Σάββατο 13 Απριλίου 2013

«Χρυσάφι ειν’ ο τόπος μας, χρυσάφι το νερό μας Χρυσάφι είναι το βουνό και τ’ όμορφο χωριό μας» …





Αναδημοσίευση από το περιοδικό "Έναυσμα"








… αυτό το σύνθημα που αντηχεί εδώ και κάμποσο καιρό στις πλαγιές του Κάκαβου, στη Χαλκιδική, συμπυκνώνει με τον καλύτερο τρόπο τις αξίες και τα αγαθά που οι κάτοικοι της περιοχής τοποθετούν στο πιο ψηλό σκαλί. «Ο τόπος μας, η υγεία μας, οι ζωές μας και το μέλλον των παιδιών μας δεν ανταλλάσσονται ούτε με όλο το χρυσάφι του κόσμου» λένε. Λένε και κάτι άλλο όμως. Λένε πως θα αγωνιστούν μέχρι τέλους. Πως η τρομοκρατία από τη μεριά της εταιρείας που θα κάνει την εξόρυξη, από τη μεριά του κράτους και της κυβέρνησης που στηρίζει με τα μπούνια, της αστυνομίας και όποιου άλλου όχι απλά δεν θα περάσει αλλά θα τη στείλουν από κει που’ ρθε. Λένε, ακόμα, πως είναι αποφασισμένοι. Πως θα τα βάλουν με «θεούς και δαίμονες» για να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους στη ζωή και αυτό είναι που φοβίζει τους «απέναντι», ντόπιους και ξένους. Αυτό είναι που τους κάνει να τα χάνουν. Και στείλε ΜΑΤ-ΕΚΑΜ-ράμπο πάνοπλους σαν αστακούς, λες και πας να πιάσεις τους χειρότερους εγκληματίες. Και ρίξε δακρυγόνα στα σχολεία, γιατί η νεολαία το ρημάδι το κεφάλι δε λέει να το σκύψει. Γιατί καταλαβαίνει πολύ καλά πόσο μαύρο είναι το μέλλον που της ετοιμάζουν άπαξ και δεν αντισταθεί σ’ αυτό. Και πάρε παράνομα γενετικό υλικό από χύμα κόσμο μπας και βρεις κανένα αποτσίγαρο στο βουνό και καταφέρεις να στήσεις σικέ κατηγορίες για τους ντόπιους αγωνιστές. Και κάνε απαγωγές (ή προσαγωγές όπως οι ίδιοι τις αποκαλούν) μέρα μεσημέρι στην Ιερισσό, δηλώνοντας εμμέσως πλην σαφώς πως ούτε στη γειτονιά σου δεν είσαι λεύτερος, κινδυνεύεις να περάσεις κάνα 24ωρο στο τμήμα αν βγεις από το σπίτι για τσιγάρα!! Αλλά και να μην βγεις για να πας στο καφενείο για καφέ και πρέφα, τώρα ο «προστάτης του πολίτη» έρχεται και στο σπίτι σου. Μπουκάρει με τσαμπουκά, σε σημαδεύει με τ’ όπλο, δεν υπολογίζει τίποτα, γερόντια, γυναίκες, πιτσιρίκια. Αφού τα κάνει όλα ρημαδιό μέσα στο σπίτι (και «φυτέψει» και κανένα στοιχειάκι για ευνόητους λόγους) άμα βρει και καμιά καραμπίνα, γιατί είσαι και κυνηγός βρε αδερφέ, σε «δένει» και σε σέρνει μέχρι το τμήμα γιατί: «ΕΙΣΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣ»!!

Με βάση, λοιπόν, τα παραπάνω αναρωτιέται κανείς: Ποιος είναι ο τρομοκράτης οέο; Είναι αυτός που δε θέλει να πάθει καρκίνο από το κυάνιο και τα υπόλοιπα χημικά που θα χρησιμοποιούν για να βγάλουν το χρυσό; Ή μήπως είναι ο μπάτσος που περιπολεί έξω από το σπίτι σου και άμα λάχει κάνει και έφοδο; Είναι μήπως ο πιτσιρικάς που βλέπει ότι δεν έχει μέλλον στον τόπο του; Ή είναι αυτός που του ρίχνει δακρυγόνα την ώρα του μαθήματος; Είναι η νοικοκυρά της διπλανής πόρτας που θέλει να έχει νεράκι ωραίο, καθαρό για να πίνει και να μαγειρεύει; Ή μήπως είναι η el dorado που θέλει να αποστραγγίσει όλο τον υδροφόρο ορίζοντα γιατί μόνο έτσι μπορεί να βγάλει το χρυσό; Ρε μπας και είναι ο μπάρμπας με το παχύ μουστάκι που θέλει να πάρει τα εγγόνια να τα πάει για περπάτημα εκεί που αυτός περπατούσε μικρός; Ή παίζει να είναι ο Μπόμπολας με τον Σαμαρά και το σινάφι τους που θέλουν να κόψουν τα δέντρα και να κάνουν έναν ανοιχτό κρατήρα καταμεσής στο δάσος, σαν αυτούς στη σελήνη; Τέλος, τέλος είναι αυτός, ο απλός, ο καθημερινός άνθρωπος που αγωνίζεται για μια καλύτερη ζωή, για δουλειά, υγεία, ψωμί, ελευθερίες, περίθαλψη και γενικά για το μέλλον το δικό του και των παιδιών του; Ή μήπως είναι αυτός που θα έρθει για 5-10 χρόνια, θα σκάψει να βγάλει το χρυσό, θα πλουτίσει από αυτόν και από τους εργάτες που θα εκμεταλλεύεται, θα σπείρει την καταστροφή, την ερήμωση και τον καρκίνο για χιλιάδες κόσμο και αφού η «επένδυση» πάψει να είναι πλέον συμφέρουσα και τελειώσει ο χρυσός, μια ωραία πρωία θα μαζέψει τα μπογαλάκια του και θα πάει να βρει την επόμενη συμφέρουσα περιοχή να «επενδύσει»-ξεζουμίσει, έχοντας αφήσει πίσω μονάχα όλεθρο και θάνατο;

Η απάντηση για μας προκύπτει εύκολα και αβίαστα. Τρομοκράτης πάντα ήταν και πάντα θα είναι αυτός που καταπιέζει, που εκμεταλλεύεται. Αυτός που πλουτίζει στις πλάτες των απλών ανθρώπων. Αυτός που μπρός στο κέρδος δε διστάζει να δηλητηριάσει τους κατοίκους μιας ολόκληρης περιοχής, να τους καταστρέψει τη ζωή. Αυτός τελικά που έχει ψωμοτύρι το άδικο.

Ο στόχος των πραγματικών τρομοκρατών είναι ξεκάθαρος. Κάθε μορφή λαϊκής αντίστασης πρέπει να χαθεί από προσώπου γης. Καθετί που αμφισβητεί την δύναμη των ξένων και ντόπιων εκμεταλλευτών, τη δύναμη της κυβέρνησης, του κράτους και των μηχανισμών του πρέπει να κατασταλεί. Γιατί στον καιρό του μνημονίου, της τρόικας και των λοιπών δεινών οποιοσδήποτε σηκώνει κεφάλι είναι επικίνδυνος. Γιατί τώρα ζητάει να μη γίνει το χρυσωρυχείο, αύριο μπορεί να ζητήσει μόνιμη και σταθερή δουλειά, ασφάλιση, περίθαλψη και μεθαύριο που ξέρεις τι έχει στο μυαλό του; Μπορεί να θέλει να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη!!

Μα να που όλα αυτά ούτε τόπο πιάνουν, ούτε πετυχαίνουν να τρομοκρατήσουν, ούτε ο κόσμος σκιάζεται ούτε και κιοτεύει. Μαζικοποιεί τον αγώνα του, τον οργανώνει και χαμογελαστός βγαίνει ξανά να βαδίσει το δρόμο της αντίστασης. Με αλληλεγγύη και συντροφικότητα οι κάτοικοι των περιοχών γύρω από τις Σκουριές αφήνουν τις διαφορές τους κατά μέρος και καταπιάνονται με αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία. Την ίδια τους τη ζωή…

Ο αγώνας ενάντια στα μεταλλεία χρυσού της Χαλκιδικής είναι αγώνας όλων μας!


Δεν υπάρχουν σχόλια: