Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

Τεόφιλο Στίβενσον (1952-2012) ένας πυγμάχος θρύλος στην υπηρεσία του Κουβανέζικου λαού




"Τι είναι ένα εκατομμύριο δολλάρια μπροστά στην αγάπη οχτώ εκατομμυρίων Κουβανών"; 




Με αυτή την ερώτηση απάντησε ο Τεόφιλο Στίβενσον όταν του έγινε πρόταση να γίνει επαγγελματίας πυγμάχος και να αντιμετωπίσει τον Μοχάμεντ Άλι. Γεγονός που σήμαινε ότι θα έπρεπε να αποστατήσει από την Κούβα. Ο Στίβενσον θεωρούνταν ο καλύτερος ερασιτέχνης πυγμάχος της γενιάς του και ίσως ένας από τους καλύτερους όλων των εποχών.

Γεννήθηκε στο Καμαγουέι (Camagüey) στις 29 Μαρτίου 1952 από μετανάστες γονείς - ο πατέρας ήταν από τον Άγιο Βικέντιο η δε μητέρα είχε γεννηθεί στην Κούβα, αλλά οι γονείς της ήταν από τον Άγιο Χριστόφορο. Πρωτομπήκε στην πυγμαχία σε ηλικία εννέα ετών, ακολουθώντας τον πατέρα του σε ένα τοπικό γυμναστήριο. Για πολύ καιρό μάλιστα οι δυο τους το κρατούσαν μυστικό από τη μητέρα του, η οποία τελικά το αποδέχθηκε υπό τον όρο να έχει πάντα μαζί τον πατέρα του.

Στα μέσα της δεκαετίας του '60 και ενώ ο Στίβενσον είχε ξεχωρίσει σε επίπεδο παίδων, τον κάλεσε στην Αβάνα ο Αντρέι Τσερνιοβένκο, ένας Σοβιετικός παλαίμαχος που είχε αναλάβει αρχιπροπονητής του αναπτυξιακού προγράμματος πυγμαχίας. Υπό την καθοδήγησή του πρωτοεμφανίστηκε σε αγώνες ανδρών το 1969, όντας μόλις 17 ετών.




Ένα από τα 3 χρυσά ολυμπιακά μετάλλια που κέρδισε


Το "φαινόμενο" Στίβενσον, κέρδισε 3 χρυσά ολυμπιακά μετάλλια στο Μόναχο το 1972, στο Μόντρεαλ το 1976 και στην Μόσχα το 1980 ,ενώ αν η Κούβα δεν είχε μποϋκοτάρει τους ολυμπιακούς αγώνες του Λος Άντζελες θα είχε κερδίσει , κατά πάσα πιθανότητα και τέταρτο. Στέφθηκε παγκόσμιος ερασιτέχνης πρωταθλητής το 1974, το 1978 και το 1986, πρωταθλητής ερασιτέχνης  της Αμερικάνικης Ηπείρου το 1975 και το 1979. Μόνο άλλοι 2 πυγμάχοι έχουν κερδίσει τρία χρυσά ολυμπιακά μετάλλια, ο Ούγγρος Λάζλο Πάπ και ο Κουβανός Φελίξ Σαβόν.

Για τον λόγο της άρνησης του να παίξει ενάντια στον Άλι και να προδώσει τον Κουβανέζικο λαό (γιατί οι Κουβανέζοι πυγμάχοι δεν πυγμαχούν επαγγελματικά, αλλά για την Κούβα και τα ιδανικά τους) έχει αγαπηθεί απο τον λαό της Κούβας και θεωρείται σαν ένα μετεπαναστατικό σύμβολο. Με αυτή του την κίνηση κέρδισε την αγάπη των αριστερών και κομμουνιστών σε όλη την υφήλιο. 



O Στίβενσον στην προπόνηση


   













    Η πυγμαχία όχι μόνο έχει ξεχωριστή θέση στην Κουβανέζικη κουλτούρα, αλλά θα μπορούσε κάποιος να πεί ότι έχει πάρει διαστάσεις εθνικής λατρείας. Μετά την επανάσταση , ο Φιντέλ Κάστρο και το Κομμουνιστικό Κόμμα Κούβας απαγόρευσαν τον επαγγελματικό αθλητισμό και από τις αρχές της δεκαετίας του '60 η χώρα σταδιακά έγινε η κυρίαρχη παγκόσμια δύναμη στην πυγμαχία. Το βάρος και η δουλειά που δόθηκαν από τον σπουδαίο Αλσίντες Σαγκάρα στην ανάπτυξη της προπονητικής , ο οποίος ουσιαστικά θεμελίωσε μία καινούργια σχολή πυγμαχίας έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην δημιουργία αθλητών με αρτιότατη τεχνική κατάρτιση ,ταχυδύναμη και οξεία πυγμαχική αντίληψη. Με τον Σαγκάρα σαν προπονητή της εθνικής ομάδας πυγμαχίας από το 1964 ώς το 2001 η Κούβα κέρδισε 32 χρυσά μετάλλια και 64 χρυσά σε παγκόσμια ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Ο Σαγκάρα πίστευε στην συνολική διαμόρφωση του αθλητή , του σώματος του καθώς και του πνεύματος. 





Ο Αλσίντες Σαγκάρα στα δεξιά με τον Φελίξ Σαβόν στα αριστερά

Στους ολυμπιακούς αγώνες του 1972, ο Στίβενσον αντιμετώπισε τον Μπόμπικ των ΗΠΑ στους προημιτελικούς , ένας αγώνας που ίσως να είναι ο καλύτερος που είχε δώσει. Με την νίκη του επί του Ρουμάνου Αλέξε στον τελικό ξεκίνησε και η περίοδος της κυριαρχίας του Στίβενσον στην ερασιτεχνική πυγμαχία. Ο Στίβενσον πέθανε σε ηλικία 60 ετών τον Ιούνιο του 2012. 
  
                                       Βίντεο με στιγμιότυπα από αγώνες του

Δεν υπάρχουν σχόλια: