Το 3ο και τελευταίο άρθρο του J.D. Benjamin για τον Νόρμαν Μπεθιούν, που δημοσιεύτηκε στην Καναδέζικη εφημερίδα Basics.
Το έτος 1937 σηματοδότησε την έναρξη του ολομέτωπου πόλεμου μεταξύ της Δημοκρατίας της Κίνας και της Ιαπωνικής αυτοκρατορίας. Ο Μπεθιούν είδε την Κίνα ως το επόμενο μεγάλο στιγμιότυπο στον παγκόσμιο αγώνα κατά του φασισμού.«Η Ισπανία και η Κίνα, αποτελούν μέρος της ίδιας μάχης», έγραψε. "Πάω στην Κίνα, επειδή εκεί είναι όπου η ανάγκη είναι η μεγαλύτερη."
Το 1938, ο Νόρμαν Μπεθιούν έφτασε στην Κίνα και επέμεινε να ταξιδεύσει προς το Βορρά για να βοηθήσει τους κομμουνιστές, οι οποίοι έκαναν ανταρτοπόλεμο ενάντια στους Ιάπωνες. Αφού έφτασε εκεί, άρχισε να εκτελεί επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις στο πεδίο της μάχης, να εκπαιδεύει ιατρικό προσωπικό, να παράγει εγχειρίδια και να οργανώνει κινητές ιατρικές εγκαταστάσεις. Οι συνθήκες ήταν ακραίες. Ο Μπεθιούν ταξίδεψε 4.800 χιλιόμετρα κατά τη διάρκεια των καθηκόντων του και εκτέλεσε 115 επεμβάσεις σε 69 ώρες χωρίς ξεκούραση, ακόμα και όταν η ομάδα του βαλλόταν από βαριά πυρά πυροβολικού. Ωστόσο ο Μπεθιούν δεν παραπονιόταν. "Είναι αλήθεια, είμαι κουρασμένος», έγραψε, «αλλά δεν νομίζω να υπήρξα τόσο χαρούμενος για μεγάλο χρονικό διάστημα. Με χρειάζονται. "
Οι Κινέζοι είχαν μείνει έκπληκτοι από τον ξένο που είχε υιοθετήσει τον σκοπό τους σαν δικό του και ήταν κυριολεκτικά πρόθυμος να τους δώσει το αίμα του. Ο Μπεθιούν από την πλευρά του ένιωθε πολύ ταπεινός μπροστά στους Κινέζους εξαιτίας της αφοσίωσής τους στην πάλη για να απελευθερωθούν και να οικοδομήσουν έναν καλύτερο κόσμο.
Στα τέλη Οκτωβρίου του 1939, ο Μπεθιούν έκανε επιθεώρηση σε διάφορα νοσοκομεία, όταν μια κοντινή ταξιαρχία του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού δέχθηκε επίθεση από τους Ιάπωνες. Ενώ έκανε επέμβαση σε τραυματισμένους στρατιώτες, έκοψε το δάχτυλό του, κάτι που είχε κάνει αρκετές φορές στο παρελθόν. Αυτή τη φορά, όμως μολύνθηκε. Ο Μπεθιούν συνέχισε να εργάζεται όσο καλύτερα μπορούσε μέχρι που ο διοικητής του συντάγματος, βλέποντας την επιδείνωση του, τον διέταξε να σταλεί πίσω. Στις 12 Νοεμβρίου, σε ένα μικρό χωριό στην επαρχία Χοπέι, ο Μπεθιούν πέθανε από δηλητηρίαση του αίματος.
Ο Πρόεδρος Μάο Τσε Τουνγκ, ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, είχε συναντήσει μόνο μία φορά τον Μπεθιούν, αλλά μόλις έμαθε για τον θανάτου του έγραψε ένα δοκίμιο που έμελε να μελετηθεί από εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους στην Κίνα και σε όλο τον κόσμο. Το «Στη μνήμη του Νόρμαν Μπεθιούν» εξήρε το διεθνισμό και την αφοσίωση του στους ανθρώπους. Ο Μάο θεωρούσε ότι ο Μπεθιούν ήταν πρότυπο προς μίμηση, γράφοντας, «Πρέπει να μάθουμε όλοι το πνεύμα της απόλυτης ανιδιοτέλειας από αυτόν. Με αυτό το πνεύμα ο καθένας μπορεί να δώσει μεγάλη βοήθεια στους άλλους. Η ικανότητα ενός ανθρώπου μπορεί να είναι μεγάλη ή μικρή, αλλά αν έχει αυτό το πνεύμα, είναι ήδη υψηλόφρων και αγνός, ένας άνθρωπος της ηθικής ακεραιότητας και πάνω από χυδαία συμφέροντα, ένας άνθρωπος που έχει αξία για τους λαούς. "
Όταν συγκρίνουμε την εκτίμηση του Μάο για τον Μπεθιούν με τον Μπεθιούν σε μικρότερη ηλικία, μπορούμε να δούμε τις βαθιές αλλαγές που είχε περάσει αυτός ο άνθρωπος. Είχε εξαφανιστεί ο Μπεθιούν που υπήρχε λίγα χρόνια πριν, ο γυναικάς, με τα ποτά την ανυπομονησία και τον ατομικισμό. Η δέσμευσή του να υπηρετήσει το λαό και να είναι μέρος ενός κινήματος για μια καλύτερη κοινωνία τον έκανε να ξεπεράσει αυτά τα προβλήματα. Δεν έγινε απλώς ένα καλύτερο άτομο, αλλά ένας ήρωας για τους εργαζόμενους λαούς σε όλο τον κόσμο.
1 σχόλιο:
red road!ευχαριστουμε για τα αρθρα.
αγωνιστης με τα ολα του...
Ελενη
Δημοσίευση σχολίου