Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Ερωτήματα και απαντήσεις




Αυτά τα καθημερινά και απλά βασανιστικά ερωτήματα














Επειδή σαν νεολαίος,μιλάω με πολλούς άλλους νεολαίους και επειδή τα ίδια και τα ίδια βασικά ερωτήματα προκύπτουν αποφάσισα να απαντήσω σε κάποια από αυτά συνοπτικά και απλά.

Ερώτηση νο 1

"Όταν κάποιος παίρνει ένα ρίσκο και βάζει το κεφάλαιο του για μία επένδυση,δεν θα πρέπει να πάρει και την πλειοψηφία του κέρδους;Δεν είναι δίκαιο αυτό;Πώς μπορεί ο εργάτης και ο καπιταλιστής να πάρουν τα ίδια εφόσον ο ένας έχει βάλει πιο πολλά;"

-Καταρχήν ας μην εξετάσουμε το που βρήκε αυτός ο κεφαλαιοκράτης τα κεφάλαια.(Αν και όσοι καταλαβαίνουν τα βρήκε είτε από εκμετάλλευση εργατικής δύναμης,είτε από απάτες και λαθρεμπόρια).Αλλά ας μην το εξετάσουμε οκ;
Έχουμε και λέμε.
Το κεφάλαιο είναι η απλήρωτη  εργασία που την μαζεύει ο καπιταλιστής σαν την υπερ-αξία.
Ας το αφήσουμε όμως και  αυτό προς το παρόν!

Εφόσον δεχόμαστε ότι κάποιος με κάποιο τρόπο βρήκε τα κεφάλαια πάμε παρακάτω.
Ο καπιταλιστής,λοιπόν,θέλει να αυγατίσει τα κεφάλαια του και να βγάλει κέρδος.Δεν θα μπορούσε ποτέ  λοιπόν έχοντας τα κεφάλαια του να τα δουλέψει μόνος του και να βγάλει κέρδος.Αυτό διαισθητικά το καταλαβαίνουν όλοι.Πρέπει να δουλέψουν κάποιοι για σένα και να τους δώσεις λιγότερα από όσα δούλεψαν.Γιατί γίνεται αυτό;
Πολύ απλά,αν ένα προϊόν βγάζει 10 ευρώ κέρδος και δουλεύουν 5 άτομα,ας υποθέσουμε ότι και ο καπιταλιστής δουλεύει, αν μοιράζαμε τα 10 αυτά ευρώ στα 5 άτομα θα έπαιρναν 2 ευρώ ο ένας.Αυτό σημαίνει ότι ο καπιταλιστής θα έπρεπε από αυτά τα λεφτά που δίνει να δεχτεί ότι,
-δεν θα μπορέσει να έχει ανταγωνιστικές τιμές στα προϊόντα του,καθώς κάποιος άλλος που θα πλήρωνε λιγότερα τους εργάτες του θα μπορούσε να ρίξει προσωρινά τις τιμές και να τον πετάξει εκτός αγοράς
-δεν θα μπορέσει να αγοράσει καινούργια μηχανήματα και να αυξήσει την παραγωγικότητα του
-δεν θα μπορέσει να βγάλει εξυπηρετήσει τις πολυτελείς του ανάγκες
-δεν θα μπορέσει να αυξήσει το κέρδος του και να αναπτυχθεί σε άλλους παραγωγικούς ή μη τομείς.

Συνεπώς για να ανταπεξέλθουν στον ανταγωνισμό μεταξύ τους και να κυριαρχήσουν οι καπιταλιστές πρέπει να εξασφαλίζουν πάντα το μέγιστο δυνατό κέρδος.Δεν φτάνει δηλαδή να έχεις κεφάλαια απλά.
Από μόνα τους τα κεφάλαια δεν σημαίνουν τίποτα αν δεν πραγματοποιηθούν και δεν μπορέσουν να αναπαραχθούν.
Άρα αυτή η ερώτηση είναι στην πραγματικότητα κενή νοήματος,είναι ζήτημα οικονομικών-πολιτικών-και κοινωνικών σχέσεων .

Ερώτηση νο 2

"Τόσοι και τόσοι αυτοδημιούργητοι οι οποίοι ξεκίνησαν από χαμηλά και φτάσανε να είναι εφοπλιστές και βιομήχανοι πώς τα κατάφεραν;Όποιος δεν είναι έξυπνος και ικανός ας γίνεται εργάτης."

Φυσικά αυτό παίζει πάρα πολύ και συνδέεται με την πρώτη ερώτηση.
Θα μπορούσε κάποιος να γίνει αυτό που έγινε χωρίς να υφαρπάξει την απλήρωτη εργασία άλλων;Πώς  τα έκανε τα λεφτά δουλεύοντας μόνος του; Φυσικά και όχι.Άρα κανένα μυστήριο και σε αυτό το σκέλος.

Ερώτηση νο 3

"Γιατί τότε οι εργάτες και οι αγρότες δεν μαζεύονται μαζί να κάνουν αυτοί δικές τους επιχειρήσεις συνεταιριστικές και να βγάλουν το ψωμί τους;Η στείρα διαμαρτυρία δεν οδηγεί πουθενά.Όποιος δεν είναι ικανός ας πάει στην άκρη"

Ώραία λοιπόν,έστω ότι κάποιοι μαζεύονται και  φτιάχνουν μία μικρή βιοτεχνία που παράγει καρέκλες.
Σε συνεταιριστική βάση.Με τα μηχανήματα και τα μέσα που έχουν,μιάς και ξεκίνησαν με λίγα μέσα εφόσον ήταν εργάτες και δεν μπορούσαν να πάρουν μεγάλο δάνειο,μπορούν να παράγουν 20 καρέκλες σε μία μέρα.
Φυσικά αφού είναι συνεταιρισμός και  επειδή η παραγωγή θα είναι μικρή η τιμή μίας καρέκλας δεν θα είναι όσο χαμηλή μίας βιομηχανίας όπως π.χ η ΝΕΟSET .
Γιατί;
-οι πρώτες ύλες είναι ακριβές γιατί δεν αγοράζονται σε τεράστιες ποσότητες 
-τα λειτουργικά έξοδα σε μία μικρή επιχείρηση είναι αναλογικά μεγαλύτερα γιατί η παραγωγή δεν είναι μεγάλη άρα και οι πωλήσεις δεν είναι μεγάλες.
Για να μην μιλήσουμε για την παραγωγή μηχανών και τεχνολογίας,γιατί εκεί ποτέ κανείς συνεταιρισμός δεν θα μπορέσει να είναι ανταγωνιστικός με τα μεγάλα θηρία του κλάδου.Και αν βρεί κάποια μικρή ρωγμή θα είναι σε κάποιο καινοτόμο προϊόν που έχει δευτερεύουσα ή τριτεύουσα θέση στην κοινωνία.
Απλά γιατί χρειάζονται
-ερευνητικά κέντρα
-τεράστια κεφάλαια για επενδύσεις  άρα σύνδεση με τραπεζικούς ομίλους
και πολλά άλλα.

Συνεπώς αυτή η μικρή βιοτεχνία δεν θα μπορεί παρά να βγάζει ένα μεροκάματο για όσο της το επιτρέψει,η φορολογία,το νομικό πλαίσιο, αλλά το πιο βασικό οι ανταγωνιστές της!Συνήθως οι εργάτες αυτής της βιοτεχνίας καταλήγουν να δουλεύουν για τους ανταγωνιστές τους σαν απλοί εργάτες ή σαν παράρτημα τους.

Είναι λοιπόν και αυτός ένας ακόμη αστικός μύθος.

Παρατήρηση 

"Οι μετανάστες να πάνε στην χώρα τους,δεν με ενδιαφέρει πώς αλλά να ξεκουμπιστούν από δώ!"

Μόνο ένα πράγμα έχω να πω σ' αυτό.
Μπορείς εσύ που το λές αυτό να μπεις στην θέση του μετανάστη;
Μπορείς να μπεις στην θέση κάποιου που του έχουν γκρεμίσει το σπίτι;Του οποίου η οικογένεια σκοτώθηκε;Όπου στην πατρίδα του έχει πόλεμο ; Όπου πέρασε θάλασσες και βουνά και επέζησε ώστε να φάει ένα κομμάτι ψωμί και που όταν τελικά φτάνει κάπου να τον δολοφονούν;
Αν εσύ ήσουν αυτός ο άνθρωπος τι στο διάολο θα περίμενες από τους άλλους συνανθρώπους να κάνουν;Να σου λένε τράβα ψόφα;
Αν αυτό θα ήθελες τότε καλά κάνεις και ζητάς αυτά που ζητάς, αν όμως όχι τότε ίσως να σκεφτόσουν για μία στιγμή.
Τι θα έκανες αν ήσουν στην θέση του;Μπορείς να μπεις στην θέση του;







10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Έτσι ακριβώς είναι,
η κοινωνία του κόσμου
μας είναι σαν μια οικογενειακή πολυκατοικία
όταν δέν έχει ο ένας ζητά απο το διαμέρισμα του άλλου
όταν δεν έχει ο άλλος ζητά απο το διαμέρισμα του ένα
Για να σταθεί κάθε μέλος της οικογένειας
πρέπει αυτό που να τους ενώνει να είναι η αλληλεγγύη
Οι κάθε πολίτες που ζούνε σε μια κοινωνία βοηθούν το κράτος
και το κράτος βοηθά τους πολίτες
Γιατί το κράτος είναι οι ίδιοι οι πολίτες
και όχι μοναχά ένα κράτος
και όχι μοναχά κάποιοι πολίτες
αλλά όλα τα κράτη και όλοι οι πολίτες.
Οι ίδιοι οι πολίτες.

Ανώνυμος είπε...

Όταν χρησιμοποιήτε τους όρους "καφαλαιοκράτης" και "καπιταλιστής", αντί για επιχειρηματίας, εργοδότης κλπ., αποδεικνύεις ότι είστε αριστεροι. Αυτό σημαίνει, ότι σε τρυφερή ηλικία έχετε πέσει θύματα πλύσεως εγκεφάλου, διότι ουδείς γεννιέται κομμουνιστής, ή μαρξιστής, αφού η λογική και τα όνειρα του ανθρώπου δεν οδηγούν από μόνα τους εκεί... Έχετε, λοιπόν, μυηθεί και αυτό με τη σειρά του σημαίνει, ότι χωρίς να το θέλετε και χωρίς να το ξέρετε υπηρετείς την ΕΞΟΥΣΙΑ ενός κόμματος και όχι την ΑΛΗΘΕΙΑ, ή την ΚΟΙΝΩΝΙΑ... Δεν σε ενδιαφέρει τι θα κάνει ο "κεφαλαιοκράτης" ή ο εργαζόμενος, παρά μόνον το διδαγμένο μίσος σας εναντίον του αντιφρονούντος, όπως και η μύηση αφελών στο κόμμα σου, την οποία, έχοντας πάρει την σκυτάλη, επιχειρείς πλέον εσύ! Επομένως, δεν αξίζει να αναλώσει κάποιος χρόνο για να διαβάσει το μακροσκελές κείμενό σου, για να ξανακούσει τα ίδια και τα ίδια, με τα οποία επί έτη τον ζαλίζουν πραγματικά άσχημοι άνθρωποι!

Red Road είπε...

Για τον πρώτο Ανώνυμο μια πρόταση μόνο. Προτείνω να αρχίσεις να δουλεύεις τζάμπα για το κράτος μπας και ξεπεράσει την ριμάδα την κρίση, μιας και πιστεύεις ότι «το κράτος είναι οι ίδιοι οι πολίτες».
Για τον δεύτερο, θέλω να σου δώσω συγχαρητήρια για το κληρονομικό σου χάρισμα γιατί κατάλαβες τα πάντα από δυο λέξεις. Τι αναλώνεις χρόνο λοιπόν ; Και γιατί ρε καμάρι μου άσχημοι μας έχεις δει από κοντά και δε σου αρέσαμε; Οι πιο τουριστικές φάτσες στην πιάτσα είμαστε. ΟΜΟΡΦΑΝΤΡΑ μου

Το κρασάκι του τσου είπε...

Ε όχι και οι πιο τουριστικές. Δεν λέω. εχέτε μερικούς μερικούς, που είναι μοντέλα, αλλά μην γινόμαστε και υπερβολικοί

Ανώνυμος είπε...

Απ΄οτι φαίνεται έβαλαν wi-fi στο Δαφνί

Ανώνυμος είπε...

μου αρέσουν τα σουρεαλιστικά σχόλια ειδικά όταν ο σουρεαλισμός κάποιον "επιχειρηματιών" που σχολιάζουν εδώ αρνείται πεισματικά να απαντάει επι της ουσίας αλλά στρίβειν δια της αδόκιμης ανωριμότητας και χαζομάρας κάποιων άκριτων νεολαίων που αναμασάνε αυτά που τους ταίζουνε.

τόσο του κόβει φαίνεται.

Ανώνυμος είπε...

όσο αναφορά για το κράτος και το τι είναι θα κανω και μία σχετική ανάρτηση...για τον πρώτο σχολιαστή

πάντως έχει τελείως μη-πραγματική άποψη που δεν μπορεί να τεκημριωθεί απο πουθενά

Ανώνυμος είπε...

σιγά καλέ και εσύ.ενας πυροβολημένης έκανε σχόλιο στο blog σου και θα το κάνεις και ολόκληρη ανάρτηση! Ποιός νομίζεις ότι είσαι, ο Λένιν του διαδικτύου? Ψώνιο, ε ψώνιο!

shoot 'em up, συ είπα

Ανώνυμος είπε...



αν νομίζεις ότι θα πάρεις απάντηση είσαι πολύ γελασμένος/η.
Σκούξε όσο θέλεις...

ΑΛΕΠΟΥ είπε...

Έχει ανέβει πολύ το επίπεδο σε αυτή την ανάρτηση.