Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Βραζιλία, μαζικές διαδηλώσεις και συγκρούσεις


Σε κινηματικό αναβρασμό βρίσκεται τις τελευταίες μέρες η Βραζιλία. Το Σαο Πάολο, το Ριο Ντε τζανέιρο, το Πόρτο Αλέγκρε βλέπουν μετά από 20 χρόνια τις πιο μαζικές διαδηλώσεις, με νέο κόσμο να βγαίνει στο δρόμο ενάντια στην κρατική βία, τις έως και ανύπαρκτες δημόσιες υπηρεσίες και την διαφθορά του πολιτικού συστήματος.

Αφορμή για το ξεκίνημα των κινητοποιήσεων ήταν κάποιες διαδηλώσεις στο Σαο Πάολο, στην αρχή του μήνα ενάντια στην αύξηση των εισιτηρίων των λεωφορείων από 3 σε 3,20 Ρεάλ. Οι διαδηλώσεις χτυπήθηκαν βάναυσα από την αστυνομία η οποία χρησιμοποίησε και πλαστικές σφαίρες. γρήγορα και άλλες διαδηλώσεις έγιναν και σε άλλες μεγάλες πόλεις τις Βραζιλίας. Τα πανό που κυριαρχούσαν στις συγκεντρώσεις είχαν συνθήματα ενάντια στην κυβέρνηση, τη βία της αστυνομίας, την αύξηση του εισιτηρίου, τις ανύπαρκτες δημόσιες παροχές και την διεξαγωγή του παγκοσμίου κυπέλου στη χώρα.
Την προηγούμενη Τρίτη στο Σάο Πάολο η αστυνομία κατέστειλε βίαια τις συγκεντρώσεις με δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες τραυματίζοντας 100 διαδηλωτές και 15 δημοσιογράφους.
Η ανησυχία του κόσμου για την οικονομική κατάσταση οι τεράστιες κοινωνικές αντιθέσεις αλλά και ο υψηλός πληθωρισμός και η έκρηξη βίαιων εγκλημάτων δεν μπορούν να σιγάσουν κάτω από τις προσπάθειες της κυβέρνησης να αναδείξει την Βραζιλία σε καινούργιο παίχτη στην παγκόσμια σκακιέρα. Το Κύπελλο Συνομοσπονδιών, η δοκιμαστική λειτουργία του Μουντιάλ αλλά και οι Ολυμπιακοί του 2016 δεν μπορούν να κατευνάσουν τα πλήθη που αυτή τη στιγμή ζουν σε καταστάσεις ανέχειας, αλλά ούτε και τα αυξημένα μεσοστρώματα που συμπιέζονται προς τα κάτω.Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται με αυξανόμενο ρυθμό και η κυβέρνηση προσπαθεί να κατευνάσει τις κινητοποιήσεις εχοντας βάλει στο τραπέζι πρόταση για μη αύξηση του εισιτηρίου επειτα από την πίεση που δέχεται.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τελικα, μονο στη Β. Κορεα και στην Κουβα δεν γινονται διαδηλωσεις.

Ανώνυμος είπε...

Στην Κούβα γίνεται κάθε πρωτομαγία.