Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

Παλαιστίνη: Ιούλιος 1972- Ιούλιος 2014




Στις 8 Ιουλίου 1972 ο Παλαιστίνιος συγγραφέας Ghassan Kanafani στέλεχος του PFLP δολοφονείται από την Mossad με βόμβα που τοποθέτησε η ισραηλινή μυστική υπηρεσία.

PFLP
Για την 42η επέτειο της θυσίας του συντρόφου Ghassan Kanafani,μήνυμα προς τον παλαιστινιακό λαό, το αραβικό έθνος, και τις προοδευτικές δυνάμεις του κόσμου:

Την όγδοη ημέρα του Ιουλίου κάθε έτους, γιορτάζουμε την επέτειο θανάτου του συγγραφέα, στοχαστή, και επαναστάτη Ghassan Kanafani, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP), ο οποίος δολοφονήθηκε από τα χέρια του σιωνιστή εχθρού με βόμβα σε αυτοκίνητο τοποθετημένη στο κέντρο της Βηρυτού.

Ο Ghassan Kanafani ταγμένος στην υπόθεση του λαού του σε όλους τους τομείς της δουλειάς του, μέσω της λογοτεχνίας, των θεωρητικών κειμένων , το πολιτικό του έργο, την τέχνη, τα σχέδια και τις ανθρώπινες αξίες του. Κάθε στιγμή της ζωής του ήταν ένας Παλαιστίνιος στον αγώνα, πριν από θυσία του αλλά και μετά​​, συμπυκνώνοντας την έννοια του επαναστάτη διανοούμενου - πολιτιστικά, πολιτικά και λογοτεχνικά - παραμένοντας ένα καθοδηγητικό φως, μια έμπνευση και ένα καταλύτη για τους επαναστάτες του σήμερα.

Σαράντα δύο χρόνια μετά την θυσία του, η φλόγα της επανάστασης που σηματοδοτεί και εμπνέει ο Ghassan δεν έχει σβήσει. Ο λαός μας συνεχίζει να αγωνίζεται στη Γαλιλαία, στο Ισραήλ, στην  Ιερουσαλήμ, στην Τζενίν και τη Γάζα, αγωνίζεται με επαναστατική φλόγα ενάντια στη σιωνιστική κατοχή ,τον εποικισμό και την στρατιωτική τρομοκρατία, η οποία δεν τελειώνει με το κάψιμο του μικρού Mohammed Abu Khdeir. Οι ενέργεις του σιωνιστικού εχθρού αναπαράγουν τις άσχημες και αποκρουστικές πρακτικές του ναζισμού με τον πιο κραυγαλέο τρόπο  στις συνειδήσεις ​​του κόσμου και της όλης ανθρωπότητας. Η κατοχή εφαρμόζει μια συστηματική και μεθοδική τρομοκρατία- κρατική τρομοκρατία - στον Παλαιστινιακό λαό. Πρέπει να βάλουμε  ένα τέλος και να σταματήσει η φονική μηχανή που επιτίθεται στο λαό μας, στην γη του και στο δικαίωμά του για ελευθερία και  αυτοδιάθεση.

Σαράντα δύο χρόνια μετά, εξακολουθούμε να τηρούμε τα διδάγματα του μάρτυρα Ghassan, ο οποίος έζησε και πέθανε πιστός στην ιδέα και μιας πραγματικότητας που λέει ότι  η Παλαιστίνη, όλη η Παλαιστίνη, ανήκει στον παλαιστινιακό λαό, απορρίπτοντας αποφασιστικά  τους συμβιβασμούς και τις μερικές "λύσεις". Παρήγαγε ουσιαστικά ιστορικά συμπεράσματα και ερμηνείες για την φύση της σύγκρουσης με το σιωνιστικό καθεστώς, της δομής του, καθώς τους στόχους και τις φιλοδοξίες του στα πλαίσια της συμμαχίας του με τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό. Αυτό πρέπει να αναγνωριστεί από την ηγεσία της PLO, η οποία συνεχίζει τον παράλογο και επικίνδυνο δρόμο των διαπραγματεύσεων υποστηρίζοντας την προσπάθεια επίτευξης μιας πολιτικής διευθέτησης, υποκύπτοντας
στις επιταγές και τις απαιτήσεις των ΗΠΑ / Ισραήλ. Ο σιωνιστής εχθρός επιδιώκει να επιβάλει την παράδοση και την αποδοχή της νομιμότητας της ίδρυσης του κράτους του και της κατοχής του και όχι να επιτύχει κάποιου είδος δικαίου ή συνολικής ειρήνης.

Από την τεσσαρακοστή δεύτερη επέτειο της θυσίας του συντρόφου Ghassan Kanafani, επικυρώνουμε από την μια την σημασία της επαναστατικής συνείδησης και την κυριότητα  της διαλεκτικής σχέσης μεταξύ της κουλτούρας και της εθνικής συνείδησης, και από την άλλη αυτή του συνειδητού επαναστάτη.... Αυτό απαιτείτε στις  μέρες μας, η αγάπη του ρόλου και της θέσης  της παλαιστινιακής κουλτούρας σαν κομμάτι του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα, μπροστά στις απόπειρες απομίμησης από τους σιωνιστές μερικής αποδοχής της ιστορίας και πολιτισμού της Παλαιστίνης. Ο ρόλος και ο χαρακτήρας της παλαιστινιακής κουλτούρας πρέπει να αποκατασταθεί. Αυτός είναι ο ρόλος και η ευθύνη των ακαδημαϊκών, των διανοούμενων, και των Παλαιστινίων επαναστατών, προκειμένου να κάνουν το καθήκον τους για την οικοδόμηση μιας προοδευτικής επαναστατικής εθνικής συνείδησης.

Σαράντα δύο χρόνια, και ο εκτοπισμός του Ghassan και του λαού του από την πόλη του Akka συνεχίζεται. Εξήντα έξι χρόνια έχουν περάσει από την παλαιστινιακή "Νάκμπα" και πάνω από έξι εκατομμύρια Παλαιστίνιοι παραμένουν σε στρατόπεδα προσφύγων, στην εξορία και την προσφυγιά, κρατώντας  το λάβαρο του αγώνα με σκοπό να επιστρέψουν στα σπίτια τους, στη γη, στις πόλεις και στα χωριά τους, από  όπου εκδιώχθηκαν. Αυτό είναι το ξερίζωμα και η εθνοκάθαρση ενός ολόκληρου λαού από τον σιωνισμό, ο οποίος εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει αυτό το έγκλημα, καθώς αρνείται να αναγνωρίσει τα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού στην πατρίδα του. Η πίστη του λαού μας για το δικαίωμα της επιστροφής στην πατρίδα του δεν πρόκειται με οποιονδήποτε τρόπο να συμβιβαστεί ή διαπραγματευτεί. Οι ηγεσίες της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) και η Παλαιστινιακή Αρχή πρέπει να τελειώσουν με τις δεσμεύσεις για τις λεγόμενες λύσεις που μειώνουν-υπονομεύσουν αυτό το δικαίωμα και να υπερασπίσουν με σταθερότητα τα δικαιώματα του λαού μας.

Ο φετινός εορτασμός της επετείου της θυσίας του Ghassan Kanafani φωτίζεται από ένα αυξανόμενο μαζικό κίνημα στην Παλαιστίνη, μέσα από την απάντηση και την αντίσταση στα εγκλήματα και την επιθετικότητα των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής και των εποίκων εναντίον του λαού μας στη Δυτική Όχθη, τη Γάζα, την Ιερουσαλήμ και Κατεχόμενη Παλαιστίνη (1948), φέρνοντας κοντά στην πραγματικότητα την δυνατότητα να μετατραπεί η αντίσταση σε μια παλλαϊκή Ιντιφάντα, που θα απαιτεί τη στήριξη και την οργάνωση της από τις ομάδες του εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος, καθώς και την περιφρούρηση από κάθε περιορισμό των αιτημάτων  και των στόχων της.

Ο εορτασμός της επετείου της θυσίας του συντρόφου Ghassan Kanafani είναι μια ευκαιρία για μια εκ νέου δέσμευσή υπεράσπισης των ιστορικών εθνικών δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού απέναντι σε όλες τις προσπάθειες υπονόμευσης,  που θα προωθεί και θα κάνει πράξη τις επαναστατικές αρχές και τις αξίες, που μας έχει διδάξει, αναδεικνύοντας τα δικαιώματα του λαού μας θα αντιμετωπίσει την κατοχή και τους εποίκους με όλα τα μέσα και τις μορφές αντίστασης και αγώνα, συμπεριλαμβανομένης και αυτή της ένοπλης αντιπαράθεσης. Είναι μια στιγμή για μια εκ νέου δέσμευσή μας με τους μάρτυρες του λαού μας, τον αραβικό λαό και τον ελεύθερο κόσμο, πως θα συνεχίσουμε να περπατάμε το μονοπάτι του μάρτυρα Ghassan  και θα παραμείνουμε σε αυτό προσηλωμένοι στις αρχές και τους στόχους για τους οποίους έζησε και πέθανε .


Δεν υπάρχουν σχόλια: