρτησίας μας είναι κομβικό και φυσικά ξαναλέω είναι μαζί με την σοσιαλιστική επανάσταση.

Βεβαια ξεφύγαμε απο το θέμα του άρθρου αλλά είναι και αυτό σημαντικό σε σχέση με τις "καινούργιες" θεωρίες που βγαίνουν.
Σε σχέση με τον νόμο,απλά αποπροσανατολίζει και δημιουργεί αυταπάτες στον λαό ότι με νόμους ανατρέπεις κυρίαρχες πολιτικές των ιμπεριαλιστών και των ντόπιων λακέδων τους.

Ανώνυμος είπε...

για την καπιταλιστική κρίση φυσικά η βάση είναι η υπερπαραγωγή και υπερσσυσώρευση.
Αλλά η σημερινή κρίση είναι κρίση αναπαραγωγής του κεφάλαιου ώς τέτοιο,έχει να κάνει με μοίρασμα και ξαναμοίρασμα του κόσμου.
Δεν είναι απλά μία κυκλική κρίση που εμπίπτει στους κύκλους κοντράτιεφ (ετσι λέγεται το μοντέλο νομίζω).

Cos είπε...

@Διεθνιστής
Γράφεις: "Η Ιταλία είναι μία μεγάλη οικονομία και αγορά με ανεπτυγμένη βιομηχανία αλλά φυσικά και δεν έχει λόγο και ισχύ στο μοίρασμα του κόσμου." Διαφωνώ, βεβαίως και έχει λόγο και μάλιστα σημαντικότατο, οποιαδήποτε συμμαχία μαζί της δύναμης που θεωρείς ιμπεριαλιστικής, ανατρέπει τις ισορροπίες.(βλ. δολοφονία Μόρο). Απλά η αστική της τάξη κάνει ότι και η δική μας: χρησιμοποιεί τους "ξένους" για να πετύχει αυτά που τα Ιταλικά μονοπώλια θέλουν. Η Ολλανδία και η Δανία είναι χώρες που "ζουν" από τις επενδύσεις στο εξωτερικό. Η πρώτη μάλιστα έχει και ισχυρή βιομηχανία οπλικών συστημάτων. Θέλω να πω ότι ο διαχωρισμός δεν είναι κάτι εύκολο και απλό και τα κριτήρια είναι σύνθετα.
Όσο για την Ελλάδα, αγνοείς τις σημαντικότατες επενδύσεις των Ελλήνων καπιταλιστών σε άλλες χώρες (βαλκάνια και Μέση ανατολή), όπως και τις επίσης σημαντικότατες επενδύσεις τους στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα. Επενδύσεις που βεβαίως σημαίνουν και απόκτηση πολιτικών επιρροών, όπως βέβαια καταλαβαίνεις.
Από που προκύπτει ότι η αστική τάξη της Ελλάδας είναι υπόδουλη; Επειδή επέλεξε την συμμετοχή στην ΕΕ; Μα και η αστική τάξη της Αγγλίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας κλπ. το ίδιο επέλεξε. Η ελληνική αστική τάξη, επέλεξε την ΕΕ για τον ίδιο λόγο που την επέλεξαν και οι άλλες: για να αποκτήσουν ευκολότερη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές και στα υπερεθνικά χρημοτοπιστωτικά κεφάλαια. Αν δεν την συνέφερε θα αποχωρούσε, ιδιαίτερα σήμερα με την μεγάλη καπιταλιστική κρίση.
Όσο για το ότι η πρόταση του ΚΚΕ δημιουργεί αυταπάτες και αποπροσανατολίζει, θέλω να ρωτήσω ποιόν αποπροσανατολίζει; Γιατί το ίδιο λέει και οι κομμουνιστές ξέρουν, ότι η πρόταση δεν κατατέθηκε για να καταργηθούν μέσα από την βουλή τα μνημόνια και οι δανειακές συμβάσεις. Κατατέθηκε για να δημιουργηθεί ΚΑΙ εκεί (στη βουλή) πίεση στο αστικό πολιτικό σύστημα και σε όλους τους εκφραστές του που φοράνε τον μανδύα του "αντιμνημονιακού". Φυσικά και η μάχη δίνεται και θα δοθεί εκτός βουλής, αυτό λέει και το ΚΚΕ, δεν υπάρχει λόγος να διαφωνείς με ανύπαρκτα θέματα.

ΑΛΕΠΟΥ είπε...

Δύο λόγια πάνω στην κουβέντα.

Ο ιμπεριαλισμός, είναι το στάδιο του καπιταλισμού όταν αυτός εξάγει την κρίση του στο εξωτερικό, σε ξένες αγορές (εκτός αν θεωρεί το ΚΚΕ ότι οι αγορές έχουν γίνει υπερεθνικές πλέον;).
Και συγκεκριμένα στις αποικιακές, κατεχόμενες, εξαρτημένες χώρες. Εμείς αποικία δεν είμαστε, σε κατοχή δεν είμαστε ακόμα, είμαστε όμως σε καθεστώς υποτέλειας και κηδεμονίας. Όχι τα τελευταία 3 χρόνια. Από το 1831.
Αυτό βάζει στους κομμουνιστές της Ελλάδας και εθνικοαπελευθερωτικά καθήκοντα, τα οποία μάλιστα αν δεν επιτελέσουν, η κοινωνική απελευθέρσωση δεν μπορεί να επιτευχθεί. Το ΚΚΕ μας παρουσιάζει την ΕΕ σαν ένωση ιμπεριαλιστικών χωρών, ώστε να μην αναλάβει αυτά τα καθήκοτα.
[Επίσης θα πρέπει να μας πει το ΚΚΕ, η Ελλάδα έχει κρίση υπερπαραγωγής και έχει φτάσει στο ιμπεριαλιστικό στάδιο; Γιατί νόμιζα ότι ζω σε μία χώρα με διαλυμένη παραγωγή].

Αναγκαία Σημείωση: τα εθνικοαπελευθερωτικά καθήκοντα στην Ελλάδα δεν μπορεί να τα αναλάβει κανένα κομμάτι της "εθνικής α.τ." ή κάποιο δήθεν αντιμονοπωλιακό κόμματι της α.τ." και λοιπά κουραφέξαλα.
Η εθνική ανεξαρτησία στην Ελλάδα απαιτεί την άνοδο της εργατικής τάξης και των κομμουνιστών στην εξουσία.

Όσο για τις υπογραφές;
Ξαναλέω ότι αποπροσανατολίζει γιατί η πολιτική του Μνημονίου ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ να καταψηφιστεί κοινοβουλευτικά αυτό πρέπει να το λέμε στο λαό.
Η πρόταση του ΚΚΕ, ξαναλέω, αβαντάρει την γραμμή ΣΥΡΙΖΑ που λέει "ψηφίστε Αριστερά, να αλλάξουν οι συσχετισμοί και να ανατρπεί το Μνημόνιο".
Πώς θα πας να πείσεις έναν άνθρωπο ότι είναι λάθος ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν εσύ ο ίδιος καταθέτεις πρόταση νόμου;

Ανώνυμος είπε...

cos

θα κάνω μία συνολική τοποθέτηση σε μία ανάρτηση.

Ανώνυμος είπε...

Τι ωρα ξεκιναει το "Ολα ειναι Δρομος " την επανασταση ;;;;;

Ανώνυμος είπε...

Θα σου στείλουμε μέιλ να μην τη χάσεις