Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

Εισβολή των ΜΑΤ στο Παράρτημα‏ (Πάτρα)




 Παράρτημα 1973-2013






Σήμερα τα χαράματα με μια κίνηση αυταρχισμού αστυνομικές δυνάμεις μπήκαν σε τρεις χώρους που τελούν υπό κατάληψη. Στην κατάληψη Μαραγκοπούλειου (πρώην ΠΙΚΠΑ), στην κατάληψη κτιρίου του ΤΕΙ Πατρών και τέλος αυτή του "Παραρτήματος". Οι τρεις χώροι αδειάσανε και με την σειρά του συνεργείο έχτισε τις εισόδους. Από τις 16 προσαγωγές 5 άτομα έχουν συλληφθεί με κατηγορίες για διακεκριμένες φθορές, ρευματοκλοπή, διατάραξη οικιακής ειρήνης, παράνομη βία, απείθεια και παράβαση του Νόμου περί όπλων!!!
Παράρτημα 1978 (ν815)
Η ιστορία των τριών καταλήψεων είναι διαφορετική με αυτή του Παραρτήματος να έχει και πιο βαριά σημασία για τον λαό και την νεολαία της Πάτρας. Μπορεί από τη μεριά της κυβέρνησης να προσδιορίζονται οι κατειλημμένοι χώροι από κάποιες ομάδες σαν «βίλλες ανομίας» όμως το Παράρτημα είναι κάτι παραπάνω από μια κατάληψη αναρχικών κτλ. Το παράρτημα είναι στις συνειδήσεις του λαού και τις νεολαίας της Πάτρας εκείνο το σημείο συνάντησης των αγώνων μέσα στην ιστορία του ντόπιου κινήματος.

3ήμερη κατάληψη πολυτεχνείου στο Παράρτημα
Λειτουργώντας ως πανεπιστημιακό κτήριο μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του 80 το Παράρτημα λειτουργούσε σαν το αμφιθέατρο των καταληψιών και κέντρο συντονισμού το 1973 όπου φοιτητές και λαός ένωσαν τη φωνή τους ενάντια στην αμερικανοκίνητη χούντα. Το ίδιο έγινε με το νόμο 815 και το μεγάλο αυτό κίνημα του φοιτητόκοσμου. Από την άλλη το φ.κ. μέσα από το Παράρτημα  συνδέθηκε με τον εργαζόμενο λαό της περιοχής (βλ. αγώνα στα εργοστάσια Λαδόπουλου και Πειραϊκής Πατραϊκής) αλλά και όλες η κινητοποιήσεις ενάντια στο νόμο Κοντογιαννόπουλου με αποκορύφωμα τη δολοφονία Τεμπονέρα πέρασαν μέσα από το Παράρτημα.
 
Πορεία για τον Τεμπονέρα καταλήγει έξω από το Παράρτημα
              Η αλλαγή «ιδιοκτησίας» από το πανεπιστήμιο στον ΟΣΚ και η αδιευκρίνιστη πυρκαγιά του 92 θα ήταν αυτό που θα έδιωχνε από τον χώρο του Παραρτήματος την νεολαία και το λαό της Πάτρας για να μετατραπεί σε χώρο συνεδρίων του δήμου. Όμως το Παράρτημα παρέμεινε και παραμένει εκείνος ο χώρο που κάθε φορά που θα ξέσπαγε κίνημα θα έπαιζε το ρόλο του. Κάθε χρόνο οι φοιτητικοί σύλλογοι επιλέγουν το Παράρτημα για την τριήμερη κατάληψη του Πολυτεχνείου, το 06-07 όλες οι συγκεντρώσεις εκεί γίνανε ,το Δεκέμβρη του 08 εκεί πάλι, τέλος το Παράρτημα είναι ο χώρος προσυγκέντρωσης των συλλόγων σε κάθε απεργία μέχρι σήμερα.


              Η εισβολή στους τρεις χώρους σήμερα το πρωί και ιδιαίτερα αυτή του Παραρτήματος δεν μπορεί να ξεκοπεί από το κλίμα καταστολής των αγώνων και της φασιστικοποίησης ,στόχος τους δεν είναι τα κτήρια αλλά το κίνημα και ο λαός! 

Δεν υπάρχουν σχόλια: