Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Κινεζική πόλη αναστέλλει εργοστασιακή κατασκευή μετά από διαμαρτυρίες



Μεταφράζουμε από τους New York Times της Τρίτης 3/6




ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ - Μια τοπική αυτοδιοίκηση στη νοτιοδυτική Κίνα ανέστειλε τουλάχιστον προσωρινά την κατασκευή ενός εργοστασίου μετάλλων μετά τις αιματηρές διαδηλώσεις τη Δευτέρα, μετά τα τελευταία σημάδια της αυξανόμενης δύναμης του περιβαλλοντικού κινήματος της χώρας.


Η αστυνομία στο Σιφάνγκ, μια αρχαία πόλη στην επαρχία Σιτσουάν, που υπέστη σοβαρές ζημιές κατά τη διάρκεια ενός σεισμού του 2008, εξέδωσε μια προειδοποίηση την Τρίτη ότι θα «τιμωρήσει αυστηρά» οποιονδήποτε εμπλέκεται σε περαιτέρω διαμαρτυρίες. Ωστόσο, αναφορές στα κινέζικα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δήλωνουν ότι χιλιάδες συγκεντρώθηκαν έξω από τα τοπικά κυβερνητικά γραφεία και πάλι την Τρίτη το βράδυ για να απαιτήσουν την απελευθέρωση των φοιτητών που κρατούνται από τις διαμαρτυρίες της προηγούμενης ημέρας. Δεν ήταν άμεσα σαφές το πώς η αστυνομία θα ανταποκριθεί.

Η τοπική κυβέρνηση είπε σε μια ξεχωριστή δήλωση ότι έχει ανοίξει μια ειδική γραμμή τηλεφώνου και e-mail για να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με το έργο 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων και να προωθήσει μια «σωστή κατανόηση» του - βήματα που έμοιαζαν να δείχνουν ότι η κατασκευή θα μπορούσε να επαναληφθεί στο μέλλον.

Το έργο του εργοστάσιου, η παραγωγή χαλκού και προϊόντων μολυβδαινίου, φαίνεται να έχει αγγίξει ένα νεύρο σε ολόκληρη τη χώρα, σε μια εποχή που το νέφος, τα μολυσμένα ποτάμια και τα μολυσμένα τρόφιμα έχουν γίνει εθνικά θέματα. Οι διαμαρτυρίες του Σιφάνγκ ήταν το πλέον διαδεδομένο θέμα αναζήτησης την Τρίτη στο Sina Weibo, μια υπηρεσία microblogging όπως το Twitter, παρά τις διαγραφές των καταχωρήσεων από λογοκριτές.

Το περιεχόμενο των σχολίων φαίνεται ευνοϊκό για τους διαδηλωτές. «Από την αρχή, δεν θα έπρεπε να εγκριθεί ένα τέτοιο ρυπογόνο έργο για αυτόν τον όμορφο τόπο στη Σιτσουάν, όπου τα βουνά είναι ψηλά και το νερό είναι κρυστάλλινο», γράφει ένα post.

Η αναστολή της κατασκευής στο Σιφάνγκ έρχεται λιγότερο από ένα χρόνο μετά την πιο διάσημη περίπτωση κατά την οποία οι τοπικές αρχές υποχώρησαν μπροστα στις περιβάλλοντολογικές διαμαρτυρίες: το κλείσιμο ενός εργοστασίου πετροχημικών τον περασμένο Αύγουστο στο Νταλιάν, στην βορειοανατολική Κίνα.

Οι διαμαρτυρίες στο Νταλιάν ήταν σε μεγάλο βαθμό ειρηνικές, όμως περίπου 12.000 διαδηλωτές κυρίως της μεσαίας τάξης αντιμετώπισαν τις δυνάμεις καταστολής. Αντίθετα, οι εικόνες που δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο από το Σιφάνγκ έδειξαν σκηνές ματωμένων διαδηλωτών και αστυνομικούς να ρίχνουν δακρυγόνα.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η αστυνομία έχει χρησιμοποιήσει όχι μόνο δακρυγόνα αλλά και χειροβομβίδες αναισθητοποίησης, και ότι τουλάχιστον 13 διαδηλωτές και "πολλοί" αξιωματικοί είχαν τραυματιστεί.

Η αστυνομία του Σιφάνγκ εξέδωσε αυστηρή προειδοποίηση την Τρίτη, κατά των περαιτέρω διαδηλώσεων.

"Χωρίς την προηγούμενη έγκριση του Γραφείου Δημόσιας Ασφάλειας, απαγορεύεται η παρακινηση ή η συμμετοχή σε κάθε είδους συγκέντρωση, διαμαρτυρία ή διαδήλωση," ανέφερε η δήλωση. "Η αστυνομία θα χρησιμοποιήσει βία για να τις διαλύσει, και θα συλλάβει τους ανθρώπους που αρνούνται να διαλυθούν."




Η αστυνομία, επίσης, απαγόρευσε ρητά τη χρήση του Internet, των τηλεφωνικών μηνυμάτων και άλλες μορφές επικοινωνίας για να οργανωθούν διαμαρτυρίες. Ωστόσο, ένα post στο Weibo το πρωί της Τετάρτης, δήλωνε, «Μαθητές απεργήστε! Εργαζόμενοι απεργήστε! Επιχειρηματίες απεργήστε! "

Δεν υπάρχουν σχόλια: