Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Ο ΟΑΚ συγκαλεί σύνοδο για την κατάσταση στην Παραγουάη


Ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο την Τετάρτη για να εξεταστεί η κατάσταση στην Παραγουάη, όπου ο πρόεδρος Φερνάνδο Λούγο αποπέμφθηκε από το Κογκρέσο.


Ο ΟΑΚ θα πραγματοποιήσει σύνοδο για να συζητηθεί "η κατάσταση στην Παραγουάη και, αν χρειαστεί, να λάβει όλες τις αποφάσεις που επιτρέπονται από το Μόνιμο Συμβούλιο", αναφέρεται σε ανακοίνωση του Οργανισμού που εδρεύει στην Ουάσιγκτον.


Κατηγορούμενος από το κοινοβούλιο ότι "άσκησε πλημμελώς τα καθήκοντά του" ο Λούγο (αριστερά) καθαιρέθηκε την Παρασκευή μετά από μια πολιτική δίκη λίγων ωρών στο Κογκρέσο, και αντικαταστάθηκε από τον αντιπρόεδρο του, τον φιλελεύθερο Φεντερίκο Φράνκο.

Αντιδρώντας στην εξέλιξη αυτή επτά χώρες της Λατινικής Αμερικής έχουν αποσύρει η ανακαλέσει τους πρεσβευτές τους από την Παραγουάη (Αργεντινή, Βραζιλία, Κολομβία, Ουρουγουάη, Περού, Ισημερινός, Μεξικό).

Πέντε ανακοίνωσαν ότι δεν αναγνωρίζουν τη νέα κυβέρνηση: Βενεζουέλα, Βολιβία, Ισημερινός, Ελ Σαλβαδόρ και Νικαράγουα.

Την Κυριακή, η Αργεντινή, που θα φιλοξενήσει την επόμενη σύνοδο κορυφής της Mercosur, ανακοίνωσε την απόφασή του να "στερήσει από την Παραγουάη, άμεσα, το δικαίωμα να συμμετάσχει στην 43η σύνοδο του Συμβουλίου κοινής αγοράς και στη Σύνοδο Κορυφής των Προέδρων της Mercosur, καθώς και στις προπαρασκευαστικές συναντήσεις".

Ο ΟΑΚ έχει ήδη πραγματοποιήσει έκτακτη σύνοδο την Παρασκευή σχετικά με τα γεγονότα στην Παραγουάη.
Νωρίτερα σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο της Παραγουάης απέρριψε την προσφυγή για αντισυνταγματικότητα που κατατέθηκε την Παρασκευή από τον ανατραπέντα πρόεδρο Φερνάντο Λούγο σε διαμαρτυρία κατά της διάρκειας λίγων ωρών δίκης του μετά από την οποία καθαιρέθηκε.

Το Δικαστήριο απέρριψε "εκ προοιμίου" (κατά την έναρξη της διαδικασίας) το αίτημα αυτό που κατήγγειλε την παραβίαση των δικαιωμάτων της υπεράσπισης στο πλαίσιο αυτής της κατεπείγουσας διαδικασίας που διήρκεσε πέντε ώρες ενώπιον της Γερουσίας.

Οι δικηγόροι του Φερνάντο Λούγο κατήγγειλαν τη μεροληψία ορισμένων γερουσιαστών, οι οποίοι κατηγορούνται ότι ανακοίνωσαν εκ των προτέρων τα αποτελέσματα (της δίκης) στον Τύπο, καθώς και το πολύ σύντομο χρονικό διάστημα που δόθηκε στην υπεράσπιση για να προετοιμάσει τα επιχειρήματά της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: