Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Οι διαδηλώσεις και τα κινήματα διεθνώς

Μία καινούργια "στήλη" θα είναι και η κινηματική ενημέρωση ανά τακτά χρονικά διαστήματα στο διεθνές επίπεδο .


Ρωσία  : Εκατοντάδες προσαγωγές  στις συγκρούσεις διαδηλωτών με την μοσχοβίτικη αστυνομία .(βίντεο)

Την Δευτέρα εκατοντάδες διαδηλωτές της αντιπολίτευσης προσπάθησαν να διαδηλώσουν κατά μήκος του δρόμου επιστροφής του Πούτιν στο Κρεμλίνο . Πολλοί φορούσαν άσπρες κορδέλες  που συμβολίζουν το αίτημα για δίκαιες εκλογές . Τα ρώσικα ΜΑΤ προσήγαγαν  120 άτομα συμπεριλαμβανομένου του ηγέτη της αντιπολίτευσης Μπόρις Νέμτσοβ.



Κίνα :  Την Τρίτη, η πρεσβεία της Κίνας στη Μανίλα δημοσιεύσε μια συμβουλευτική οδηγία στην ιστοσελίδα της προς  τους πολίτες της ώστε να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους και να  αποφύγουν τις διαδηλώσεις , προβλέποντας μια "μεγάλης κλίμακας" αντικινεζική διαδήλωση την Παρασκευή.  '
   Οι κινητοποιήσεις δεν έχουν τον χαρακτήρα διεκδίκησης κεκτημένων του λαού της Μανίλας  , αντιθέτως έχει να κάνει με τις ενδοιμπεριαλιστικές αντιθέσεις που οξύνονται ανάμεσα στις Η.Π.Α και την Κίνα λόγω εύρεσης κοιτασμάτων πετρελαίου στην θάλασσα την Νότιας Κίνας που αποτιμώνται στα 213 δις βαρέλια πετρελαίου , σύμφωνα με έκθεση της Ενεγειακής Πληροφοριακής Διέυθυνσης των ΗΠΑ το 2008 και την στατιστική επισκοπηση της γνωστής μονοπωλιακής εταιρείας BP .
  H Κίνα, η οποία υποστηρίζει τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας ως έδαφός της, έχει διαφορές με τις Φιλιππίνες, Βιετνάμ, Μπρουνέι, Μαλαισία και την Ταϊβάν.

Η αντιπαράθεση  ξεκίνησε τον Απρίλιο όταν   αεροπλάνο επιτήρησης των
Φιλιππίνων  εντόπισε οκτώ κινέζικα αλιευτικά σκάφη στην περιοχή. Η Μανίλα ανταποκρίθηκε με την αποστολή του μεγαλύτερου πολεμικού πλοίου των ΗΠΑ, Χάμιλτον , για να ελέγξει την κινεζική παρουσία.

Αίγυπτος :  Κάλεσμα για μαζικές κινητοποιήσεις εν μέσω εκλογικής αβεβαιότητας .

Οι διαδηλώσεις εκφράζουν την αγανάκτηση και οργή σχετικά με τον ρυθμό της μεταβατικής διαδικασίας μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης Μουμπάρακ πέρσι . Η στρατιωτική ηγεσία καθυστερεί την μετάβαση  πρός την αστική "δημοκρατία" .

Εκατοντάδες διαδηλωτές παρέτειναν την καθιστική τους διαμαρτυρία έξω απο το υπουργείο άμυνας σε έξι μέρες μέχρι σήμερα (Πέμπτη) καθώς οι οργανωτές κάλεσαν σε μαζικές διαδηλώσεις μετά την κρατική βία που δολοφόνησε τουλάχιστον 11 άτομα .

Λιβύη : Η αστυνομία της Λιβύης έθεσε τέλος στις διαμαρτυρίες εργαζομένων της πετρελαϊκής εταιρείας Αγκόκο .

  Οι διαδηλωτές είχαν εμποδίσει εργαζόμενους από να μπούν στα γραφεία Agoco από τις 23 Απρίλιου , ζητώντας περισσότερη διαφάνεια απο την νέα κυβερνήση της Λιβύης σχετικά  με τον προυπολογισμό  και απαιτώντας περισσότερες θέσεις εργασίας για τους νέους.

Αλγερία :  Οι Αλγερινές αρχές  έκαναν συλλήψεις και χρησιμοποίησαν  άλλες τακτικές για να σταματήσουν τις λαϊκές διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα κατά το χρονικό διάστημα μέχρι τις εκλογές της 10ης Μαΐου  . Οι δυνάμεις καταστολής έχουν υπο κράτηση  πολλούς διαδηλωτές στο Αλγέρι, συμπεριλαμβανομένου τουλάχιστον ενός υποψηφίου για τις εκλογές, και εμπόδιζουν τους ανθρώπους να πάνε στην πόλη τους.


Ιαπωνία : Χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους για να γιορτάσουν το κλείσιμο του τελευταίου πυρηνικού αντιδραστήρα της Ιαπωνίας , τεχνικοί έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες για το κλείσιμο του πυρηνικού αντιδραστήρα Τομάρι για συντήρηση .






Δεν υπάρχουν σχόλια: