Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

Stop That Train....


TAV (Treno ad Alta Velocità):
 Οι σιδηροδρομικές γραμμές υψηλής ταχύτητας (200-300 χλμ/ώρα) ένα έργο που θα ενώνει την Λυών με το Τορίνο στα πλαίσια του T.E.N. (Trans-Europian Network) της Ε.Ε.
Επί της ουσίας είναι ένα δαπανηρό και καταστροφικό για την περιοχή και το περιβάλλον έργο που μόνο σκοπό έχει τη μεταφορά προϊόντων και όχι επιβατών. Το έργο θα ξεκίναγε τη δεκαετία του '90 αλλά μέχρι και 2011 μόνο μερικές κατασκευές ,κυρίως στη Γαλλία, υπήρξαν. 

No TAV:
 Το κίνημα ενάντια στο σιδηροδρομικό έργο ξεκίνησε αρχές του '90 από μια επιτροπή εμπειρογνώμων όταν ανακακοινώθηκε το γκρέμισμα κάποιων σπιτιών σε δύο χώρια για χάρη του έργου. Μετά από μερικά χρόνια όμως το κίνημα πολλαπλασιάστηκε και έφτασε σήμερα αυτό που ονομάζεται No TAV να αποτελείτε από επιτροπές κατοίκων σε κάθε πόλη που θα περνά η γραμμή του γρήγορου τραίνου. Οργανώσεις της Αριστεράς και σωματεία είναι στο πλευρό των κατοίκων και το κίνημα αλληλεγγύης έχει εξαπλωθεί σε όλη την Ιταλία με σύνθημα: "SIAMO TUTTI NO TAV"

 Το 2005 η κυβέρνηση παίρνει την απόφαση να στήσει 3 σημεία ελέγχου σε περιοχή στοMompantero, παρά τη σθεναρή αντίσταση των κατοίκων, μετατρέποντας την περιοχή σε στρατόπεδο με τις αστυνομικές δυνάμεις να αναγκάζουν τους ανθρώπους να επιδεικνύουν έγγραφα για να πάνε στον τόπο τους! Την ίδια χρονιά το κίνημα μπλόκαρε την κατασκευή τούνελ στο Venaus αναγκάζοντας την κυβέρνηση να κάνει πίσω.
 Το Μάιο του 2011 η κυβέρνηση αποφασίζει να ξεκινήσει το έργο ανοίγοντας και καινούριες γραμμές ,όμως το κίνημα αντιστάθηκε για ένα μήνα (στην περιοχή του Chiomonte) , χρειάστηκαν πάνω από 1000 αστυνομικούς με χημικά και βία για να σταματήσουν τον κόσμο που περιφρουρούσε την περιοχή. Από εκείνη τη στιγμή οι κάτοικοι δεν σταμάτησαν να διαδηλώνουν και η κυβέρνηση δε σταμάτησε να απαντά με την τρομοκρατία και την καταστολή...

Υ.Γ. Είχαμε την τύχη μιας μικρής παρουσίασης του κινήματος τους από Ιταλούς συναγωνιστές στο 14ο camping των Αγωνιστικών Κινήσεων και της Μαθητικής Αντίστασης στην Ιερισσο.

www.notav.info 
www.notavtorino.org


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: