Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Εξέγερση στο Γουκάν. Ένα χωριό σε κατάσταση πολιορκίας



Για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό οι αρχές στην Κίνα έχουν χάσει τον έλεγχο των 20.000 κατοίκων σε ένα ψαροχώρι στις νότιες ακτές. Ο λόγος για το χωριό Γουκάν, στην επαρχία Γκουαντόνγκ που βρίσκεται στην κυριολεξία σε κατάσταση πολιορκίας από τις αστυνομικές δυνάμεις, μετά την αποτυχημένη προσπάθειά τους να καταστείλουν την εξέγερση των κατοίκων του και την απώθηση τους έξω από το χωριό. Αφορμή για την εξέγερση ήταν η απόφαση της τοπικής επιτροπής του Κομμουνιστικού κόμματος να πουλήσει το τελευταίο κομμάτι κοινοτικής γης που είχε απομείνει στο χωριό σε μεγάλη κτηνοτροφική μονάδα. Αυτά συνέβησαν το Σεπτέμβριο και είχαν σαν αποτέλεσμα την αποχώρηση από το Γουκάν των στελεχών του κόμματος καθώς και των πιο εύπορων κατοίκων.
Φυσικά οι εξεγερμένοι δεν υποχώρησαν παρά τις δεσμεύσεις για τις θέσεις εργασίας που δήθεν θα δημιουργούνταν. Και τον περασμένο μήνα επαληθεύτηκαν οι ανησυχίες τους, αφού η εταιρεία που είχε αγοράσει τη γη τη μεταβίβασε με το αζημίωτο στη μεγαλύτερη κτηματομεσιτική επιχείρηση της Κίνας.                               
Το αξιοσημείωτο είναι ότι οι κάτοικοι έχουν δημιουργήσει τις δικές τους οργανωτικές δομές και μετά την αποχώρηση των κομματικών στελεχών εξέλεξαν την δική τους επιτροπή αντιπροσώπων, επίσης έχουν οργανώσει και την δική τους πολιτοφυλακή για την απόκρουση των επιθέσεων της αστυνομίας. Το γεγονός που ξεχείλισε το ποτήρι για τους κατοίκους ήταν ο θάνατος ενός από τους αντιπροσώπους ενώ είχε συλληφθεί από την αστυνομία μερικές μέρες νωρίτερα. Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές φαίνεται να έχουν καταλήξει σε αδιέξοδο αφού το μόνο που προσφέρουν οι αρχές ως αντάλλαγμα για τη διάλυση των οδοφραγμάτων και την επιστροφή στην ομαλότητα είναι η υπόσχεση ότι δεν θα γίνουν άλλες συλλήψεις. Οι εξεγερμένοι απορρίπτουν την προσφορά ζητώντας μια επίσημη απολογία για την καταστολή των κινητοποιήσεων, την αναγνώριση του εκλεγμένου συμβουλίου ως νόμιμου, την επιστροφή της κοινοτικής γης και την τιμωρία των διεφθαρμένων αξιωματούχων που την ξεπούλησαν. 
Τέλος το σημαντικό είναι ότι ήδη έχει αρχίσει να δημιουργείται ένα ισχυρό κίνημα αλληλεγγύης στους εξεγερμένους κατοίκους. Ενώ αυτό που φοβούνται πλέον τα κομματικά στελέχη είναι η ανάπτυξη ενός ευρύτερου κινήματος διαμαρτυρίας ενάντια στο καθεστώς που φορώντας τον μανδύα του σοσιαλισμού ξεζουμίζει χρόνο με τον χρόνο την εργατική τάξη και τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα προς όφελος των μεγάλων κεφαλαιοκρατών. Αναμένουμε να δούμε την κατάληξη αυτής της εξέγερσης. Όποια και αν είναι η κατάληξη αυτή όμως το μόνο σίγουρο είναι ότι πλέον οι λαϊκές μάζες και στην Κίνα έχουν αρχίσει να ενεργοποιούνται και να μπαίνουν όλο και πιο δυναμικά στον αγώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου