Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Γράμμα απο έναν Ισπανό ανθρακωρύχο



Έχουμε μεταφράσει αυτή την επιστολή από έναν συνταξιούχο  ανθρακωρύχο της Αστούριας, απαντώντας σε σχόλια σχετικά με τον αγώνα και μιλώντας για τις εμπειρίες του. Εξηγεί πολλά για το ιστορικό της σύγκρουσης.
Έχω δουλέψει για είκοσι πέντε χρόνια στα ορυχεία. Πρωτοπήγα  στο ορυχείο όταν ήμουν 18 και θα ήθελα να πω ότι είμαι έκπληκτος από πολλά σχόλια που διαβάζω για την εξόρυξη και την πρόωρη συνταξιοδότηση. Θα σας δώσω την δική μου οπτική.

Πρώτον ο αγώνας που οι ανθρακωρύχοι κάνουν αυτή τη στιγμή δεν είναι για να ζητήσουν χρήματα. Είναι ότι σέβονται τη συμφωνία που υπεγράφη τον περασμένο χρόνο μεταξύ του Υπουργείου Βιομηχανίας και τα συνδικάτα των ανθρακωρύχων », και η οποία   όριζε τις επιδοτήσεις μέχρι το 2018. Αυτά τα χρήματα ήταν από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα και όχι από την Ισπανική κυβέρνηση. Δεν ήρθαν τα χρήματα από τον ισπανικό λαό, όπως πολλοί επικριτές μας λένε.

Όσον αφορά αυτά τα χρήματα μπορώ, όπως και σχεδόν όλες τις οικογένειες εξόρυξης, να θέσω στον εαυτό μου είναι, πού είναι το μέρος των χρημάτων από τα ταμεία των Ορυχείων που υποτίθεται ότι θα πήγαιναν για  τη δημιουργία εναλλακτικών βιομηχανιών στα ανθρακωρυχεία, μετά το κλείσιμο των ορυχείων; Λοιπόν, όπως και σε πολλούς άλλους τομείς, αυτά τα χρήματα διαχειρίστηκαν από τους πολιτικούς και τα συνδικάτα. Με μέρος αυτών των χρημάτων, για παράδειγμα,ο σενιόρ Gabino de Lorenzo, ο πρώην δήμαρχος της Olviedo, κατέβαλλε  για νέους δρόμους  στην πόλη του,έχτισε  το νέο παλάτι των Εκθέσεων και Συνεδρίων και πολλά άλλα έργα.Ο  Señora Felgeroso, ο πρώην δήμαρχος της Χιχόν, τα χρησιμοποίησε  για το Πολυτεχνείο και άλλα έργα.

Στο Valle de Turon, ανθρακοφόρο λεκάνη της Caudal  όπου ζω, υπήρξαν 600 θάνατοι στα ορυχεία (αυτά που γνωρίζουμε τουλάχιστον, καθώς  στον εμφύλιο πόλεμο έκαψαν τα προηγούμενα αρχεία) από το 1889 έως το 2006, όταν και τα έκλεισαν  . Φυσικά δημιούργησαν  ενα αθλητικο  κέντρο, το οποίο όταν  άνοιξε δεν είχε τουαλέτες και σήμερα  είναι σχεδόν αχρησιμοποίητο.Παντού γύρω μας  υπάρχουν σωροί από μπάζα, τα οποία σιγά-σιγά προσπαθούν να ξεκαθαρίσουν. Αλλά η επαναβιομηχανοποίηση, που οποίο είναι αυτή  που θα δημιουργήσει σταθερή εργασία έτσι ώστε να εξακολουθεί να υπάρχει ζωή στην περιοχή, δεν υπάρχει.

Δεύτερον, είμαι έκπληκτος που βλέπω ότι πολλοί άνθρωποι είναι αντίθετοι στην επιδότηση, δεν ήθελα να γράψω αυτό, αλλά υπάρχουν επιδοτήσεις και σε άλλους τομείς όπως η κτηνοτροφία, η γεωργία, η αλιεία και πολλά άλλα. Προσωπικά είμαι ευτυχής γι 'αυτό, εγώ θα προτιμούσα οι επιδοτήσεις να πήγαιναν για τους εργαζόμενους παρά το ότι πήγαν για τους κλέφτες που μας ληστεύουν κάθε μέρα.

Τρίτον, μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου, νομίζω ότι πολλοί από εσάς δεν γνωρίζετε ότι οι ανθρακωρύχοι αποφάσισαν να μην πληρώνονται για την μία ώρα απο όλο τους το ωράριο κάθε ημέρα, για να επισκευάσουν  αυτά που κατέστρεψε ο Φράνκο, όταν στα σπίτια μας δεν είχαμε αρκετά για να φάμε.

Τέταρτο. Το 1962 οι ανθρακωρύχοι άρχισαν μια απεργία η οποία εξαπλώθηκε σε όλη την Ισπανία, στην οποία κερδίσαμε  πολλά από τα δικαιώματα που όλοι οι Ισπανοί έχουν μέχρι τώρα και τα οποία προσπαθούν να τα αποσπάσουν από εμάς. Σε αυτή την απεργία υπήρξαν πολλοί ξυλοδαρμοί , πολλοί άνθρωποι φυλακίστηκαν και πολλοί άνθρωποι εξορίστηκαν σε άλλες επαρχίες της Ισπανίας, χωρίστηκαν από τις οικογένειές τους, για να επιστρέψουν το 1980. 


Πέντε. Όσον αφορά την πρόωρη συνταξιοδότηση, είναι ένας μύθος ότι οι ανθρακωρύχοι μπορούν να συνταξιοδοτηθούν στα σαράντα και μιλάτε για τιςαμοιβές μας σε ευρώ σαν να είχαμε κερδίσει το λαχείο. Η πραγματικότητα είναι διαφορετική, με τις πληρωμές που οι άνθρωποι που συνταξιοδοτήθηκαν νωρίς λαμβάνουν, ένα μέρος τους  αποτελείται από πρόσθετες πληρωμές τους. Κάνουμε τις πληρωμές κοινωνικής ασφάλισης του 50%, έτσι ώστε κάθε δύο χρόνια που  δουλεύουμε,να πληρώνουμε ένα επιπλέον έτος της κοινωνικής ασφάλισης, για παράδειγμα, έχω δουλέψει στα ορυχεία για 25 χρόνια και έχω πληρώσει 37 και μισό χρόνια της κοινωνικής ασφάλισης . Πόσοι από εσάς νομίζετε ότι έχουν κάνει το ίδιο επίπεδο των πληρωμών;

Έξι. Λέτε ότι ο άνθρακας που φέρνουν από το εξωτερικό είναι φθηνότερος από ό, τι  ο ισπανικός  άνθρακας, δεν είμαι πεπεισμένος, αλλά λαμβάνοντας το ως αλήθεια, θέλετε να μας δουν να εργάζομαστε  σαν σκλάβοι, όπως και σε άλλες χώρες; Δεν θέλω κάθε εργαζόμενος οπουδήποτε στον κόσμο να είναι σκλάβος.

Θα σας πώ ένα πραγματικό γεγονός. Έχω δουλέψει μαζί με συναδέλφους από την Τσεχία και την Πολωνία, όταν ήρθαν στην Αστούριας και άρχισαν να αγοράζουν τα πράγματα στα καταστήματα, έμειναν έκπληκτοι γιατί  μπορούσαν να αγοράσουν  αυτά που χρειάζονταν ενώ στην χώρα τους αυτό ήταν αδύνατο. Τα πρώτα Χριστούγεννα  που  πέρασαν μαζί μας αγόρασαν ένα μία σοκολάτα  του Turrón (παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα γλυκά) σε κάθε χέρι. Τους ρωτήσαμε γιατί το έκανε αυτό και είπε στη χώρα τους δεν μπορούσαν να το αντέξουν οικονομικά και οι μισθοί  τους, τους έδιναν  αρκετά μόνο για να τραφούνε, και αυτό άσχημα. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι αν δεν υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας θα υποφέρουμε  το ίδιο.

Επτά. Όσον αφορά τα οδοφράγματα στους αυτοκινητοδρόμους θα πω σε όλους όσους διαμαρτύρονται, επειδή οι ανθρακωρύχοι έχουν καταστήσει δύσκολο για αυτούς να πάνε για να εργαστούν ή να σπουδάσουν ,όταν αποκτήσουν εργασιακά προβλήματα ομοίως θα ενοχλήσουν άλλους συνάδελφους τους για βοήθεια. Θα τους πω ότι όποτε άλλοι συντρόφοι  από άλλες βιομηχανίες ήρθαν να μας  ζητήσουν βοήθεια για την υπερασπίση των θέσεων εργασίας τους, σταματήσαμε τις εργασίες για 24 ώρες, δίνοντας την υποστήριξη μας εδώ και στο εξωτερικό.

Στην εποχή των απεργιών των  Άγγλων ανθρακωρύχων, σταματήσαμε τις εργασίες μας και συλλέξαμε χρήματα  για να τους στείλουμε  ώστε να μπορούν να θρέψουν τις οικογένειές τους. Μήπως αμφιβάλει κανείς την διάθεση μας για ενότητα των εργαζομένων; Αλλά φαίνεται ότι τώρα είναι πάρα πολλή προσπάθεια ακόμη για να ζητήσεις  τη βοήθεια των άλλων. Η αλληλεγγύη των εργαζομένων είναι θεμελιώδης , αλλά αυτό που κάνουμε συνήθως είναι η διάσπαση και έτσι αυτοί στην κορυφή διευκολύνονται.
Εάν όλοι οι ισπανοί εργαζόμενοι ήταν τόσο ενωμένοι όσο οι ανθρακωρύχοι, οι κυβερνήτες αυτής της χώρας θα σκεφτόνταν  πολύ ώρα και αρκετά σκληρά πριν κάνουν  τις περικοπές που κάνουν τώρα, μπορώ να σας διαβεβαιώσω. Σκεφτείτε ποιός πραγματικά σας σταματάει να πάτε στην δουλειά ή στην τάξη σας, με τις απολύσεις και τις περικοπές στην εκπαίδευση. Οι άνθρωποι που σας εμποδίζουν  είναι οι πολιτικοί.

Θα ήθελα επίσης να πω στους ανθρώπους που λένε ότι πρέπει να πάμε στη Μαδρίτη στις  πόρτες του Υπουργείου και να ,αφήσουμε  όλους  τους  άλλους  στην ειρήνη τους εδώ, ναι, έχουμε πάει εκεί, αλλά η λογοκρισία στα μέσα επικοινωνίας σημαίνει ότι  ίσως ότι δεν  σας δίνονται  όλα τα γεγονότα.

Πιστεύω ακράδαντα ότι ένας εργαζόμενος που υπερασπίζεται τα δικαιώματά του δεν είναι τρομοκράτης  ,όπως μας αποκαλούν τώρα  που  υπερασπιζόμαστε μαχόμενοι  την ευημερία των οικογενειών μας.

Σας καλώ όλους να εγκαταλείψετε τα σπίτια σας και να υπερασπιστείτε ό, τι είναι δικό σας. Μένοντας στο σπίτι, τους επιτρέπετε να σας πάρουν κομμάτι κομμάτι τη ζωή σας.

Θέλουν τα παιδιά μας και τα δικά σας να είναι αγράμματα, όπως εμείς, που βλέπουμε τους τοίχους των σχολείων περισσότερο από έξω παρά μέσα, επειδή ένας αναλφάβητος είναι πιο εύκολο να υποταχθεί.

Κρατήστε τον εαυτό σας ενημερωμένο. Να αμφισβητείτε  πάντα ότι  βλέπετε στην τηλεόραση, τώρα που έχετε το διαδίκτυο, κινητά τηλέφωνα, μπορείτε να είστε σε συνεχή επαφή,να οργανωθείτε, με τον τρόπο που θέλετε, ειρηνικά ή απευθείας στα οδοφράγματα, αλλά οργανώθείτε!Κινηθείτε γρήγορα όπως κινείτε και η κυβέρνηση όταν τα πράγματα είναι προς το όφελος της.

Πάρτε τη λέξη «φόβος» και η φράση «για ποιον λόγο?, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα» από το μυαλό σας και πάρτε  τον έλεγχο του μέλλοντός σας.

Αν υπάρχει κάτι που δεν καταλαβαίνετε σε τι έχω γράψει ή θέλετε να ρωτήσετε μια ερώτηση για κάτι συγκεκριμένο, αν μπορώ, θα απαντήσω με χαρά.

Πολλά ευχαριστώ σε όσους μας στήριξαν από άλλες επαρχίες και από άλλες χώρες.

Salud

Juan Jose Fernandez, Αστούριας


Υγ .(μπορεί να μην συμφωνώ με πολλά και κυρίως με την ανάλυση που δεν γίνεται αλλά παρόλα αυτά αναδημοσιεύω την συνέντευξη ώστε ο κόσμος να μάθει ακριβώς τι λένε απο το στόμα τους .) 

Άντε και με τη νίκη !

Δεν υπάρχουν σχόλια: