Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Οι λαοί έχουν μνήμη





 Από το Αντίσταση στις Γειτονιές


 
Κι όμως οι λαοί έχουν μνήμη, και κάποιες φορές το αποδεικνύουν ακόμη και σε σώου ταλέντων! "Η εμφάνιση μιας ντροπαλής 24χρονης σε σόου ταλέντων της ουκρανικής τηλεόρασης προκάλεσε το κλάμα μίας ολόκληρης χώρας, καθώς και διεθνή αίσθηση. Περίπου 13.000.000 άνθρωποι είδαν την Kseniya Simonova στο σόου "Ουκρανία έχεις ταλέντο" σε μια εξαιρετική επίδειξη της τέχνης της άμμου. Η Ουκρανία προετοιμάζεται για τις προεδρικές εκλογές του Ιανουαρίου του 2010, ενώ βρίσκεται σε πολύ κακή οικονομική κατάσταση ως χώρα. Από τον περασμένο Μάιο, οπότε και εμφανίστηκε για πρώτη φορά η Simonova, με ένα κουτί γεμάτο άμμο, ζωγραφίζοντας πανέμορφες εικόνες πάνω σε αυτό, απεικονίζοντας την ιστορία της πρώην σοβιετικής χώρας, όλο και περισσότεροι θαυμαστές κάθονταν μπροστά από τους τηλεοπτικούς τους δέκτες για να τη δουν. Τα βίντεό της στο Youtube έχουν συγκεντρώσει πάνω από 5.000.000 κλικ, αριθμός απίθανος για ένα κοινό που γνωρίζει λίγα για την ιστορία της Ουκρανίας. Η Ουκρανία έχασε πρίπου το 1/4 του πληθυσμού της κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αριθμός που αντιστοιχεί περίπου στο 20% των συνολικών θανάτων. Με τη βοήθεια της άμμου, τα πορτραίτα της Simonova δείχνουν τις ανθρώπινες απώλειες από τη γερμανική εισβολή του 1941. Η σκηνή, στο άνοιγμά της, δείχνει ένα ζευγάρι να κάθεται σε ένα παγκάκι κάτω από έναν ουρανό γεμάτο αστέρια. Ξαφνικά, εμφανίζονται πολεμικά αεροπλάνα και η ευτυχισμένη σκηνή αντικαθίσταται από θλιμμένα πρόσωπα. Στη συνέχεια, έρχεται ένα μωρό και η γυναίκα χαμογελά ξανά, αλλά ο όλεθρος του πολέμου τη μετατρέπει σε χήρα, πριν η εικόνα με τη σειρά της να πάρει τη μορφή του Αγνώστου Στρατιώτη της Ουκρανίας. Η 24χρονη κέρδισε, φυσικά, το πρώτο βραβείο του παιχνιδιού (80.000 λίρες) και επέστρεψε στην κανονική της ζωή στην Κριμαία. Έκπληξη αποτελεί πάντως το κίνητρό της για τη συμμετοχή στο παιχνίδι. "Δήλωσα συμμετοχή για να βοηθήσω ένα παιδί, το οποίο χρειαζόταν να υποβληθεί σε εγχείρηση. Δεν είχα σκοπό να κάνω όλη τη χώρα να κλάψει" είπε χαρακτηριστικά." 

Το βίντεο είναι από την ουκρανική Show TV - Ουκρανία έχει ταλέντο. 

Παρουσίαση των σχεδίων της Simonova με τη σειρά σχεδιασμού τους:
 
Ο τίτλος του: Ένα ρέκβιεμ στην άμμο από Ksenia Simonova. 1. Η κοπέλα αρχίζει με τη σχεδίαση ενός χωριού και δύο άτομα σε έναν πάγκο. 2. Στη συνέχεια, ο εκφωνητής χρησιμοποιεί την πραγματική ραδιοφωνική ανακοίνωση της γερμανικής επίθεσης κατά της ΕΣΣΔ στις 22 Ιουνίου 41. 3. Ακολουθεί ένα ρωσικό τραγούδι για ένα ήσυχο βράδυ κατά τη διάρκεια του πολέμου. 4. Σειρά έχει ένα οργανικό κομάτι και στη συνέχεια ένα άλλο τραγούδι για τους σοβιετικούς στρατιώτες που πέθαναν για την Πατρίδα. 5. Το τελικό κομάτι δείχνει μια κοπέλα να αναζητά μέσα από το παράθυρο και να βλέπει τη σκιά του ναύτη συζύγου της. Το παιδί βάζει το χέρι του στο παράθυρο και γράφει "είστε πάντα κοντά".

ΥΓ.
Το σύστημα της εκμετάλλευσης νομίζει ότι μπορεί να ξαναγράψει την ιστορία και να εμφανίσει ως απελευθερωτές της Ουκρανίας τις στρατιές των ναζί.
Μάταιος κόπος. Οι λαοί δεν θα ξεχάσουν ποτέ την ιστορία τους. Η μνήμη θα βρει απρόσμενα κανάλια για να εκφραστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: