Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

Ο σκακιστικός πυρετός ενός λαού... αμόρφωτου




Η μικρού μήκους ταινία "σκακιστικός πυρετός" κινηματογραφήθηκε όταν διεξάγονταν το σκακιστικό τουρνουά της Μόσχας το 1925. Αποτυπώνει με εξαιρετικό τρόπο τον σκακιστικό και καλλιτεχνικό οργασμό που επικρατούσε την δεκαετία του ’20 στην Σοβιετική Ένωση, και είναι με μια έννοια προφητική για την μελλοντική διάδοση του σκακιού στη χώρα.



Οι σοβιετικοί πολίτες παίζουν σκάκι παντού, στην δουλειά, στους δρόμους. Ο ήρωας μας, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του απορροφιέται σε μια θέση και ξεχνάει να... παντρευτεί. Σουρρεαλιστική είναι σκηνή όταν βγάζει από τα μανίκια του... γάτες.

Το φιλμ τελείωνει με την εμβληματική παρουσία του Χοσέ Ραούλ Καπαμπλάνκα, παγκόσμιου πρωταθλητή τα χρόνια 1921 εώς 27. Ο κουβανός Καπαμπλάνκα υπήρξε για πολλούς το κορυφαίο ταλέντο στο σκάκι. Αλλά και έξω από αυτό, ήταν μεγάλος γυναικάς και συμπαθητική προσωπικότητα για όλους. Δεν δυσκολεύεται καθόλου να μπει στο ρόλο του!

Η ταινία αυτή είναι ένα εξαιρετικό δείγμα για τον πλούτο των ιδεών στην τέχνη και τον αθλητισμό που διέκρινε τα πρώτα χρόνια της σοσιαλιστικής οικοδόμησης. Πρωτοπόροι και καινοτόμοι, οι σοβιετικοί καλλιτέχνες, επιστήμονες και αθλητές, άνοιξαν νέους ορίζοντες για την χώρα που κάποτε ήταν γνωστή για τα εκατοντάδες εκατομύρια των  αναλφάβητων και καθυστερημένων αγροτών.

Ο σοσιαλισμός έβγαλε τις μάζες από την καθυστέρηση και την αμορφωσία, απελευθέρωσε την ενεργητικότητα τους. Η Σοβιετική Ένωση μέτρησε 7 παγκόσμιους πρωταθλητές.

Ναι, αυτή ήτανε η χώρα που δεν θα ανέτρεπε πότε τον Τσάρο "επειδή ο λαός της είναι αμόρφρωτος".


Δεν υπάρχουν σχόλια: