Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Αργός ή γρήγορος θάνατος

Θα ήθελα λοιπόν να κάνω μία συνολική τοποθέτηση για τις εξελίξεις. Η προεκλογική αυτή περίοδος απο πρίν τις 6 μάη μέχρι και σήμερα ήταν μία αποκαλυπτική χρονική περίοδος για πολλά πράγματα. 
Ευτυχώς πολλά έχουν αναλυθεί και ειπωθεί, δεν θα είναι μία εφ όλης της ύλης τοποθέτηση αλλά θα προσπαθήσω να μπώ στην ουσία.
Καταρχήν πολιτικά πολώθηκαν τα πράγματα ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και την ΝΔ. Όχι μόνο σαν ένα γεγονός συσπείρωσης αλλά σαν δύο πολιτικές κατευθύνσεις που τέθηκαν στο τραπέζι.

Οι δύο αυτές πολιτικές κατευθύνσεις θα αναλυθούν με ένα τρόπο. 
Δεν θα χαρακτήριζα το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ αριστερό ...
Ενδεικτικά παραθέτω αυτό
«Όσον αφορά τα αριστερά κόμματα, αυτά είναι πραγματικά αριστερά και αξίζουν αυτόν τον τίτλο μόνον εφόσον εκφράζουν τα συμφέροντα και αντανακλούν την ψυχολογία όχι της “κοινωνίας” ούτε της χούφτας της κάθε κλαψιάρικης διανοουμενίστικης σαβούρας, αλλά την ψυχολογία των κατώτερων στρωμάτων του λαού, του προλεταριάτου και μιας ορισμένης μερίδας της μικροαστικής μάζας του χωριού και της πόλης. Αριστερά κόμματα είναι εκείνα που το ακροατήριό τους δεν είναι ποτέ αδιάφορο για τα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα, όπως ποτέ δεν είναι αδιάφορος ο πεινασμένος για το κομμάτι το ψωμί» (Λένιν,Άπαντα, τόμ. 15, σσ. 264-5).
Με αυτή την έννοια που είναι αρκετά ελαστική ...Ο Λένιν έδωσε την δική του ταξική οπτική στον όρο Αριστερά . Είναι και άλλα πολλά η Αριστερά ... Σε σχέση με το εθνικό-διεθνιστικό και άλλα χαρακτηριστικά μέχρι και το όραμα ανατροπής του καπιταλισμού.

Αλλά σαν μία παρένθεση νομίζω αρκει. Συνεπώς έχοντας υποταχτεί στην πολιτική των Αμερικάνων και Ευρωπαίων Ιμπεριαλιστών και της ντόπιας άρχουσας τάξης δεν μπορείς να εκφράσεις τα συμφέροντα του προλεταριάτου και του λαού. 
Γιατί το λέω αυτό; Ακούγεται αφοριστικό το ξέρω. Όταν λοιπόν λές ότι η πολιτική σου πάση θυσία θα κρατήσει την χώρα στην ΕΕ και το Ευρώ τότε αποδέχεσαι τους όρους εξάρτησης και το πλαίσιο εξαθλίωσης της εργατικής τάξης και του λαού. 
Ναι, ο ΣΥΡΙΖΑ θα μου πεί κάποιος είπε ότι θα φορολογήσει το κεφάλαιο, ότι θα εθνικοποιήσει τις τράπεζες ότι θα διαγράψει τα δάνεια. Απο την άλλη έδωσε όρκους στην σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος γιατί ξέρει ότι χωρίς αυτό καπιταλισμός στην Ελλάδα δεν υπάρχει. Και απο την άλλη το εφοπλιστικό κεφάλαιο που εκ του ασφαλούς είπε ότι θα φορολογήσει μπορεί άνετα να αλλάξει σημαίες όπως αλλάζει και θάλασσες και φορολογικά συστήματα. Θέλω να πώ ότι έστω ότι είχε διάθεση να τα κάνει όλα αυτά, θα ήταν αβέβαιο σε πόσο χρόνο θα τα έκανε και τι πενιχρά αποτελέσματα θα είχε, και αυτό για να κάνει τι με τα πενιχρά έσοδα;
Έλεγε ότι θα αναδιαπραγματευτεί την δανειακή σύμβαση και θα ανατρέψει το μνημόνιο (ή μέτρα του μνημονίου ) ... 
Πόσο αφελές θα ήταν να πιστέψει κάποιος ότι αν επιτρέπονταν στην Ελλάδα έστω και μία σημαντική ανάσα δεν θα δημιουργούνταν προηγούμενο και επιπλέον απαιτήσεις για Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία;
Πόσο μειωπικό είναι να υπερασπίζεσαι εν πάσει περιπτώσει μία Ιμπεριαλιστική "ένωση" και να μην βλέπεις έστω απο ένα μικροαστικό πρίσμα ότι είναι στα πρόθυρα της καταστροφής όλο το καταληστευτικό και αδηφάγο οικοδόμημα;

Πόσο ευκαιριακή και ψεύτικη είναι μία πολιτική που δεν αναλύει όλα αυτά τα πράγματα;
Υπήρχε περίπτωση να διαγραφούν κομμάτια του χρέους των Ελλήνων ομολογιούχων ή των δανείων των ανέργων (που είναι 1 εκατομύριο ++ ) και να μην αποσταθεροποιηθεί το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα; Ή και να μην ξεσηκωθούν όλοι οι άλλοι ιδιώτες ομολογιούχοι ανα την υφήλιο και να πούνε ότι η ροή δανείων πρέπει να κοπεί απο την Ελλάδα ...
Υπάρχει δηλαδή περίπτωση να εκβιάσεις μία καταρέουσα ευρωζώνη και Ε.Ε. την στιγμή που βάλλεται απο παντού και να το δεχτεί; Και μετά τι; 
Θα καταβαραθρωθείς ποσοστιαία, θα ανέβουν οι συστημικές δυνάμεις και θα απογοητευτεί ο κινηματικός κόσμος,τουλάχιστον αυτός που θα πεί ότι, σας είδαμε και σας, τώρα στη γωνιά σας. 
Θα πεί κάποιος, μα καλά, έστω και ψύγματα να παίρναμε , ψίχουλα ή να διαγράφονταν τα δάνεια μας ή να καταργούνταν τα χαράτσια δεν θα ήταν καλύτερα; Εγώ θα πώ όχι, γιατι η ανεργία θα αυξάνονταν, οι άστεγοι θα αυξάνονταν, οι αυτοκτονίες θα αυξάνονταν, η απελπισία θα αυξάνονταν τα αδιέξοδα θα αυξάνονταν. Όποιος θεωρεί ότι θα ήταν "καλύτερα" πραγματικά νομίζω ότι έχει παραισθήσεις.
Όλο το καπιταλιστικό οικοδόμημα προετοιμάζεται ραγδαία για μία σαρωτική κρίση δεύτερη που θα κάνει την κρίση του 2008 να μοιάζει με βόλτα στο πάρκο. Δεν μπορείς να κάνεις σοσιαλδημοκρατική πολιτική σήμερα, αλλά ακόμη και να μπορούσες θα βάδιζες ξανά τον ένδοξο δρόμο της καταστροφής.

Έρχομαι στο δεύτερο κομμάτι της λογικής του μικρότερου κακού ή του λίγο καλύτερου. Όλη η εμπειρία απο την διάλυση της παραγωγής απο το ΠΑΣΟΚ, της διάλυσης του συνδικαλιστικού κινήματος, το τσαλάκωμα των προσδοκιών και την τρομαχτική τροφοδότηση με αυταπάτες σε λαικό κόσμο που οδήγησε; 


Που μας οδήγησε μία πολιτική που βασίζεται στην ίδια λογική, διαχείρισης ρεαλιστικά τον καπιταλισμό; 
Δεν μας οδήγησε στο αδίεξοδο; Στην διάλυση των εργασιακών σχέσεων; Στην φτώχεια; 
Άξιζε δηλαδή μία φούσκα υποταγής στον Ιμπεριαλισμό; Άξιζε να δεχόμαστε να συμμετέχουμε σε πολέμους του ΝΑΤΟ, άξιζε στο να μην έχουμε κρέας; Στο να μην έχουμε βασικά διατροφικά προιόντα και να μας έχουνε στο χέρι οι Ιμπεριαλιστές με ένα εμπορικό εμπάργκο; 
Άξιζει να συνεχίσουμε να υποτασσόμαστε στο πολιτικό πλαίσιο και τους όρους που βάζει το σύστημα; Είναι τουλάχιστον αστείο σήμερα να πιστεύει κάποιος ότι θα βελτιωθεί η ζωή του με όποια κυβέρνηση. 
Για την δεύτερη επιλογή που είχε ο λαός δεν θα αναφερθώ ...Και μην μου πεί κάποιος για τις αποκρατικοποιήσεις ... Δηλαδή ότι η ΝΔ θα ξεπούλαγε τη χώρα. Δεν το αμφισβητώ, όντως θα την ξεπουλήσει, θέλουν να πουλήσουν την ΔΕΗ όπως πούλησαν τον ΟΤΕ κτλπ να δώσουν τα φιλέτα κλπ. Δεν θεωρώ ότι μπορούν πραγματικά να πουλήσουν με έναν έυκολο τρόπο ειδικά σήμερα δημόσιες επιχειρήσεις όπως η ΔΕΗ ή ΕΥΔΑΠ , η αντίσταση που θα ορθωθεί θα είναι τεράστια , αυτό βέβαια μπορεί κάποιος να το δεί σαν ένα κενό στην επιχειρηματολογία μου αλλά το πιστεύω , αλλιώς θα το είχαν κάνει 3 χρόνια τώρα. 
Όπως καταλαβαίνει κάποιος δεν είναι εύκολο να μιλήσεις ουσιαστικά για το πρόβλημα, είναι δεδομένο όμως το εξής . Ότι ψύγματα θετικών λύσεων θα είχε μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, (η οποία πιστεύω ότι θα έρθει σύντομα γιατί η τωρινή κυβέρνηση δεν έχει την λαική νομιμοποίηση) δεν θα έχουν καμία βελτίωση στο επίπεδο ζωής του λαού και θα ενσωμάτωνε αντίθετα όλη την αγωνιστικότητα και την αποχώρηση απο τον αγώνα.
Πιστεύω ότι η κοινή δράση κοινωνικών δυνάμεων ,όπως λαικές συνελεύσεις και μετωπικά σχήματα, πολιτικών δυνάμεων ΚΚΕ (μ-λ), Μ-Λ ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΚΚΕ και όσους άλλους συμφωνούν σε ένα πλατύ και πολύμορφο μέτωπο αντίστασης είναι 
ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ σήμερα... Οποιος διαλέξει τον δρόμο της απομόνωσης δεν είναι ούτε καν αριστερός σχηματισμός, πόσο μάλλον κομμουνιστικός.
Για το φαινόμενο του φασισμού που είναι πλέον υπαρκτό έχουν γραφτεί απο άλλους όπως αυτό
Θα τα ξαναπούμε. Κουράγιο, όλα τώρα αρχίζουν

Δεν υπάρχουν σχόλια: