Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Ξυπόλυτα Οικονομικά


Θα ήθελα να παραθέσω ένα βίντεο ενός ξεχωριστού οικονομολόγου . Ο Μάνφρεντ Μαξ Νίφ είναι Γερμανικής καταγωγής Χιλιανός οικονομολόγος και περιβαλλοντολόγος γνωστός για το μοντέλο του για την ανθρώπινη ανάπτυξη βασισμένο στις θεμελιώδεις ανθρώπινες ανάγκες. 
 Δεν είναι ένας μαρξιστής οικονομολόγος , ούτε ένας  κοινωνικός αγωνιστής με την κραταιά (και σωστή ) έννοια .  
  Παρ' όλα αυτά ,νομίζω ότι σκιαγραφεί το απελευθερωτικό πρόταγμα του σοσιαλισμού-κομμουνισμού με έναν δικό του τρόπο.  Αυτό δεν συνιστά, απο μέρους μου ,μία προσπάθεια πατροναρίσματος του Νίφ , αλλά νομίζω ότι όποιος καταλαβαίνει απο την μαρξιστική πολιτική οικονομία και απο την αστική πολιτική οικονομία μπορεί να συμπεράνει αυτό ακριβώς . 
 Για παράδειγμα ο Νίφ αναδεικνύει εγγενείς αντιφάσεις και τερατώδεις παραλογισμούς του κεφαλαιοκρατικού τρόπου παραγωγής όπως η επάπειρον αύξηση του μέσου ποσοστού κέρδους σε ένα πεπερασμένο περιβάλλον όπως η γήινη βιόσφαιρα . Λέει επίσης ότι η "ανάπτυξη" τους δεν έχει καμία σχέση με την ανθρώπινη ευημερία και ότι οι παραγωγικές και δημιουργικές δυνατότητες της ανθρωπότητας πρέπει να απελευθερωθούν .
 Καταλαβαίνει κανείς λοιπόν ότι ούτε λίγο ούτε πολύ κριτικάρει τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης στην καρδιά του και προσβλέπει στην αντικατάσταση του ριζικά . 
Προσωπικά βέβαια θέλω να πώ ότι τον συμπάθησα αυτόν τον παππού οικονομολόγο , πρώτον γιατί έχει ωραίο τρόπο να μιλάει και δεύτερον γιατί αγαπάει το προλεταριάτο και τα φτωχά λαικά στρώματα και τα υπερασπίζεται .Και το πιό σημαντικό είναι ότι τα υπερασπίζεται αντιτιθέμενος στους εκμεταλευτές τους.
Για του λόγου το αληθές παρακολουθήστε το βίντεο .

Δεν υπάρχουν σχόλια: