Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

Δεν είμαστε "ανεξάρτητοι".

Έξω τα κόμματα και οι παρατάξεις από το πανεπιστήμιο, έξω η πολιτική και ο συνδικαλισμός, εδώ είμαστε φοιτητές. Να ενωθούμε αλλά πέρα από κόμματα και παρατάξεις. Εγώ είμαι ανεξάρτητος. Πρέπει να......”










 
Αυτοί που σου μιλούν κάθε βράδυ στην τηλεόραση, είναι “ανεξάρτητοι”.
Κάθε βράδυ σε όλα τα κανάλια που υποτίθεται είναι όλα ιδιωτικά και “ανεξάρτητα”, βγαίνουν ένα σωρό δημοσιογράφοι, όλοι “ανεξάρτητοι” και “χωρίς ιδεολογία”, και λένε ένα σκασμό ψέματα, όλοι τα ίδια, σε όλα τα κανάλια! Αναλύουν από ένα γκάλοπ μιας εταιρίας (“ανεξάρτητης” πάντα...), διαφορετικό σε κάθε κανάλι, αλλά με τα ίδια περίπου αποτελέσματα, τα οποία είναι ψεύτικα και κατασκευασμένα. 
 
Αυτοί που δικάζουν με άδικο τρόπο είναι “ανεξάρτητοι”.
Ο θεσμός της δικαιοσύνης είναι “ανεξάρτητος”. Αυτοί οι οποίοι αθωώνουν κάθε φορά τους πιο διεφθαρμένους και σάπιους ανθρώπους της κοινωνίας, αυτοί που πάντα καλύπτουν την αυθαιρεσία του κράτους και των κατασταλτικών μηχανισμών ενάντια στον φτωχό και τον αδύναμο, είναι “ανεξάρτητοι”. Αυτοί που δικάζουν και καταδικάζουν κάθε λαϊκό αγώνα και βγάζουν όλες τις απεργίες παράνομες, αυτοί που διατάσσουν την επιστράτευση απεργών, είναι “ανεξάρτητοι”.

Αυτοί που φτιάχνουν τα τραγούδια που ακούς και τις ταινίες που βλέπεις, είναι “ανεξάρτητοι”.
Οι καλλιτέχνες που παίζουν στις ταινίες, στο θέατρο, οι τραγουδιστές και οι μουσικοί που βγαίνουν πρώτοι στα βραβεία και είναι πρώτοι στις playlist των καναλιών, γιατί είναι όλοι “ανεξάρτητοι”; Κανείς τους δεν είναι πολιτικοποιημένος, κανείς δεν έχει καμία ιδεολογική τοποθέτηση, κανείς δεν έχει πολιτικές προτιμήσεις που θέλει να μοιραστεί με το κοινό στις συνεντεύξεις του; Ή δίνει αυτές τις συνεντεύξεις ακριβώς επειδή δεν πρόκειται να πει τίποτα για τον λαό που υποφέρει αλλά θα χίλιες-δυο ανούσιες τρίχες; Ή μήπως τα ίδια τα τραγούδια και οι ταινίες τους ελάχιστη σχέση έχουν με τα πραγματικά προβλήματα του λαού και τις αιτίες που τον κάνουν να υποφέρει;

Οι καθηγητές που κάνουν το μάθημα σου είναι “ανεξάρτητοι”.
Έχεις ακούσει από κάποιον καθηγητή σου μέσα στο μάθημα να μιλά κατά του υπουργείου παιδείας; Έχεις ακούσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των φοιτητών, να τον ενδιαφέρουν τα προβλήματα τους; Έχεις ακούσει κάποιον καθηγητή να προειδοποιεί τους φοιτητές του για τα μέτρα που περνούν στην εκπαίδευση; Για τα προβλήματα που έχουν οι οικογένειες των φοιτητών να ανταποκριθούν στο κόστος των σπουδών; Έχεις δει κάποιον καθηγητή να προτρέπει τους φοιτητές του να πολιτικοποιηθούν, να συζητήσουν, να έχουν αναζητήσεις πέρα από τα μαθήματα; Αν όχι τότε οι καθηγητές σου σίγουρα θα είναι “ανεξάρτητοι”.

Οι περισσότερες παρατάξεις στη σχολή σου παριστάνουν επίσης τους “ανεξάρτητους”.
Στη σχολή σου υπάρχει μια παράταξη, η ΔΑΠ, που έχει μπλε χρώμα όμως δεν είναι η παράταξη της ΝΔ. Είναι “ανεξάρτητη”. Έχεις την ΠΑΣΠ, που έχει πράσινο χρώμα, αλλά δεν είναι του ΠΑΣΟΚ. Είναι κι αυτή “ανεξάρτητη”. Υπάρχουν επίσης πολλοί αριστεροί ή αναρχικοί, οι οποίοι και αυτοί δεν έχουν σχέση με κάποιον πολιτικό χώρο της αριστεράς ή της αναρχίας -ακόμα και αυτοί είναι “ανεξάρτητοι”.

Όλοι αυτοί οι “ανεξάρτητοι” προσπαθούν να σε πείσουν να γίνεις και συ “ανεξάρτητος”.

Κάθε φορά που η οργή ξεσπά και ο λαός βγαίνει στους δρόμους, κάθε φορά που η νεολαία αναζητά και πολιτικοποιείται, κάθε φορά που η νεολαία ξεφεύγει από τον έλεγχο τους και τους απειλεί: όλοι αυτοί βγαίνουν και μιλούν με ένα στόμα και μία φωνή προσπαθούν να σε πείσουν “να αντιδράς, αλλά να είσαι ανεξάρτητος, πέρα από κόμματα, παρατάξεις και ιδεολογίες”.
Για να μπορούν ΑΥΤΟΙ ελεύθερα να σου λένε τι να πιστεύεις, τι να κάνεις, τι να ακούς τι να φοράς, τι να βλέπεις, τι να μαθαίνεις. Για να μην οργανωθείς και πολεμήσεις ΑΥΤΟΥΣ.

“Ανεξάρτητοι” είναι όλοι αυτοί που υπηρετούν την κυβέρνηση, την ΕΕ, το ΔΝΤ, το κεφάλαιο, τον ιμπεριαλισμό και δεν τολμούν να το πουν. “Ανεξάρτητοι” είναι αυτοί που κρύβουν την ιδεολογία τους, για να μην πάρουν την ευθύνη της τοποθέτησης τους. “Ανεξάρτητοι” είναι αυτοί που θέλουν να μιλούν ιδεολογικά και πολιτικά, χωρίς να αποκαλύπτουν από που προέρχονται οι απόψεις τους. “Ανεξάρτητοι” είναι αυτοί θέλουν να σου πουν τι θα κάνεις, χωρίς να σου λένε τι κάνουν αυτοί.



ΕΜΕΙΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ “ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ”.

(Ένα παλιό μέλος των Αγωνιστικών Κινήσεων ΑΕΙ-ΤΕΙ. )

Δεν υπάρχουν σχόλια: