Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2013

Τώρα θα το κατάλαβες ΞΕΦΤΙΛΑ τι σημαίνει


 
Όταν άκουγα το Καλοκαίρι ότι η "Στέγη γραμμάτων και τεχνών" ξεκινά ένα πρόγραμμα ώστε η Αθήνα να γεμίσει στίχους του Καβάφη και να έρθουμε με αυτόν τον τρόπο σε επαφή με το έργο του μεγάλου ποιητή ξεπερνώντας την αντίληψη ότι η ποίηση είναι μονάχα για στενούς φιλολογικούς κύκλους, δυστυχώς δεν είχα αντιληφθεί τι "παιχνίδι" πάνε να παίξουν.


Η αγαθοεργία, όμως, δεν είναι χαρακτηριστικό ούτε του καπιταλισμού ούτε ιδρυμάτων σαν το "Ωνάση" και ξαφνικά η Αθήνα γεμίζει με τον στίχο "είν' επικίνδυνο πράγμα η βία", μη λέγοντας βέβαια ότι στο συγκεκριμένο ποίημα, δηλαδή στο "Εν μεγάλη Ελληνική αποικία, 200π.Χ." ο Καβάφης με την καυστικότητα και την ειρωνεία που τον διακρίνει αναφέρεται στη ΒΙΑΣΥΝΗ. Γράφει, λοιπόν, ο Καβάφης:
«Ίσως δεν έφθασεν ακόμη ο καιρός. Να μη βιαζόμεθα· είν’ επικίνδυνον πράγμα η βία.»Φυσικά, οι φιλομαθείς και φιλότεχνοι φίλοι μας σουλατσαρίζουν τον Καβάφη να "καταδικάζει τη βία απ' όπου κι αν προέρχεται" ώστε να προπαγανδίσουν την καραμελίτσα τους με τη θεωρία των δύο "άκρων", απομονώνοντάς κι αλλάζοντας εξ ολοκλήρου το νόημα των στίχων του.
Σκέτη ξεφτίλα και θα χρησιμοποιήσω κι εγώ ένα στίχο ενός άλλου σημαντικού Έλληνα ποιητή ο οποίος δεν μπορεί να παρερμηνευτεί: ΟΠΟΥ ΚΙ ΑΝ ΠΑΩ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΠΛΗΓΩΝΕΙ.


Πηγή:Resistance Toujours

 

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

"Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις,
τούτο προσπάθησε τουλάχιστον
όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις
μες στην πολλή συνάφεια του κόσμου,
μες στες πολλές κινήσεις κι ομιλίες.
Μην την εξευτελίζεις πηαίνοντάς την,
γυρίζοντας συχνά κ' εκθέτοντάς την
στων σχέσεων και των συναναστροφών
την καθημερινήν ανοησία,
ως που να γίνει σα μια ξένη φορτική."

Για το έργο του δυστυχώς δεν μπορεί να κάνει τίποτα.

Tom είπε...

http://4.bp.blogspot.com/-HKoOsCW-A80/UmGyUl66xYI/AAAAAAAADk8/drp24tu53I4/s1600/BW48-pzCQAA8tnP.jpg

Ανώνυμος είπε...

πλάκα έχεις τόμ! χεχεχε

Ανώνυμος είπε...

Σ ευχαριστώ. επιτέλους κάποιος με αίσθηση του χιούμορ