Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Πόσο χρυσάφι αξίζει η ζωή των κατοίκων;


Οι πρώτες επιπτώσεις από την εξόρυξη  χρυσού στη Χαλκιδική κάνουν την εμφάνιση τους αφού αυτή τη στιγμή οι κάτοικοι είναι αναγκασμένοι να καταναλώνουν εμφιαλωμένο νερό εξ αιτίας του υψηλού ποσοστού αρσενικού που ανιχνεύθηκε στην περιοχή του Νεοχωρίου. Φυσικά τα ερωτήματα των κατοίκων για το αν σχετίζεται το γεγονός αυτό με τη δράση των μεταλλείων στην περιοχή μένουν αναπάντητα.

 Επειδή λοιπόν κυβέρνηση και Ελληνικός Χρυσός ξέρουν πολύ καλά να θολώνουν τα νερά ας δούμε τι πραγματικά συμβαίνει στην περιοχή .Το αρσενικό, μια ουσία τοξική, πραγματικό δηλητήριο μπορεί να βρεθεί στο νερό τόσο μέσα από διεργασίες της φύσης όσο και εξ’ αιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας. Πράγματι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής της Χαλκιδικής είναι τέτοια που το νερό επιμολύνεται από ουσίες όπως το αρσενικό. Οι διαδικασίες όμως αυτές που συντελούνται στη φύση είναι πολύ αργές και δεν μπορούν από μόνες τους να δημιουργήσουν περιεκτικότητα επικίνδυνη για τους οργανισμούς. Επομένως το χρόνιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι τόσο με την ποιότητα όσο και με την ποσότητα του νερού στην περιοχή έχει να κάνει με την λειτουργία των μεταλλείων. Το αρσενικό (όπως και πολλές ακόμα επικίνδυνες ουσίες) αφενός προκύπτει από τις συνεχόμενες  ερευνητικές γεωτρήσεις και αφετέρου συνοδεύει τα μέταλλα στις διαδικασίες της εξόρυξης, επεξεργασίας και εμπλουτισμού και καταλήγει στο νερό που πίνουν οι κάτοικοι και που τώρα θα αντικαταστήσουν με εμφιαλωμένο.
Κανείς βέβαια δεν ενημέρωσε τους κατοίκους ότι το νερό αυτό είναι ακατάλληλο για κάθε ανθρώπινη χρήση  μιας και το μόνο που ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή την κυβέρνηση είναι να στηρίξει με κάθε τρόπο αυτή την επένδυση-ωρολογιακή βόμβα που θα χει καταστρεπτικές συνέπειες για το λαό της Χαλκιδικής. Με την ίδια ευκολία που τρομοκρατεί μέσα από την καταστολή και τις συλλήψεις  τους κατοίκους που αγωνίζονται με πείσμα και μαζικότητα για να σώσουν τον τόπο τους έρχεται τώρα να παραπλανήσει τον κόσμο αποκρύπτοντας τις πραγματικές συνέπειες και χρυσώνοντας το χάπι μιλώντας για δήθεν ανάπτυξη και θέσεις εργασίας.
Ξεχνάει όμως η κυβέρνηση να μας πει για ποιόν προορίζεται η ανάπτυξη που ευαγγελίζεται. Γιατί όντως αν δούμε τα πράγματα από την πλευρά των κάθε είδους εκμεταλλευτών, η εξόρυξη στις Σκουριές αποτελεί ένα σπουδαίο παράδειγμα ανάπτυξης προς όφελος του κεφαλαίου. Αφού περιλαμβάνει ξεπούλημα ενός ολόκληρου βουνού έναντι ενός πινακίου φακής, φτηνό και ευέλικτό εργατικό δυναμικό, ευγενική χορηγία της ΕΕ και του ΔΝΤ μετά από τρία μνημόνια και μάλιστα με σίγουρο κέρδος αφού η κυβέρνηση με όλο τον κρατικό μηχανισμό θα φροντίσει να κλείσει το στόμα όσων επιμένουν να αντιστέκονται.
Βέβαια η επίμονή αυτή της κυβέρνησης στην συγκεκριμένη επένδυση δεν είναι τυχαία. Μιλάμε για ένα έργο που εκτός από τον γνωστό Μπόμπολα, συμμετέχει, με ποσοστό κατά 95% η πολυεθνική Eldorado Gold. Αν λοιπόν η κυβέρνηση μια φορά στηρίζει τους ντόπιους αστούς όντας πολιτικός εκφραστής τους, δέκα στηρίζει τις όποιες κινήσεις των ιμπεριαλιστών στην χώρα όντας πολιτικός εκφραστής μια εξαρτημένης αστικής τάξης.
Είναι λοιπόν καθήκον μας στην αντίπερα όχθη να βρεθεί ένα μαζικό κίνημα που θα βάλει φραγμό στην επίθεση που δεχόμαστε όλοι μας, που δεν θα ψαρώνει σε κοινοβουλευτικά τερτίπια και εκλογικές αυταπάτες αλλά θα αγωνιστεί μέχρι να ανατρέψει την πολιτική της κυβέρνησης της ΕΕ και του ΔΝΤ. Από την Χαλκιδική μέχρι την Κερατέα, από τα σχολεία μέχρι τα πανεπιστήμια και από τα νοσοκομεία μέχρι τους δήμους, αυτό που τρομάζει την κυβέρνηση σήμερα είναι το να μαζικοποιηθούν και να ενοποιηθούν οι επιμέρους εστίες αντίστασης σε ένα  μέτωπο αντίστασης.

Ας φροντίσουμε να κάνουμε τους εφιάλτες τους πραγματικότητα!

Φ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: