Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Συνέντευξη με τον Κίραν : Δημιουργώντας το νέο Νεπαλέζικο κόμμα των επαναστατών κομμουνιστών



«Θα χρησιμοποιήσουμε την κρίση πρός όφελος του λαού .Το παλιό κοινοβουλευτικό σύστημα την γέννησε εμείς θα προσπαθήσουμε να την μετατρέψουμε σε μία επανάσταση»
«Το Νεπάλ ήταν μία φεουδαρχική κοινωνία ,έπειτα μετατράπηκε σε ημιαποικιακή και τώρα είναι μία νεόαποικιακή κοινωνία. Για αυτό πρέπει να κλητεύσουμε την επανάσταση»
«Θέλουμε μία Λαϊκή δημοκρατία στο Νεπάλ. Στην συνέχεια θέλουμε σοσιαλισμό και κομμουνισμό .Δεν αποδεχόμαστε την ισχύουσα κοινοβουλευτική διάταξη»

 
Ο Μόχαν Μπαίντυα (με το ψευδώνυμο Κίραν ) ήταν ο πρώην αντιπρόεδρος του ηγούντος επαναστατικού κόμματος του Νεπάλ , το Ενωμένο Κομμουνιστικό Κόμμα του Νεπάλ (Μαοϊκό) . Μαζί με πολλούς ομοϊδεάτες τους διασπάστηκαν απο το ΕΚΚΝ(Μαοϊκό) και δημιούργησαν το Νεπαλέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα (Μαοϊκό).


Ντ.Βέλλε : Υπάρχουν αναφορές για την διάσπαση σας απο το ΕΚΚΝ(Μαοϊκό) ,αληθεύει?


Κίραν: Ναι οι πληροφορίες σας είναι έγκυρες ,το κόμμα δεν μιλούσε πιά για τα συμφέροντα του απλού ανθρώπου.Οι επιτυχίες του Λαϊκού Πολέμου(Ο Νεπαλέζικος εμφύλιος) ο οποίος διήρκεσε 10 χρόνια ξεχάστηκαν απο το κόμμα. Τα όνειρα των ανθρώπων δεν εκπληρώθηκαν.Αυτός είναι ο λόγος για την διάσπαση και την δημιουργία ενός νέου κόμματος.

Ντ.Βέλλε :Ποιό θα είναι το όνομα του νέου κόμματος?

Κίραν:Το όνομα του κόμματος μου είναι το Νεπαλέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα (|Μαοϊκό)

Ντ.Βέλλε : Τι δήλωσε ο Πρατσάντα ,πρώην Πρωθυποργός του Νεπάλ , στο άκουσμα της ανακοίνωσης σας για την διάσπαση σας απο το κόμμα? Ποιά ήταν η πρώτη αντίδραση?
Κίραν: Πάνε δύο μέρες αφότου συνομιλήσαμε .Με κάλεσε κατα την διάρκεια της εθνικής συνδιάσκεψης του κόμματος μας . Ήθελε να συζητήσουμε μία τελευταία φορά και μου ζήτησε να ανακαλέσω την διαίρεση του κόμματος και να σταματήσω την διάσπαση του . Του απάντησα ξεκάθαρα ότι αυτό δεν ήταν δυνατόν να συμβεί .Θα ξαναμιλήσουμε όταν βγεί και η επίσημη ανακοίνωση της διάσπασης μας.

Ντ.Βέλλε :Συνομιλήσατε και με τον νυν Πρωθυπουργό ,Μπαμπουράμ Μπαταράι? Ο οποίος είναι ένα απο τα κορυφαία ηγετικά στελέχη του ΕΚΚΝ(Μαοϊκό) . Τι συζητήσατε?


Κίραν:Τον συνάντησα πρίν 3 με 4 μέρες .Δεν είχε να πεί πολλά για την διάσπαση , όσο αφορά την πολιτική του σκέψη επικεντρώνεται σε ένα εθνικό όραμα .Θέλει να σώσει την κυβέρνηση .

Ντ.Βέλλε :Το πολιτικό κόμμα που ήρθε πρώτο στις εκλογές διασπάστηκε. Δεν νομίζετε ότι αυτή η κίνηση σας θα βαθύνει την κρίση στο Νεπάλ?

Κίραν:Η κρίση υπάρχει ακόμη και στην απουσία εκτελεστικής εξουσίας και κοινοβουλίου . Σπάσαμε τα δεσμά μας με το μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα . Θα χρησιμοποιήσουμε την κρίση προς όφελος του λαού .Το παλιό κοινοβουλευτικό σύστημα την γέννησε εμείς θα προσπαθήσουμε να την μετατρέψουμε σε μία επανάσταση

Ντ.Βέλλε :Μιλάτε για επανάσταση , παρακαλώ γίνεται πιο συγκεκριμένος –τι εννοείται με τον όρο ένοπλος αγώνας?

Κίραν: Θα αναλύσουμε την κατάσταση και μετά θα αποφασίσουμε το επόμενο μας βήμα Το Νεπάλ ήταν μία φεουδαρχική κοινωνία ,έπειτα μετατράπηκε σε ημιαποικιακή και τώρα είναι μία νεόαποικιακή κοινωνία. Για αυτό πρέπει να κλητεύσουμε την επανάσταση

Ντ.Βέλλε :Σχηματίσατε ένα κόμμα .Τώρα παραδέχεστε ανοιχτά ότι θα επιδιώξετε έναν νέο «λαϊκό πόλεμο» . Το κόμμα του Πρατσάντα και άλλων επίσης έχει λαϊκά ερίσματα ,δεν νομίζετε ότι αυτή σας η κίνηση θα οδηγήσει σε έναν εμφύλιο πόλεμο?

Κίραν: Θα κάνουμε το βήμα μόνο αφού αναλύσουμε την διεθνή και εθνική κατάσταση . Η απόφαση για το αν θα έχουμε έναν λαϊκό πόλεμο ή όχι θα βασίζεται σε αυτό .Το βασικό είναι ότι πρέπει να βάλουμε τα δυνατά μας για να πετύχουμε την αλλαγή .

Ντ.Βέλλε :Θα λάβετε μέρος στις εκλογές για την Νεπαλέαζικη συντακτική συνέλευση τον προσεχή Νοέμβριο ?
Κίραν: Όχι δεν θα λάβουμε μέρος . Τουλάχιστον μπορούμε να απαντήσουμε με βάση τα τωρινά δεδομένα , αυτή την στιγμή η απάντηση είναι όχι.Οι εκλογές είναι μετέωρες , και άλλα κόμματα δεν θα λάβουν μέρος ,δεν θέλουν εκλογές θέλουν ένα νέο σύνταγμα .Αλλά έχουμε τονίσει ότι υπο αυτές τις συνθήκες τα πολιτικά προβλήματα του Νεπάλ δεν μπορούν να λυθούν .Πρέπει να ενωθούμε και να κάνουμε ένα συνέδριο .Με το να εκλέξουμε μία συντακτική συνέλευση δεν θα βοηθήσει την πολιτική εξέλιξη της χώρας .

Ντ.Βέλλε :Ποιόν θεωρείτε υπεύθυνο για την κρίση στο Νεπάλ?
Κίραν: Τα κορυφαία στελέχη των κομμάτων εξουσίας είναι υπεύθυνα . Η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη. Κυβερνητικά στελέχη και η Νεπαλέαζικη συντακτική συνέλευση είναι υπεύθυνη .Τους ανθρώπους εκείνους στους οποίους ανατέθηκε η ευθύνη της σύνταξης ενός νέου συντάγματος και οι οποίοι απέτυχαν . Αυτή είναι η αποτυχία του κοινοβουλευτισμού.

Ντ.Βέλλε :Άν μηδενίζετε το κοινοβουλευτικό σύστημα ποιά είναι η εναλλακτική σας ?

Κίραν: Θέλουμε μία Λαϊκή δημοκρατία στο Νεπάλ. Στην συνέχεια θέλουμε σοσιαλισμό και κομμουνισμό .Δεν αποδεχόμαστε την ισχύουσα κοινοβουλευτική διάταξη.

Ντ.Βέλλε :Ποιός είναι ο ρόλος της Ινδίας στο Νεπάλ?

Κίραν: Η Ινδία δεν έχει θετικό ρόλο . Το Νεπάλ είναι ένα νεο-αποικιακό κράτος .Σύμφωνα με την ανάλυση μας οι άρχουσες τάξεις του Νεπάλ και της Ινδίας συνεργάζονται στην εκμετάλλευση του λαού του Νεπάλ.

Ντ.Βέλλε : Οι ηγέτες του ΕΚΚΝ(Μ) έχουν κατηγορηθεί για διαφθορά .Είναι κοινό μυστικό . Ποιά είναι η γνώμη σας ?

Κίραν: Δεν θα ήθελα να πώ πολλά για αυτό .Η οικονομική διαφάνεια που χρειαζόμαστε πάντως δεν υπάρχει.

Ντ.Βέλλε : Ποιά είναι η επόμενη σας κίνηση ?

Κίραν: Έχουμε την συνεδρίαση της Κ.Ε. . Θα ξεκινήσουμε μία καμπάνια για την εθνική ανεξαρτησία αλλά και την κομματική μας ανεξαρτησία. Θα συμμετάσχη στις ετοιμασίες ενός κινήματος που θα εδραιώσει την πειθαρχία στο εσωτερικό του κόμματος.

Ντ.Βέλλε :Πώς αξιολογείται τον νύν πρωθυπουργό Μπαμπουράμ Μπαταράι?

Κίραν: H υπόσχεση του για την δημιουργία ενός λαϊκού απελευθερωτικού στρατού δεν εκπληρώθηκε . Επίσης είχε μιλήσει για την δημιουργία ενός συντάγματος πρός όφελος του λαού το οποίο απέτυχε . Δεν ήταν επιτυχής στο να πράξει πολιτικές προς όφελος του Νεπαλέζικου λαού .

Συνέντευξη: Vishwa Deepak / tss

Επιμέλεια: Sarah Berning

Απο την εφημερίδα της Γερμανίας Deutsche Welle υπό τον τίτλο «Το Νεπάλ στο χείλος ενός νέου Λαϊκού Πολέμου»

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

προσωπικά δεν μου άρεσε η συνέντευξη και πολύ . Αν δεν το παίζει επικοινωνιακά, μάλλον σαν να αναδιπλώνεται σιγούλια σιγούλια και ο φίλος ...
Ο χρόνος θα δείξει .Θετική εξέλιξη είναι ούτως ή αλλως