Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

Νόρμαν Μπεθιούν: Ο Αντιφασίστας και Προπαγανδιστής


Το δεύτερο από τα τρία άρθρα της Kαναδέζικης εφημερίδας Basics για τον Νόρμαν Μπεθιούν 


Το 1936, εμφύλιος πόλεμος ξέσπασε στην Ισπανία μεταξύ της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης και ένοπλων φασιστικών ομάδων που είχαν ξένη στήριξη. Θέλοντας να βοηθήσει στην καταπολέμηση της συνεχώς αυξανόμενης δύναμης του φασισμού, ο Νόρμαν Μπεθιούν προσχώρησε στην Επιτροπή βοήθειας της Ισπανικής Δημοκρατίας και συμφώνησε να διευθύνει την Καναδική Ιατρική Μονάδα στη Μαδρίτη. Ταξιδεύοντας με ατμόπλοιο, ο Μπεθιούν έφτασε ακριβώς την ώρα που οι φασιστικές δυνάμεις εξαπέλυαν μια άγρια ​​επίθεση κατά της πόλης.

Σαν διάσημος χειρούργος που ήταν , του προσφέρθηκε μια θέση είτε στο στρατιωτικό νοσοκομείο ή το κέντρο εκπαίδευσης των Διεθνών Ταξιαρχιών. Αντ 'αυτού, αρνήθηκε και τα δύο και έκανε το ριζοσπαστικό βήμα για τη δημιουργία μιας νέας μορφής ιατρικής ομάδας - μια μονάδα μετάγγισης αίματος που θα λειτουργούσε όπου χρειαζόταν περισσότερο, ακριβώς στην πρώτη γραμμή της σύγκρουσης. Η αντιφασιστικές ισπανικές δημοκρατικές δυνάμεις είχαν ήδη μονάδες μετάγγισης αίματος, αλλά βρίσκονταν κεντρικά στη Βαρκελώνη, μακριά από το μέτωπο. Την εποχή εκείνη, ήταν συνήθης πρακτική στον πόλεμο, οι τραυματίες μαχητές να μεταφέρονται στα μετόπισθεν πριν από τη λήψη της θεραπείας. Πολλοί πέθαιναν κατά τη διάρκεια της διαδρομής από σοκ, λόγο της απώλειας αίματος.

Ο Μπεθιούν και η ομάδα του οργάνωσαν γρήγορα μια κινητή ιατρική μονάδα, η οποία ήταν η πρώτη του είδους της στον κόσμο. Περιείχε αρκετό ιατρικό εξοπλισμό για να περιποιηθεί 500 πληγές και να εκτελέσει 100 επεμβάσεις και είχε τη δική της υπηρεσία που σύλλεγε αίμα από χιλιάδες δωρητές στα μετόπισθεν και το παρέδιδε στη μονάδα, στην πρώτη γραμμή. Αυτή η μονάδα έσωσε αμέτρητες ζωές και ήταν τόσο καινοτομική που χρησιμοποιήθηκε ως μοντέλο για την εν καιρώ πολέμου ιατρική περίθαλψη σε όλο τον κόσμο. Ήταν ένα σημαντικό επίτευγμα και ο Μπεθιούν τιμήθηκε από την Ισπανική κυβέρνηση με το βαθμό του ταγματάρχη, την υψηλότερη διάκριση που κατέχει κάποιος ξένος στην ιατρική υπηρεσία. 
Εκτός από εξειδικευμένος διοργανωτής, ο Μπεθιούν μπορούσε επίσης να είναι σκληρός, ανυπόμονος και απαιτητικός και ο μεταφραστής του, συχνά έπρεπε να μαλακώσει τα λόγια του, όταν συναναστρεφόντουσαν με τις ισπανικές αρχές. Ενώ αυτές οι ικανότητες ήταν χρήσιμες για την αρχική εγκατάσταση της μονάδας, δεν βοηθούσαν αργότερα κατά τη διαχείριση των πολιτικών συγκρούσεων και την αντιμετώπιση των μικρό-αντιπαλοτήτων στο προσωπικό. Με τις εντάσεις λοιπόν στο εσωτερικό της ιατρικής ομάδας να αυξάνονται και τα πιο σημαντικά καθήκοντα του να έχουν ολοκληρωθεί, ο Μπεθιούν πίστευε ότι θα μπορούσε να βοηθήσει τον αντιφασιστικό αγώνα πίσω στον Καναδά, όπου θα μπορούσε να επιτελεί έργο προπαγάνδας. 
Ο Μπεθιούν είχε δείξει ήδη μια κλίση για τη προώθηση και την δημοσιότητα του αντιφασιστικού αγώνα. Το έργο του είχε προσελκύσει εκτενή κάλυψη από τον τύπο και βοήθησε να παραχωθεί Η Καρδιά της Ισπανίας, το περίφημο ντοκιμαντέρ για την Καναδική Υπηρεσία Αιμοδοσίας. Με την επιστροφή του στον Καναδά, ο Μπεθιούν έκανε μια περιοδεία για να συγκεντρώσει χρήματα, προμήθειες υλικών και εθελοντές, μιλώντας σε δεκάδες χιλιάδες σε όλη τη χώρα. Παρόλο που η χώρα βρισκόταν στο μέσο της Μεγάλης Ύφεσης, οι άνθρωποι ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό. Στο πνεύμα της διεθνούς αλληλεγγύης, έδωσαν δεκάδες χιλιάδες δολάρια στη μονάδα μετάγγισης αίματος του Μπεθιούν και έσπευσαν να ενωθούν με το τάγμα Μακένζι-Πάπινο και να λάβουν μέρος στον αγώνα στην Ισπανία. 

Το καναδικό κράτος, αντί να υποστηρίξει την ηρωική εργασία του Bethune και της Ιατρικής ομάδας του , υπονόμευσε και προβόκαρε το αντιφασιστικό κίνημα. Η στρατολόγηση στις Διεθνής Ταξιαρχίες έγινε ποινικό αδίκημα σύμφωνα με νόμο του 1937. Η κυβέρνηση μάλιστα έφθασε στο σημείο να τροποποιήσει το νόμο για την απαγόρευση συμμετοχής σε οποιαδήποτε ανθρωπιστική υπηρεσία που δεν βοηθούσε τους φασίστες όσο και τους δημοκράτες, σκόπιμα καθιστώντας την εργασία του Μπεθιούν στην υπεράσπιση της Ισπανικής δημοκρατίας παράνομη. 
Tο τελευταίο κεφάλαιο στη ζωή του Μπεθιούν ήταν να αρχίσει με την εισβολή της την φασιστικής Ιαπωνίας στην Κίνα. Στην Κίνα, ο Μπεθιούν θα συμμετείχε στο επόμενο στιγμιότυπο του παγκόσμιου αγώνα ενάντια στο φασισμό και για την επανάσταση . 

Δεν υπάρχουν σχόλια: