Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

Gilles Tautin





Η εξέγερση των νέων το Μάη του '68 έδωσε τη σειρά της στις μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις των Γάλλων εργατών και τις βίαιες συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής τον Ιούνη.
Στις 30 του Μάη η Ντεγκωλική κυβέρνηση καλεί σε διαδήλωση στα Ηλύσια Πεδία η οποία μάζεψε 500.000 κόσμου που στα χέρια τους κρατούσαν τρίχρωμες σημαίες την ίδια στιγμή που το Παρίσι ήταν περικυκλωμένο από το γαλλικό στρατό. Ο Ντε Γκωλ ανακοινώνει ότι η εκλογές θα γίνουν στις 30 Ιουνίου.
Όρος για να πραγματοποιηθούν οι εκλογές ήταν το σταμάτημα οποιασδήποτε κινητοποίησης και απεργίας. Με εκβιασμούς και ομάδες απεργοσπαστών αλλά και με τις "συμφωνίες" που έκλειναν οι υποταγμένες ηγεσίες των εργατών αρκετοί κλάδοι γύρισαν πίσω στη δουλειά.
750.000 μεταλλεργάτες συνεχίζουν τον αγώνα τους στην περιοχή του Παρισιού.
Στις 6 Ιούνη στο εργοστάσιο της Ρενό στην Φλεν η συγκέντρωση χτυπιέται άγρια και αναγκάζονται σε εργασία  μόνο χίλιοι εργάτες. Η διάλυση των απεργιακών επιτροπών και η απομόνωση της περιοχής από το υπόλοιπο Παρίσι δεν μπαίνουν φρένο στις διαθέσεις των προλετάριων. Η επόμενη μέρα ξεκινά με μαζικές διαδηλώσεις που ενισχύθηκαν από φοιτητές που έφτασαν με όποιο τρόπο μπόρεσαν σπάζοντας τα μπλόκα που είχαν στήσει αστυνομικοί στο Παρίσι. Όσοι εργάτες είχαν μπει για δουλειά ενώθηκαν ξανά με τις επιτροπές περιφρούρησης και το εργοστάσιο ήταν ξανά υπό κατάληψη.
Στις 10 Ιούνη σε μία από τις συγκρούσεις (οι οποίες κράτησαν μέχρι την επόμενη μέρα) μία ομάδα των Λαϊκών Επιτροπών Αυτοάμυνας εγκλωβίζεται από τις αστυνομικές δυνάμεις στις όχθες του Σηκουάνα. Ο 17χρονος Gilles Tautin μέλος της  UJC(m-l), Ένωση Κομμουνιστικών Νεολαιών (μαρξιστική-Λενινιστική), ρίχτηκε στο Σηκουάνα μαζί με άλλους διαδηλωτές με τα κλομπ των CRS πάνω από τα κεφάλια τους. Ο Tautin δεν βγήκε ξανά στην επιφάνεια παρα μόνο όταν τον ανακάλυψαν νεκρό. Το ίδιο σενάριο έπαιξε την ίδια ημέρα με άλλους δύο νεκρούς εργάτες στο Σόσω.
Το ΚΚ καταδίκασε αυτές τις ενέργειες σαν προβοκατόρικες και η CGT καλούσε τους εργαζομένους να μην παρασυρθούν από τυχοδιωκτικές αντιλήψεις, τα βλέμματα ήταν στραμμένα στην προεκλογική περίοδο μια περίοδο που η έναρξή της ήταν στις 12 Ιουνίου την ημέρα που η κυβέρνηση απαγόρευσε 12 επαναστατικές οργανώσεις ανάμεσα σε αυτές και το ΚΚμ-λΓ. Η επιστροφή στην ομαλότητα με την καθοδήγηση των ρεφορμιστών είχε ξεκινήσει.

στιγμιότυπο από την κηδεία του Gilles Tautin στον ντοκιμαντέρ του Μichelangelo Antonioni :Το βάθος τ΄ ουρανού είναι κόκκινο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: