Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Ποιοι είναι και τι θέλουν οι Μαοϊκοί στην Ινδία;

Το κείμενο είναι της Rita Khanna και εμφανίστηκε το 2009 στο Radical Notes  αν και παλιό δείνει μια καλή εικόνα για την κατάσταση της εξαθλίωσης στην Ινδία, την ανάπτυξη του Μαοϊκού κινήματος και τους δεσμούς του με τα φτωχά στρώματα.

Το παρακάτω κείμενο προορίζεται να είναι μια απλή και σύντομη έκθεση των στόχων και των στρατηγικών του Μαοϊκού κινήματος στην Ινδία, για ανθρώπους που ίσως δεν έχουν επίγνωση για αυτό και μπερδεύονται από την προπαγάνδα στα κύρια μέσα μαζικής ενημέρωσης. Δεν σχετίζεται με συζητήσεις σχετικά με την κατάσταση της παραγωγής στην Ινδία, με συζητήσεις μεταξύ των επαναστατών κομμουνιστών πάνω στη στρατηγική την τακτική κλπ. Έχει σαν στόχο τους ανθρώπους που, για παράδειγμα, είναι μπερδεμένοι γιατί οι Μαοϊκοί, αντί να προσπαθούν να εξασφαλίσουν ασφαλές πόσιμο νερό, όπως μια ΜΚΟ, αρκετά συχνά καταφεύγουν σε βίαιες δραστηριότητες ενάντια στην κυβέρνηση.

 Η Ινδική κυβέρνηση ξεκινά εναν πλήρους κλίμακας πόλεμο κατά των Μαοϊκών ανταρτών και του λαού που καθοδηγούν, σε διάφορα μέρη της χώρας. Οι αρχικές μάχες, χωρίς καμία επίσημη ανακοίνωση, έχουν ήδη ξεκινήσει. Για το σκοπό αυτό, προτίθεται να αναπτύξει περίπου 75.000 προσωπικό ασφαλείας σε τμήματα της Κεντρικής και της Ανατολικής Ινδίας, συμπεριλαμβανομένων των Τσάντισκαρ, Ορίσα και Τζαρκάντ. Η κυβέρνηση θα οργανώσει την αεροπορία της μαζί με παραστρατιωτικές και ειδικά εκπαιδευμένες δυνάμεις COBRA. Έχει ήδη αρχίσει να επεκτείνει την υλικοτεχνική υποστήριξη της αεροπορίας.

Ο πρωθυπουργός Manmohan Singh και ο Υπουργός Εσωτερικών P. Chidambaram έχουν δηλώσει ότι οι Μαοϊκοί αντάρτες να είναι «η μεγαλύτερη εσωτερική απειλή για την ασφάλεια», στην Ινδία και ένα εμπόδιο για την «ανάπτυξη». Τα κύρια μέσα μαζικής ενημέρωσης φαίνεται να έχουν λάβει τις δηλώσεις αυτές σοβαρά υπόψη τους. Οι δημοσιεύσεις τους καθώς και τα τηλεοπτικά προγράμματα φαίνεται να οικοδομούν μια πόλεμο-υστερία εναντία στους Μαοϊκούς αντάρτες, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι αυτή επίθεση από την κυβέρνηση θα είναι μια επίθεση ενάντια στα πιο υποβαθμισμένα κομμάτια του ινδικού λαού. Πράγματι, αυτό μετατρέπεται σε έναν πόλεμο του κράτους εναντίον του λαού του!
Ενώ στην πραγματικότητα η παρούσα εξέγερση του λαού υπό την ηγεσία των Μαοϊκών ανταρτών έχει τις ρίζες της στις δεκαετίες εκμετάλλευσης των φτωχών, κυρίως των Νταλίτ και των φυλών , το σάλπισμα της κυβερνητική προπαγάνδας προσπαθεί να μας πείσει ότι οι μαοϊκοί αντάρτες είναι επικίνδυνοι, αιμοδιψείς τρομοκράτες που θέλουν να φτιάξουν δικές τους ζώνες επιρροής. Η κυβέρνηση διακηρύττει ότι οι μαοϊκοί μπορεί να κάνουν οτιδήποτε για να διατηρήσουν την επιρροή τους σε αυτούς τους τομείς – είτε αποτρέποντας την κυβέρνηση από δραστηριότητες ανάπτυξης ή χρησιμοποιώντας τη δύναμη των όπλων τους, σκοτώνοντας όσους είναι ανυπάκουοι . Ιδεολογία τους είναι να τρομοκρατήσουν τον απλό λαό, να αποσπάσουν την εξουσία από τις δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις και να καταστρέψουν ολόκληρη τη δομή της κοινωνίας.
Η κυβέρνηση και τα μέσα ενημέρωσης θέλουν να πιστέψουμε ότι οι μόνοι άνθρωποι, εκτός από μερικούς ρομαντικούς παραπλανημένους διανοούμενους, αυτοί που πρόθυμα υποστηρίζουν τους Μαοϊκούς είναι οι φτωχοί, αδαείς, αμόρφωτοι, ανενημέρωτοι ιθαγενείς. Φαίνεται να ισχυρίζονται ότι κανένας λογικός, έξυπνος άνθρωπος που ζει σε μια κοινωνία όπως η δική μας θα τους στηρίξει εθελοντικά. Αλλά είναι αυτή η πραγματική εικόνα;

Μήπως οι Μαοϊκοί αντάρτες υποστηρίζουν και οργώνουν τους φτωχούς και εκμεταλλευμένους για την καταπολέμηση της καταπίεσης, για να θεσπίσουν μια πιο ισότιμη κοινωνία όπου ο πλούτος της αναπτυσσόμενης οικονομίας θα κατανεμηθεί σε όλους και όχι μόνο ανάμεσα σε μια πολύ μικρή μειοψηφία; Μηπως στο όνομα της καταστολής των μαοϊκών, το κράτος είναι επιτίθεται ανοιχτά και συνολικά για να σπάσει τη ραχοκοκαλιά της αντίστασης αυτών των φτωχών ανθρώπων; Μήπως η κυβέρνηση σχεδιάζει να ξεκινήσει έναν πόλεμο, στο όνομά μας, ενάντια στις αδελφές και τους αδελφούς μας για να γεμίζουν τις τσέπες των πλουσίων;

Σε αυτή την ώρα της κρίσης, πρέπει να κάνουμε αυτές τις ερωτήσεις που η κυβέρνηση επιχειρεί να κρύψει.
Τι πραγματικά γνωρίζουμε για τους μαοϊκούς αντάρτες, την ιδεολογία τους, τα σχέδιά τους και τα προγράμματα; Γιατί η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε πόλεμο εναντίον του λαού της και μέσα στο έδαφός του; Εμποδίζουν οι Μαοϊκοί πραγματικά την ανάπτυξη; Ποιοι είναι αυτοί οι μαοϊκοί τελικά και τι θέλουν;
Ας πάρουμε τις ερωτήσεις μια μια.

Ποιοι είναι αυτοί οι μαοϊκοί;
Οι Μαοϊκοί είναι επαναστάτες που απαρτίζονται κυρίως από εξαιρετικά φτωχούς ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένου ενός μεγάλου αριθμού Νταλίτ και Ιθαγενών. Προέρχονται κυρίως από τις εργαζόμενες μάζες της Ινδίας και προσπαθούν να οργανώσουν το μεγαλύτερο πληθυσμό των μαζών της χώρας αυτής. Επιδιώκουν να τις οπλίσουν και να τις εκπαιδεύσουν έτσι ώστε να μπορούν να αντισταθούν στην επέλαση των πλουσίων. Σε αυτή την προσπάθεια που πηγαίνουν πέρα ​​από την ιδέα ότι τα μαζικά κινήματα πρέπει να επικεντρωθούν σε ορισμένα ειδικά θέματα όπως η αύξηση των μισθών, καλύτερη υγειονομική περίθαλψη, περισσότερη ειλικρίνεια των δημοσίων υπαλλήλων και ούτω καθεξής.

Η άποψη των μαοϊκών ανταρτών είναι ότι οι φτωχοί και εκμεταλλευμένοι λαοί πρέπει πρώτα απ 'όλα να καθιερώσουν τη δική τους δημοκρατική πολιτική εξουσία και τη δική του κρατική εξουσία σε διάφορα μέρη. Και αυτό διότι χωρίς τον έλεγχο της κρατικής εξουσίας, οι φτωχοί και οι εκμεταλλευόμενοι ,μπορούν στην καλύτερη περίπτωση να ελπίζουν για περιορισμένες μόνο βελτιώσεις των συνθηκών διαβίωσής τους. Έτσι, οι Μαοϊκοί κινητοποιούν τους φτωχούς για παλέψουν ενάντια στο παρόν κράτος, ακόμη και ένοπλο αγώνα αν είναι δυνατό, καθώς θεωρούν ότι το κράτος είναι ένα σύνολο παραγόντων που ενεργούν για τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, τους πλούσιους γαιοκτήμονες και τους εύπορους σε γενικές γραμμές.

Ο αγώνας είναι εξαιρετικά προκλητικός και άνισος καθώς οι πλούσιοι βοήθιουνται από τους γραφειοκράτες της κυβέρνησης, την αστυνομία και ακόμη και το στρατό. Επίσης, σε αντίθεση με το τι η κυβέρνηση και τα μέσα μαζικής επικοινωνίας λένε, οι μαοϊκοί αντάρτες στην πραγματικότητα είναι εντελώς αντίθετοι με τις ατομικές δολοφονίες καταδικάζουν ανοιχτά κάθε τέτοια ενέργεια που μοιάζει τρομοκρατική. Αυτό που έχουν προσπαθούν να δημιουργήσουν είναι ένα μαζικό κίνημα, ακόμα και ένοπλο, για να αντιμετωπίσει τη βία της κυρίαρχης τάξης και του κρατικού μηχανισμού που την εκπροσωπεί.

Το μαοϊκό κίνημα γεννήθηκε στην Ινδία στα τέλη της δεκαετίας του 1960, μετά την αποχώρηση ενός ριζοσπαστικού τμήματος εργαζομένων κυρίως από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας (μαρξιστικό) (CPIM), επειδή πίστευαν ότι το CPIM και άλλα τέτοια κόμματα, όπως τα CPI, RSP, κλπ. είχαν χάσει την αξιοπιστία τους με την οπορτουνιστική πολιτική του εξευμενισμού και συμβιβασμού με τους πλούσιους. Το κίνημα έχει μια μακρά ιστορία ανάπτυξης. Το παρών κόμμα, CPI (Μαοϊκό), δημιουργήθηκε το 2004 από τη συγχώνευση μιας σειράς αδελφικών οργανώσεων.

Έχει σταματήσει η ανάπτυξη στην Ινδία γιατί την μπλοκάρουν οι Μαοϊκοί αντάρτες;
Ποια είναι η κατάσταση του λαού της Ινδίας σήμερα; Με τον σημερινό υψηλό ρυθμό ανάπτυξης, είναι παράλληλα μια χώρα απόλυτης φτώχειας και ακραίων ανισοτήτων. Σπίτι 24 δισεκατομμυριούχων (τον δεύτερο μεγαλύτερο στην Ασία, σύμφωνα με το Forbes), η Ινδία μπορεί να υπερηφανεύεται για τα 230 εκατομμύρια άτομα που πηγαίνουν για ύπνο με μισό άδειο στομάχι (World Hunger Report ).

Μια χώρα της οποίας η οικονομία αναπτύσσεται με 9% δεν μπορεί να ταΐσει τον πληθυσμό της - τουλάχιστον το 50% των ανθρώπων ζει κάτω από το επίσημο όριο της φτώχειας και το 47% των παιδιών κάτω των τριών ετών είναι λιπόβαρα (έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, Υποσιτισμένα παιδιά: Ένα κάλεσμα για αλλαγή και δράση). Σε αυτό το αποκαλούμενο «κέντρο της οικονομίας της γνώσης», μόνο το 11% του συνολικού πληθυσμού μπορεί να αντέξει οικονομικά την τριτοβάθμια εκπαίδευση και το 50% των μαθητών εγκαταλείπει πρόωρα το σχολείο πριν από την όγδοη τάξη για να αρχίσει να ζει σαν περιστασιακός εργάτης. (Στατιστική της Εκπαίδευσης, Υπουργείο Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού). Αυτό ισχύει για την πλειοψηφία της Ινδίας, όχι μόνο στις περιοχές όπου επηρεάζουν οι μαοϊκοί. Άραγε πώς μπορεί να λέγεται ότι η ανάπτυξη στην Ινδία, μπλοκάρεται από τους μαοϊκούς;

Οι Μαοϊκοί δεν είναι καθόλου αντίθετοι με την ανάπτυξη , αντιτίθενται μόνο στην «ανάπτυξη υπέρ των πλουσίων» που είναι σε βάρος αυτών που ζουν στην ανέχεια και φέρνει την ολική καταστροφή των φτωχών. Για παράδειγμα, στην περιοχή της Νταντακαρανίγια της Τσατισγκαρ αντιτίθενται στη δημιουργία ελικοδρόμιων, αλλά εκεί, στην ίδια περιοχή, με επικεφαλής τους μαοϊκούς αντάρτες οι φτωχοί, έχουν κατασκευάσει δεξαμενές άρδευσης και πηγάδια για να βοηθήσουν την γεωργία, κάτι που η ινδική κυβέρνηση δεν έκανε τον κόπο να κάνει. Η ινδική κυβέρνηση κατηγορεί συστηματικά τους μαοϊκούς αντάρτες ότι ανατινάζουν σχολεία! Αλλά αυτό που η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει είναι ότι αυτά τα ανατιναγμένα σχολεία είχαν γίνει στρατόπεδα για το προσωπικό ασφαλείας!

Και τι αλλαγές θέλουν; Γιατί θέλουν αυτές τις αλλαγές;

1 Αναμόρφωση ολόκληρης της δομής της καταπίεσης, αντί των αποσπασματικών μεταρρυθμίσεων

Εκτός από όλα τα δεινά που περιγράφονται παραπάνω, η Ινδία είναι επίσης μια χώρα, όπου χιλιάδες μουσουλμάνοι μπορούν να σφάζονται στο φως της ημέρας από φασιστικές ινδουιστικές δυνάμεις (το πιο διαδεδομένο και φρικιαστικό τέτοιο πογκρόμ που έγινε τον τελευταίο καιρό ήταν στο Γκουτζαράτ το 2002), ενώ οι υπουργοί και η αστυνομία απλά κοιτάζουν από την άλλη μεριά. Και αυτά τα χαρακτηριστικά δεν είναι τυχαία αποτελέσματα κάποιων λίγων κακοποιών. Το υπάρχον κοινωνικό-πολιτικό σύστημα στην Ινδία έχει ένα ενσωματωμένο μηχανισμό που διασφαλίζει ότι οι μάζες θα καταπιέζονται από λίγους πλούσιους και ισχυρούς . Η εκτεταμένη συστημική βία είναι απαραίτητη και συνήθως εφαρμόζεται από την ινδική πολιτεία, έτσι ώστε οι απλοί άνθρωποι να παραμείνουν πειθαρχημένοι και να μην εξεγείρονται μπροστά στην καταπίεση.

2 Γη στους καλλιεργητές και καταστροφή της τάξης των γαιοκτημόνων

Περίπου το 60% του πληθυσμού της Ινδίας εξακολουθεί να εξαρτάται από τη γεωργία. Ωστόσο, η κύρια πρόσοδος, η γη, είναι κυρίως συγκεντρωμένη στα χέρια λίγων μεγάλων γαιοκτημόνων. Σχεδόν το 60 τοις εκατό των αγροτικών νοικοκυριών είναι ακτήμονες [έκθεση NSS]. Οι ελίτ στα χωριά, με τις συμπαιγνίες τους με τους διεφθαρμένους πολιτικούς και γραφειοκράτες έχουν αποκλείσει οποιαδήποτε ουσιαστική μεταρρύθμιση της γης. Τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες το ποσοστό των νοικοκυριών με λίγη ή καθόλου γη (ακτήμονες και νοικοκυριά αγροτών) έχει αυξηθεί σταθερά από το 66% στο 80%. Από την άλλη πλευρά, το δέκα τοις εκατό των κορυφαίων αγροτικών νοικοκυριών κατέχουν περισσότερο έδαφος τώρα από ό, τι το 1951. (Πηγή: έκθεση NSS) Οι μαοϊκοί επαναστάτες θέλουν να το αλλάξουν αυτό για να διασφαλίσουν την ισότιμη διανομή της γης. Δεν ξεστρατίζουν από τη συλλογική ένοπλη πάλη των ακτημόνων και των φτωχών αγροτών και των φτωχών εργατών της επαρχίας ενάντια στην υπάρχουσα κρατική εξουσία για την επίτευξη αυτού του στόχου.

3 Ελευθερία από τους τοκογλύφους και τους εμπόρους

Το χρέος στην αγροτική Ινδία έχει αυξηθεί αλματωδώς ιδιαίτερα τις τελευταίες δεκαετίες. Οι Δημόσιες αγροτικές τράπεζες κλείνουν λόγω της χαλάρωσης των κρατικών ρυθμίσεων. Ως εκ τούτου, αντί της ασφάλισης των πιστώσεων από τις δημόσιες θεσμικές πηγές, ο αγροτικός πληθυσμός τώρα αναγκάζεται να πλησιάσει τους τοκογλύφους στο χωριό (που συχνά είναι μεγάλοι γαιοκτήμονες ή πλούσιοι αγρότες) σε μια ολοένα και μεγαλύτερη κλίμακα. Οι αδίστακτοι έμποροι επιβαρύνουν τη δυστυχία των φτωχών αγροτών. Πωλούν χαλασμένα αγαθά στους μικρούς και περιθωριακούς αγρότες σε υπερβολικές τιμές. Βγάζουν επίσης τεράστια κέρδη από την αγορά των συγκομιδών σε εξευτελιστικές τιμές και πουλώντας τα στις αστικές περιοχές σε πανύψηλες τιμές.

Σε αυτή την κατάσταση όπου δεν μπορούν να βγουν ποτέ κερδισμένοι, οι αγρότες βρίσκονται στηνανάγκη ουσιαστικής πίστωσης. Οι τοκογλύφοι και διάφορες κερδοσκοπικές χρηματοοικονομικές εταιρείες επωφελούνται από αυτή την κατάσταση ξεζουμίζοντας τεράστια ποσά από τους αγρότες. Το επιτόκιο μπορεί να φθάσει το 5% ανά μήνα. Τα Νέα του BBC ανέφεραν ότι περισσότεροι από 200.000 αγρότες έχουν αυτοκτονήσει στην Ινδία από το 1997 υπό την πίεση αυτών των χρεών. Οι μαοϊκοί αντάρτες θέλουν να το αλλάξουν αυτό.



4 Τέλος στο σύστημα των καστών και εξάλειψη της άθικτους

Είναι γνωστό ότι το σύστημα των καστών ευδοκιμεί ακόμα στην Ινδία. Οικονομικά κρατά τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων σε δεινή ένδεια και πολιτικά καταστέλλει τα θεμελιώδη δημοκρατικά τους δικαιώματα. Συχνά είναι οι χαμηλότερες κάστες που στερούνται την ανθρώπινη αξιοπρέπειά τους. Τους απαγορεύουν την είσοδο ακόμη και την πρόσβαση σε δημόσιες εγκαταστάσεις, όπως κάποιες πηγές πόσιμου νερού, σχολείων κλπ. Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής σχεδιασμού αναφέρει ότι στο 70% των χωριών άνθρωποι που ανήκουν σε χαμηλότερες κάστες δεν μπορούν να εισέλθουν σε τόπους λατρείας και σε πάνω από το 50% των χωριών δεν έχουν πρόσβαση στις πηγές νερού (έκθεση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων προς την Επιτροπή Σχεδιασμού).

Σύμφωνα με μια έκθεση της NCDHR, κατά μέσο όρο, 27 θηριωδίες(συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας, απαγωγές και βιασμούς) κατά των Ντάλιτ λαμβάνουν χώρο κάθε μέρα. Οι εύποροι στα χωριά εξακολουθούν να προέρχονται κυρίως από τις ανώτερα κάστες. Χρησιμοποιούν την ιδεολογία του βραχμανισμού για να κρατήσουν όλα τα άλλα τμήματα του πληθυσμού κάτω από την κυριαρχία τους. Το ίδιο ισχύει και για τους τοκογλύφους, τους έμπορους ,τους ιδιοκτήτες λατομείων, τους εργολάβους όλοι προέρχονται κυρίως από ανώτερες κάστες. Με λίγα λόγια, οι υψηλές κάστες είναι ακόμα σε κυριαρχία σε όλες τις πτυχές της αγροτικής ζωής. Συχνά με το δικό τους ιδιωτικό στρατό. Οι Μαοϊκοί θέλουν να σπάσουν αυτόν τον ασφυκτικό κλοιό των ανώτερων καστών και να εξασφαλίσουν ίσα δικαιώματα για τους Νταλίτ και τους Αντιβάσι.


5 Ελευθερία από την εκμετάλλευση των ξένων πολυεθνικών και των ντόπιων συνεργατών τους.

Από το 1991, το ξένο κεφάλαιο σε συμμαχία με μεγάλους καπιταλιστές, όπως η Reliance, η Tata και κρατικοί γραφειοκράτες, έχουν διεισδύσει σε μεγάλους τομείς της Ινδικής οικονομίας. Κάθε σφαίρα της ζωής μας, ξεκινώντας από την κατασκευή δρόμων, την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, δίκτυα επικοινωνίας έως και το λιανικό εμπόριο τροφίμων, η υγεία και η εκπαίδευση, όλα είναι υπό τον άμεσο έλεγχο αυτής της κλίκας. Στο όνομα της «ανάπτυξης» χιλιάδες στρέμματα γης μεταφέρονται σε μεγάλες επιχειρήσεις και πολυεθνικές. Για παράδειγμα, στην Μπαστάρ της Τσάντισγκαρ, στο όνομα του φράγματος Μποντ- Γκατ, δεκάδες χιλιάδες Αντιβάσι εκδιώκονται βίαια από τη γη και το νερό τους από τους . Στο Νιγιαμγκίρι της Ορισά η γη η οποία είναι η κατοικία πολλών φυλών έχει παραδοθεί στον πολυεθνικό όμιλο Vedanta ο οποίος θα καταστρέψει εντελώς την επιβίωση αυτών των φυλών που ανέρχεται σε περισσότερους από 20.000ανθρώπους. Η πολιτειακή κυβέρνηση και τα κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης στηρίζουν ενεργά τις δραστηριότητες αυτές. Οι Μαοϊκοί, όλα αυτά τα χρόνια, αντιστέκονται σε αυτή τη λεηλασία.

6 Η εξασφάλιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων των ανθρώπων

Είναι γνωστό ότι οι εκλογές είναι συχνά μια απάτη στην Ινδία. Το κοινοβούλιο, όπως έχουμε δει πολλές φορές, είναι ένα παζάρι, όπου οι πλούσιοι και οι πάμπλουτοι μπορεί να εξαγοράσουν τους βουλευτές. Σύμφωνα με την ADR (Ένωση της δημοκρατικής μεταρρύθμισης), ο μέσος όρος των εσόδων ενός βουλευτή έχει αυξηθεί έως και 5.12 κρόρ (σ.μ. μονάδα μέτρησης ίση με 10 εκατομμύρια) το 2009 από τα 1.8 κρόρ το 2004. Στη δημοκρατία μας, οι πάλαι ποτέ μαχαραγιάδες, όπως οι Scindias, εξακολουθούν να πολλαπλασιάζονται και να ελέγχουν την τοπική οικονομία και την πολιτεία απο πολλές θέσεις.

Και γνωρίζουμε επίσης την κατάσταση του δικαστικού συστήματος στη χώρα μας. Διαφοροι γνωστοί όπως ο Salman Khan και o Sanjeev Nandas μπορεί να σκοτώσουν με τα αυτοκίνητα τους απλούς ανθρώπους και να ξεφύγουν από το νόμο για πολύ καιρό, ίσως και για πάντα(σ.μ. αναφέρεται σε διάφορους διάσημους με πλούσιο ποινικό μητρώο).Ο B.N. Kirpal, ο δικαστής, ο οποίος αυθαίρετα διέταξε τη σύνδεση των ινδικών ποτάμιών, αγνοώντας την οικολογική και ανθρώπινη καταστροφή, προσχώρησε στο περιβαλλοντικό Διοικητικό Συμβούλιο της Coca-Cola αφού συνταξιοδοτήθηκε. Οι μαοϊκοί επιθυμούν να ιδρύσουν λαϊκό δικαστήριο, όπου οι φτωχοί άνθρωποι μπορούν να έχουν αληθινή δικαιοσύνη. Στην πραγματικότητα, πολλά τέτοια δικαστήρια υπάρχουν σε περιοχές όπου το μαοϊκό κίνημα είναι ισχυρό.

7 Αυτοδιάθεση για τις εθνικότητες

Η ινδική κυβέρνηση καταστέλλει ανηλεώς τις εθνικές φιλοδοξίες πολλών ανθρώπων. Αυτοί οι άνθρωποι και η γη τους έγιναν μέρος της Ινδίας από ατύχημα-επειδή η βρετανική κυριαρχία προσάρτησε την πατρίδα τους ή ένας δεσποτικός βασιλιάς ήθελε τη γη τους να είναι μέρος της Ινδίας. Χιλιάδες Ινδικά στρατεύματα έχουν αναπτυχθεί στο Κασμίρ και πολιτείες του βορειοανατολικού τμήματος, για τον περιορισμό τέτοιων αγώνων εθνικής αυτοδιάθεσης του λαού . Από το 1958, η AFSPA(σ.μ. Ειδικές Μονάδες Ένοπλων Δυνάμεων) έχει επιβληθεί σε πολιτείες του βορειοανατολικού τμήματος, όπου επιτρέπεται στις ένοπλες δυνάμεις να διεξάγουν έρευνα και κατάσχεση χωρίς ένταλμα, να συλλαμβάνουν χωρίς ένταλμα, να καταστρέφουν κάθε σπίτι χωρίς κανένα έλεγχο και να πυροβολούν για να σκοτώσουν με πλήρη ατιμωρησία. Στο Κασμίρ, υπάρχει 1 στρατιώτης για κάθε 15 πολίτες. Οι εν ψυχρώ δολοφονίες, όπως αυτές των Thangjam Manorama Devi, Chungkham Sanjit, Neelofar και Asiya Jan, γίνονται συχνά στο όνομα της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας». Οι μαοϊκοί αντάρτες προσπαθούν να καταρτίσουν την ελευθερία της αυτοδιάθεσης για όλες τις εθνικότητες.

Έτσι, για να συνοψίσω, η νέα κοινωνία των που θέλουν οι Μαοικοί να εγκαθιδρύσουν θα έχει τα ακόλουθα στοιχεία:

· Γη σε φτωχούς και ακτήμονες. Στη συνέχεια δημιουργία γεωργικών συνεταιρισμών οι οποίοι θα δημιουργηθούν σε εθελοντική βάση.

· Το δάσος στους ιθαγενείς.

· Τέλος της κυριαρχίας των πλουσίων και των ανώτερων καστών στα χωριά και ξεριζωμό του συστήματος των καστών. Ξερίζωμα όλων των διακρίσεων με βάση το φύλο και τη θρησκεία.

· Κατάσχεση του πλούτου και των περιουσιακών στοιχεία των πολυεθνικών επιχειρήσεων και των ντόπιων Ινδών συνεργατών τους.

· Αυτοδιάθεση για τις εθνικότητες, πολιτική αυτονομία για τις φυλές.

· Καθιέρωση ενός κράτους από τους φτωχούς, για τους φτωχούς, όπου οι σημερινοί εκμεταλλευτές θα απαλλοτριωθούν.

· Συμμετοχή των ανθρώπων στην καθημερινή διοικητική εργασία και τη λήψη αποφάσεων. Δημοκρατία στο πραγματικό επίπεδο, με ανθρώπους που έχουν τη δύναμη να ανακαλούν τους δημοκρατικούς εκπροσώπους τους.

Εν ολίγοις: διασφάλιση όλων των ελευθερίων, δικαιωμάτων και των δημοκρατιών για όλα τα τμήματα των εργαζόμενων μαζών.

Τι έχουν καταφέρει οι λαϊκοί αγώνες, υπό την καθοδήγηση των Μαοϊκών, έως τώρα;

Οι πληροφορίες στο τμήμα αυτό έχουν ληφθεί, εσκεμμένα, από την έκθεση ομάδας εμπειρογνωμόνων στην Επιτροπή Σχεδιασμού, η οποία είναι διαθέσιμη στο διαδίκτυο.

Σε αντίθεση με ό,τι τα μέσα ενημέρωσης προσπαθούν να απεικονίσουν, η έκθεση της κυβέρνησης λέει ότι το κίνημα υπό την ηγεσία των Μαοϊκών ανταρτών δεν μπορούν να ειδωθεί απλά από την ανατίναξη αστυνομικών τμημάτων και ο σκοτωμό μεμονωμένων ανθρώπων. Περιλαμβάνει μαζική οργάνωση. Η μαζική συμμετοχή στην μαχητική διαδήλωση ήταν πάντα ένα χαρακτηριστικό τέτοιων κινητοποιήσεων.
Αν και οι Μαοϊκοί με δική τους ομολογία έχουν εμπλακεί σε έναν μακροπρόθεσμο λαϊκό αγώνα ενάντια στην καταπίεση από το σημερινό κράτος της Ινδίας, η κίνησή τους έχει ήδη επιτύχει κάποιες βραχυπρόθεσμες επιτυχίες όσον αφορά τη βελτίωση της κατάστασης των φτωχών ανθρώπων.

Το Μαοϊκό κίνημα στην Ινδία χτίστηκε γύρω από το αίτημα της «γης στους καλλιεργητές» .Πολυάριθμοι αγώνες, υπό την ηγεσία των Μαοϊκών, έχουν γίνει σε όλη τη χώρα, ιδίως στην Άντρα Πραντές, το Μπιχάρ, τη Δυτική Βεγγάλη, για να ελευθερωθεί γη από τις μεγάλες οικογένειες γαιοκτημόνων. Σε πολλές περιπτώσεις αυτές οι γαιοκτήμονες έχουν οδηγηθεί μακριά από τα χωριά και η γη τους έχει τεθεί στην κατοχή των φτωχών ακτημόνων. Αλλά η αστυνομία και οι παραστρατιωτικοί δεν επιτρέπουν στους φτωχούς να καλλιεργήσουν τα εν λόγω εδάφη. Στο Μπιχάρ, ακτήμονες Musahars, οι χαμηλότεροι μεταξύ των Νταλίτ έχουν αγωνιστεί και έχουν πάρει στην κατοχή τους την υπό αγρανάπαυση κυβερνητική γη. Αυτό είχε την υποστήριξη των Μαοϊκών.

Υπό την ηγεσία των Μαοϊκών οι Αντιβάσι έχουν ανακτήσει δασική γη σε μεγάλη κλίμακα στην Άντρα Πραντές, την Τσάντισγκαρ, την περιοχή Βινταρμπά της Μαχαράστρα, στην Ορίσα και την Τζαρκάντ. Οι Αντιβάσι που εκτοπίστηκαν από τα έργα άρδευσης στην Ορίσα έπρεπε να μεταναστεύσουν μαζικά σε δάση της περιοχής Βισακαπατνάμ του Άντρα Πραντές. Οι ειδικοί υπάλληλοι της υπηρεσίας των δασών παρενοχλούσαν και έδιωχναν τους Αντιβάσι σε τακτική βάση. Το κίνημα υπό την ηγεσία των Μαοϊκών έβαλε τέλος σε αυτό.

Στην αγροτική Ινδία η νομοθετική πράξη κατώτατου μισθού παραμένει μια πράξη μόνο στα χαρτιά. Στις δασικές περιοχές των Άντρα Πραντές, Τσάντισγκαρ, Ορίσα, Μαχαράστρα, και Τζαρκάντ, η μη καταβολή των νόμιμων αμοιβών ήταν μια σημαντική πηγή της εκμετάλλευσης των εργατών Αντιβάσι. Οι αγώνες υπό την καθοδήγηση των Μαοϊκών έχουν βάλει ένα αποτελεσματικό τέλος σε αυτό. Οι αγώνες αυτοί έχουν εξασφαλίσει αυξήσεις στην τιμή της πληρωμής για τη συλλογή φύλλων τέντου (σ.μ. φύλλα που χρησιμοποιούνται για το στρίψιμο Ινδικών τσιγάρων, που μοιάζουν με μικρά πούρα), το πλύσιμο ρούχων, την κατασκευή κατσαρολών, την συντήρηση των βοοειδών, των επισκευών κλπ. Η εκμετάλλευση το προηγούμενο διάστημα ήταν τόσο σοβαρή ώστε, το κίνημα που ηγήθηκαν οι Μαοϊκοί είχε ως αποτέλεσμα οι τιμές πληρωμής για το μάζεμα των φύλλων τέντου να έχουν αυξηθεί κατά 50 φορές τα τελευταία χρόνια.



Το κίνημα έχει δώσει εμπιστοσύνη στους καταπιεσμένους να διεκδικούν τα δικαιώματά τους και θέληση να διεκδικούν την αξιοπρέπεια και το σεβασμό από τις κυρίαρχες κάστες και τάξεις. Η καθημερινή ταπείνωση και η σεξουαλική εκμετάλλευση των εργαζόμενων γυναικών Νταλίτ και των ιθαγενικών κοινοτήτων από του άνδρες ανώτερων καστών έχει κοντραριστεί με επιτυχία. Η καταναγκαστική εργασία και η επαιτεία , με την οποία οι κατώτερες κάστες έπρεπε να παρέχουν υποχρεωτική υπηρεσία δωρεάν για τις ανώτερες κάστες τερματίστηκαν σε πολλές περιοχές της χώρας.

Στην αγροτική Ινδία, οι διαφορές συνήθως λύνονται από τους πλούσιους και ισχυρούς του χωριού (οι οποίοι είναι γενικά οι γαιοκτήμονες) και τα Παντσαγιάτ (σ.μ. τοπικά συμβούλια γερόντων, εκπρόσωπων των καστών), όπου η απονομή της δικαιοσύνης είναι υπέρ των πλουσίων και ισχυρών. Το Μαοϊκό κίνημα έχει δημιουργήσει ένα μηχανισμό, που συνήθως περιγράφεται ως «λαϊκό δικαστήριο» όπου οι διαφορές επιλύονται προς όφελος του αδικηθέντα.

Γιατί τότε, η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε πόλεμο εναντίον του λαού της, που καθοδηγείται από αυτούς τους αντάρτες, αντί να τους χαιρετά σαν αληθινούς πατριώτες;

Υπάρχει μια απλή απάντηση.

Η Τσάντισγκαρ και η Ορίσα είναι πλούσιες σε ορυκτό πλούτο που μπορεί να πωληθεί με την υψηλότερη πλειοδοσία σε πολυεθνικές. Το μοναδικό εμπόδιο μεταξύ των διεφθαρμένων πολιτικών και όλων αυτών των χρημάτων είναι οι φτωχοί και οι χωρίς δικαιώματα ιθαγενείς (και οι μαοϊκοί που ηγούνται του αγώνα τους). Έτσι, γίνεται αυτός ο πόλεμος. Αυτό δεν είναι κάτι νέο στην Ινδία αλλά ούτε και σε άλλα μέρη του κόσμου. Με παρόμοιο τρόπο το διεφθαρμένο καθεστώτος Μομπούτου ξεπούλησε το βελγικό Κονγκό κομμάτι με το κομμάτι στις ΗΠΑ, το Βέλγιο και άλλες χώρες. Στα εξήντα χρόνια της ανεξαρτησίας από την άμεση αποικιοκρατία, το Ινδικό κράτος έχει κάνει το ίδιο. Έχει εξαθλιωμένη συστηματικά τη συντριπτική πλειοψηφία για να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των λίγων ισχυρών και των ξένων φίλων τους.

Ο επικείμενο πόλεμο για να εκδιώξει τους ιθαγενείς από τα χωριά τους, με πρόσχημα την εξάλειψη των Μαοϊκών, θα διεξαχθεί κατ 'εντολή των μεγάλων εταιρειών, που θέλουν να ελέγχουν και να λεηλατούν τους πόρους μας, όπως τα ορυκτά, το νερό και τα δάση. Είναι καιρός να αναγνωρίσουμε αυτό το μοτίβο του πόλεμο που θα διεξαχθεί, ενάντια στους φτωχούς , αλλά θα ωφελήσει μόνο τους μεγάλους καπιταλιστές και τους κλακαδόρους τους στην κυβέρνηση.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μεγαλειώδες κίνημα, αποσιωπημένο από την πλειοψηφία της αριστεράς στη χώρα μας.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλό άρθρο , είχα πετύχει κάποιο αντίστοιχο στο κασάμα νομίζω , εμπρός να διαδώσουμε τον τιτάνιο αγώνα όλων των κολασμένων αυτής της γής !
Ο ιμπεριαλισμός είναι μία χάρτινη τγρούλα μπροστά στην ατσαλένια θέληση και δύναμη των λαών !
Νίκη στον Ινδικό Λαικό πόλεμο των συντρόφων μαοικών ενάντια στους αντιδραστικούς κομπραδόρους καπιταλιστές , και ενάντια στο σάπιο και διαπλεκόμενο δεξιό κομμουνιστικό κόμμα ινδίας μαρξιστικό που στηρίζεται απο το δικό μας ΚΚΕ !!!!
Να απολογηθεί το ΚΚΕ που στηρίζει τα πιο αντιδραστικά κομμουνιστικά κόμματα στον κόσμο ! Αίσχος και ντροπή!

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο πολύ καλό άρθρο!Δεν ξέρουμε τίποτα τελικά...