Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Νεπάλ : Ιδρύθηκε το νέο Κομμουνιστικό Κόμμα



                    Απο την ίδρυση του νέου κόμματος
Τώρα έχουμε ένα νέο επαναστατικό κόμμα. Το κομμουνιστικό κόμμα του Νεπάλ –μαοϊκό, (ΚΚΝεπάλ-μαοϊκό). Ήταν το αποτέλεσμα της μεγάλης ρήξης με τους ρεβιζιονιστές του 21ου αιώνα. Η εθνική μας συνδιάσκεψη ονόμασε την συμμορία του Πρατσάντα-Μπαμπουράμ (Μπαταράϊ) σαν τους προδότες της Νεπαλέζικης Επανάστασης. Είναι οι ηγετικές φιγούρες του ρεβιζιονισμού του 21ου αιώνα. Η συνδιάσκεψη ανακύρηξε το ΕΚΚΝ(μαοϊκό) στο οποίο ηγείται ο Νταχάλ(Πρατσάντα) σαν ένα δεξιόστροφο και νέο-ρεβιζιονιστικό κόμμα. Τώρα δεν θα υπάρχει καμία σχέση της ταμπέλας σκέψης Μάο Τσε Τούνγκ/Μαοϊσμού με τον Μαοϊσμό! Ο Μαρξισμός –Λενινισμός-Μαοϊσμός θα είναι οι θεμελιώδεις αρχές του κόμματος μας. Η κεντρική μας γραμμή θα είναι η Λαϊκή Εξέγερσ . Θα υπάρχει προετοιμασία για τον «προστατευόμενο» Λαϊκό Πόλεμο (protected People's War) . H τριήμερη συνδιάσκεψη του κόμματος μας κατέληξε. Περισσότεροι απο 3.000 σύνεδροι και ηγέτες συμμετείχαν απο τις 75 περιοχές της χώρας. Ο σύντροφος Μόχαν Μπάϊντυα (Κίραν) εισηγήθηκε της πρότασης για την Λαϊκή εξέγερση και τον Λαϊκό Πόλεμο σαν την κύρια πολιτική γραμμή. Στο κείμενο του, ο σύντροφος, Μπάϊντυα ανακύρηξε τον Πούσπα Καμάλ Νταχάλ και τον Μπαμπουράμ Μπαταράι σαν τα βασικά εμπόδια της Νεπαλέζικης επανάστασης μέσα στο ΕΚΚΝ(Μαοϊκό). Χαρακτηριστικά ανέφερε «Πρέπει να παλέψουμε ενάντια στους δεξιόστροφους ρεβιζιονιστές και καπιταλιστές, στους γραφειοκράτες και κομπραδόρους» , στο κείμενο του δήλωσε ότι ήταν λάθος το γεγονός ότι βαδίσαμε τον «Δρόμο Πρατσάντα» και χαρακτήρισε την Ειρηνευτική Συμφωνία σαν μία προδοσία στον λαό την χώρα και την επανάσταση.
Παρομοίως εστίασε: H διάσκεψη της Τσούνγουάνγκ του ΕΚΚΝ(Μαοϊκό) η οποία υιοθέτησε την γραμμή της ομόσπονδης δημοκρατίας οδήγησε το κόμμα σε μία δεξιά ρεβιζιονιστική γραμμή. Παραπέρα δήλωσε ότι στην συμφωνία των 12 σημείων που υπογράφηκε το 2005 και η οποία έστρωσε τον δρόμο για τον Απρίλιο του 2006 ήταν μία πρώτη προσπάθεια να εγκαταλειφθεί η Μαοϊκή Επανάσταση. Αυτή η συμφωνία έφερε το κόμμα πιο κοντά σε καπιταλιστικά πολιτικά κόμματα και ιμπεριαλιστικές και επεκτατικές δυνάμεις. Ο σύντροφος Γκούρουνγκ εισηγήθηκε το καταστατικό του κόμματος μας. Η εθνική συνδιάσκεψη επίσης αποφάσισε να οργανώσει το πρώτο του συνέδριο το Φεβρουάριο.Το κόμμα αποφάσισε να εφαρμόσει ένα συλλογικό μοντέλο ηγεσίας.
Η συνδιάσκεψη ανέδειξε τον «Κίραν» σαν πρόεδρο του κόμματος , τον Ραμ Μπαχαντούτ Τάπα σαν γενικό γραμματέα, τον Γκατζουρέλ σαν γραμματέα και τους Νέτρα Μπίκραμ Τσάντ και Ντέβ Γκούρουνγκ σαν μέλη της ηγετικής επιτροπής. 44 μέλη της κεντρικής επιτροπής απο το ‘ΕΚΚΝ(Μαοϊκό)’ έδωσαν το παρόν. Τώρα ο αριθμός των μελών της κεντρικής επιτροπής θα αριθμεί 75 συντρόφους. Η πρώτη συνεδρίαση της της Κ.Ε. θα αποφασίσει την συνθεση των υπόλοιπων μελών της.
Πραγματική ρήξη με τους δεξιόστροφους ρεβιζιονιστές , Ο Μαρξισμός-Λενινισμός-Μαοϊσμός σαν την οδηγητική αρχή του κόμματος, η Νέα Δημοκρατική Επανάσταση: η λαϊκή εξέγερση σαν το θεμέλιο του λαϊκού πολέμου, συλλογική ηγεσία είναι οι βασικές αποφάσεις που ελήφθησαν .
 
Θα δημοσιεύσουμε την αγγλική μετάφραση απο την εισήγηση του συντρόφου Κίραν . Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν αρκετά θέματα προς λύση, κάποια ζητήματα δεν αναφέρονται καθαρά και με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Το κείμενο δεν εστίασε στις εκφράσεις τους διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος όπως τα ICM και RIM. Το κείμενο δεν εμβάθυνε στις ελλείψεις και στα μειονεκτήματα που παρουσίασαν οι επαναστάτες κατά την «ειρηνευτική διαδικασία». Παρόλα αυτά πήραμε κάποιες ιδεολογικές και πολιτικές αποφάσεις . Είναι το πρώτο βήμα για να πάμε μπροστά αλλά το σημαντικότερο είναι η εφαρμογή των αποφάσεων στην πράξη.
Ας προχωρήσουμε μπροστά!
Δημοσιεύτηκε απο τον διαχειριστή του ιστότοπου thenextfront.com στις 19 Ιουνίου.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

έχει έναν τηλεγραφηματικό χαρακτήρα ... Αισθητικά δεν έχει σχέση με το πώς γράφουμε κείμενα στην Ευρώπη αλλά κοιτάξτε την ουσία ...

Ανώνυμος είπε...

Yλικό από τη συνέντευξη Τύπου που διοργανώθηκε την 19η Ιουνίου 2012 από το νεοσυσταθέν Κομμουνιστικό Κόμμα του Νεπάλ-Μαοϊκό.
Ο Kiran (Mohan Baidya) απαντά στις ερωτήσεις που τέθηκαν από τους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Το άρθρο είναι στην Αγγλική έχει τίλο ...

"Nepal: Comrade Kiran answers the journalists during press meet after the formation of CPN-Maoist"

και είναι από την ιστοσελίδα του
World People's Resistance Movement (Britain)
E-mail: wprm_britain@yahoo.co.uk
Web: www.wprmbritain.org