Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Ινδία: οι Μαοϊκοί επεκτείνονται σε περιοχές που το κράτος δεν γνωρίζει την ύπαρξη τους.


Το άρθρο που ακολουθεί από την εφημερίδα Hindustan Times, περιγράφει τις βαθιές ρίζες που έχουν οι Μαοϊκοί (Ναξαλίτες ) στην Ινδία αλλά και την συνεχώς αυξανόμενη επιρροή τους στους ιθαγενείς και τις φυλές που καμιά φορά το ίδιο το παντοδύναμο Ινδικό κράτος … αγνοεί.






Ελικόπτερα παρέμειναν σε επιφυλακή για την εκκένωση θυμάτων, στόχοι επιλέχτηκαν με προσοχή μετά από τη μελέτη δορυφορικών εικόνων και τα στρατεύματα είχαν προειδοποιηθεί : οι συμπλοκές θα είναι έντονες και οι Ναξαλίτες μπορεί να είναι εκατοντάδες, χιλιάδες ακόμα. Μετά από εβδομάδες προγραμματισμού, οι δυνάμεις ασφαλείας οπλισμένες με αυτόματα όπλα, δορυφορικά τηλέφωνα και σουηδικούς εκτοξευτήρες ρουκετών Carl Gustav έκαναν την πρώτη επιδρομή τους στην πυκνή ζούγκλα Αμπουτζμάντ, που απλώνεται στα δύο κράτη της Μαχαράστρα και Τσάτισγκαρ . Η Αμπουτζμάντ ή «άγνωστος λόφος» - 6.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα από πυκνό δάσος - έχει να τοπογραφηθεί από τον καιρό των Βρετανών.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης, οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν ζουμάρει σε ένα χάρτη της περιοχής με τη βοήθεια του Google Earth, πάνω σε κάποια κτίσματα που προσδιόρισαν σαν «στρατόπεδο Ναξαλιτών». Το σχέδιο ήταν έτοιμο, για έφοδο και σύλληψη των Ναξαλιτών . Η αποστολή είχε και ένα δεύτερο στόχο - το προπύργιο έπρεπε να παραβιαστεί ψυχολογικά, δεδομένου ότι η περιοχή είναι σπίτι των Ναξαλιτών αλλά και «απελευθερωμένη» ζώνη από κάθε κυβερνητικό έλεγχο.


Έτοιμοι για μια άγρια μάχη , με τα όπλα ανά χείρας οι στρατιώτες εκστράτευσαν 70 χλμ. προς το «στρατόπεδο των Ναξαλιτών»


Αυτό που βρήκαν τελικά ήταν ένα χωριό με 15 έως 20 αχυρένιες καλύβες. Το σύμπλεγμα των κτιρίων οπού ο στρατός έβλεπε για πρώτη φορά με το Google Earth ήταν σπίτια των Ιθαγενών Μουρία, που τρόμαξαν στη θέα των ενόπλων ένστολων ανδρών.

"Κανείς δεν γνώριζε ότι υπήρχε ένα χωριό που ονομάζεται Μποντιγκούντα," εξηγούν στελέχη της επιχείρησης , ενός χωριού που είχε ανακαλυφθεί για πρώτη φορά μετά την ανεξαρτησία.

Οι ανώνυμοι , απρόσωποι ιθαγενείς - που ποτέ δεν έχουν δει ή ακούσει για ηλεκτρισμό ενέργεια ή βρύσες, σχολεία ή ιατρεία, άνδρες ή μηχανές - έχουν μεγαλώσει πιστεύοντας ότι οι Ναξαλίτες είναι η κυβέρνηση. Οι αντάρτες τους φέρνουν ρύζι και φάρμακα και φροντίζουν για τις καθημερινές ανάγκες τους. Ποτέ δεν έχουν δει μεταφορικά μέσα. Αυτό με το οποίο είναι εξοικειωμένοι είναι ο Κόκκινος στρατός.

Το πιο κοντινό που έχουν στον πολιτισμό είναι ένα μεγαλύτερο χωριό - ή πόλη - που ονομάζεται Μπεράμγκα, 29 χλμ., το οποίο διαθέτει επίσης ένα αστυνομικό τμήμα, αλλά οι ιθαγενείς του Μποντιγκούντα σπάνια πάνε εκεί.

Η μεγάλη στρατηγική, για τον έλεγχο της εξάπλωσης των Ναξαλιτών, είναι η εκκαθάριση, η κατοχή και η ανάπτυξη. Η επιχείρηση του στρατού τον προηγούμενο μήνα που πήρε βδομάδες σχεδιασμού ολοκληρώθηκε με την ανταλλαγή πυρών για μια ώρα στις ζούγκλες. Δύο τραυματίες στρατιωτικούς, καμία σύλληψη Ναξαλιτών , και ναι, την ανακάλυψη του Μποντιγκούντα.

Νωρίς αυτή την εβδομάδα, ο υπουργός εσωτερικών Π. Τσινταμπαράμ, μιλώντας για την κόκκινη απειλή σε επικεφαλής υπουργούς, δήλωσε ότι δεν έχουν το πάνω χέρι, επειδή «δεν υπάρχουν αρκετοί άνδρες, όπλα και οχήματα, δεν υπάρχουν αρκετοί δρόμοι, και δεν υπάρχει αρκετή ... δημόσια διοίκηση." Θα μπορούσε κάλλιστα να προσθέσει άλλη μια φράση: και ορισμένα κρατίδια δεν γνωρίζουν ότι υπάρχουν χωριά όπου ζει λαός μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: